vineri, 6 aprilie 2018

Jurnal de joi terminat în Vinerea Mare

Ieri am plecat ca de obicei spre Bucureşti. În fine a venit căldura dra în tren un alt inconfort, compatrioţi care uită să se spele. Am îndurat jumate de drum acest chin cu vecinul şi am ochit nişte locuri libere care s-au umplut apoi la Titu, cu încă unul care mirosea mai discret. Este surprinzător pentru că sunt oameni care trăiesc la bloc şi au baie şi apa caldă nu mai este o problemă ca pe vremuri.


Pe drum lectura la Dilema veche. Dosarul săptămânal este dedicat ecranului. De la cinematograf la televizor, încă cel mai popular în România, după cum se vede de la ProTV sau Antene. Dar pentru tineri acum este fascinaţie ecranului telefonului inteligent cu bazaconiile de pe reţelele de socializare. Am observat că unele tinere îl folosesc pe post de oglindă!
Un alt articol este dedicat stabilirii datei de Paşti. A existat o tradiţie veche orientală lui 14 Nissan, din istoria poporului evreu şi cu pesahul  - Fuga din Egipt.  Cred că noi creştinii ar trebui să unificăm această dată, nu să mai avem diferenţele astea şi să-i stabilim o dată, de exemplu a doua duminică din aprilie?    

Ajuns la Bucureşti aceeaşi problemă la podul Basarab. Sunt oprite lifturile şi scările rulante, iar zona a devenit urinal! Am făcut un film şi l-am trimis la Primăria Bucureşti. O să repet figura până se va întreprinde ceva. Parafrazând o zisă: Nu poate vopsi madam Firea ce a construit Sorin Oprescu. Podul ăsta care este o bijuterie de acces auto are nevoie urgentă şi de vopsea.

La AFI mă văd cu Cornel care este şi el în pregătiri. Este şi el exasperat de prima noastră ministră.
Mă despart de Cornel şi mă duc să ţin cursul în Politehnică unde a venit primăvara în campus.
Când plec spre gară, observ că este un fel de olimpiadă la Rectorat, după un afiş   ar fi de fizică şi observ că predomină fetele!

La Carrefour adăst la un hot dog şi la o bere, cred că cel mai ieftin meniu, un leu crenvurstul şi 3 lei paharul de bere Tuborg!

Trenul este plin de studenţi care vin acasă. N-am loc şi stau pe un colţ. Mă sună Vlad. A venit de la Toronto să facă Paştii în ţară. M-a îndemnat să scriu amintirile de la IRNE. Este de fapt cel mai important furnizor de virale. Sunt singurele pe care mă mai uit şi foarte rar la cele de la alţii, doar unele care merită. De exemplu descrierea târlei lui Dragnea, apocrifa a lui Stelian Tănase!

Renunţ la Concertul de Paşti şi mă văd la Matteo cu Vlad şi finul lui la un pahar de Crâmpoşie de Stirbey de Drăgăşani.   Parcă Crâmpoşia lui Iordache din piaţa de la Drăgăşani la butoi este superioară? 
Evocăm tinereţea mea şi a lui. Cam toată promoţia 80 de la Nucleare este acum în Canada şi este extrem de bine înfiptă în nuclearul canadian.

A venit şi Vinerea Mare. Plec la piaţă după verdeaţă şi când să plătesc la furnizoarea mea Gigi, vecină cu alde Dragnea    constata că am lăsat banii acasă.    Mă creditează mă întorc acasă şi revin, găsesc şi o brânză de oi foarte bună, roşii şi ridichii. Plec să iau şi vin de la furnizorii care aduc vin de Recaş. O să le sugerez să facă o afacere şi cu Iordache de la Drăgăşani. Trec şi prin piaţa Traian şi găsesc leuştean pentru ciorbă. 

La 12.30 mă văd cu Mike Vasilescu. A venit şi Iulian , apoi Radu şi în final Tati cu Muşetoiu care stă puţin, Discutăm multe, opinia lui este că receptarea românilor s-a îmbunătăţit în Marea Britanie pentru că suntem serioşi şi muncim. Discutăm cazul Skripal şi agreăm opinia că ruşii nu credeau în reacţia vehementă a britanicilor, având în vedere cazul Litvinenko şi moartea suspectă a oligarhului rus Berezovski.
Avem discuţii aprinse cu românismul basarabean, eu sunt sceptic, dar şi Mike spune că a dat în Londra de studenţi basarabeni, vorbitori de română şi fani Dodon!

Şi aşa a trecut ziua şi seara am mers la Prohod şi la înconjurat biserica.
Ne pregătim de Paşti!


                                

10 comentarii:

  1. Hai sa-ti dau eu un raspuns , poate nu prea potrivit dar posibil excitant. Deci ma leg de fraza care ai pus-o , respectiv : "Evocăm tinereţea mea şi a lui. Cam toată promoţia 80 de la Nucleare este acum în Canada şi este extrem de bine înfiptă în nuclearul canadian ".
    asta este un raspens la celebra intrebare romaneasca din ultimii 30 de ani " Unde sunt banii nostrii ? " Deci zici ca aia cheltuiti sa scoleasca pe gratis promotia Nucleare 1980 sunt in Canada . Vorba macistelui nostru nenea Iancu Caragiale : Popor halal sa-ti fie.
    Ce zici te-am excitat ? Ai prilejul sa imi dai un pumn democratic in nasul meu comunist.Stii tu cu valorile nerecunoscute aici , etc , etc

    Dan Stanescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Băieţii ăştia au fost implicaţi în punerea în funcţiune a Unităţii 1 de la Cernavoda.
      Canada avea nevoie mare de ingineri nucleari că şi acolo toţi preferă bussines sau drept, nu ecuaţii diferenţiale şi rezistenţa materialelor.
      Şi asta este o opţiune personală, nu are legătură cu studiile făcute în România.
      Este bine că Politehnica şi apoi IRNE le-au oferit cadrul să-şi facă o carieră de succes aici sau aiurea.

      Ștergere
    2. Ma facusi KO. Nu credeam ca te omoara grija Canadei ! Lasa ca de Romania au grija altii
      D Gh S

      Ștergere
  2. Uite ceva reprezentativ: un grup de Romani se intalnesc la o bere si dezbat cu ardoare incercarea de asasinat a unui spion dar nimic despre incercarea de asasinat a Romanei. Ambele prin presupusa mana a unei "Securitati". Si asta imi pare tot Vocea Patrioatei Nationale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu numai!
      Iar de asasinarea României se ocupă ţăranii incompetenţi şi rău intenţionaţi puşi în frunte de votanţi dezorientaţi.

      Ștergere
  3. Joe draga nu cred ca generatia noastra care traieste si mai ales munceste de 20 de ani pe alte meridiane trebuie protejata, asemeneanea altor romani care au ales sa traiasca si sa MUNCEASCA, nu sa faca politica de bidonville, in fata unor argumente de soiul "bani cheltuiti cu educatia"! Banii aceia au fost munciti de parintii nostri iar investitia facuta de catre stat am platit-o prin cei aprox 18 ani acontati in "campul muncii"romanesti! Pt neaveniti, cel mai lung contract de compensatie pt o sponzorizare educationala este de maxim 10 ani! In rest sa ne citim/auzim/vedem cu bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu toți părinții au trimis copii la facultate; aceștia au plătit și pentru noi ! De asemenea cei fără copii au plătit degeaba. Nici referirea la 18 ani nu are rost întrucît se pleacă uneori imediat după terminarea studiilor. Apoi de ce pentru un sportiv format într-o anume țară se plătește imens iar pentru personalul calificat în alte meserii, cu cheltuială și mai mare, nu ? Este tot un transfer și trebuie plătit, altfel e hoție. Cum în România va fi o situație din ce în ce mai (g)rea - pînă la dispariția statului - emigrarea va continua. Nu există decît o singură soluție: vrei liceu sau facultate, plătește dinainte neamule cît face și apoi te poți duce și în lună fără să aibă nimeni pretenții de la tine. Deocamdată se plătește la facultățile particulare și la unele de stat, pentru extrabugetarii care asigură de fapt posturi și bani cadrelor didactice. Adică exact cei cu diplome cumpărate, cu meserii inutile dar care au gura mare că de, sunt și ei intelectuali. Dacă învățămîntul ar fi pe bani grei dar și cinstit atunci românii se vor apuca de muncă nu de pseudostudii.

      Ștergere
    2. Domnule
      Cred ca dumneata nu intelegi nimic din aceasta situatie.
      D-l Costiuc se da mare ca cineva i-ar fi platit studuiile ( liceu , facultate si apoi vre-o 15 ani de frecat menta pina a invatat ceva din procedurile CNE ). Eu , pentru ca eram in zona MEE ( ministerul energiei electrice ) am fost implicat in o serie de manevre pentru preluarea stingerii energiei in caz de avarie produsa de cutremur , care se faceau dintr-o serie de centrale termoelectrice ( Braila , etc ) Nu eram sef ci doar un simplu inginer executant al programului . La capatul de proba , la CNE Cernavoda , era sef un fost circiumar canadian , adica un circiumar pur si simplu care isi schimbase legal meseria , si prin urmare devenise seful AQ al tuturor " specialistilor romani care functionau acolo pe banii statului nostru . Nu iti spun ca acele simulari au fost un esec . Doamne fereste de un cutremur serios . dar marele guru canadian a vrut sa-i dea afara pe toti coiosii romani care lucrau la aceasta operatie. Noi am inventat tot felul de minciuni ca sa ne protejam " specialistii " Pina la urma au fost impinsi pentru Canada si aiurea in alte tari , care este o excrocherie specifica acelor excrocherii internationale care ne-au distrus industria tarii. Nu iti spun ca gasca asta de " specialisti " romani si-au lasat aici parinti bolnavi sau batrini care primesc pensia din banii cu care alimenteaza bugetul de pensii alti salariati din Romania , si nu copii lor. Un fost ministru al Romaniei spunea ca familile de emigranti aflate in aceasta sirtuaie , produc tirfe , copii needucati si batrini lasati la mila statului. A fost dat afara din politica fiindca adevarul deranjeaza , deranjeaza total.
      dar pe mine nu ma deranjeaza decit tilharia la care sunt supus de de cei 5 milioane de nemernici ai Romaniei care au parasit tara si care cer acum sa li se plateasca pensii , si primesc , pentru cacatul de munca ce au desfasurat-o in Romania citiva ani .Dar cel mai mult ma deranjeaza faptul ca in loc sa primesc eu o pensie de la contributiile celor trei copii ai mei pe care eu i-am educat sa fie patrioti , si sunt patrioti ,o parte din banii pe care ei ii livreaza la bugetul de stata al pensiilor sunt incasati de batrini ai caror copii cotizeaza la sistemul de pensii din Canada si de aiurea oriunde . cam asta este pentru inceput > daca traiesti in afara Romaniei desigur o sa te fecalezi pe gura cu o teapa. Daca traiesti in Romania si nu esti de acord cu ce ti=am spus da-mi mie pensia ta ca nu o refuz cu credinta ca am tot dreptul
      Dan Stanescu

      Ștergere
    3. Dl. Demetrescu, de acord cu plata facultatii, dar cu un amendament: daca scoala fiicei m-a costat peste $150,000.00 eu ar fi trebuit sa-i cer firmei care a angajat-o dupa terminarea facultatii sa-mi ramburseze cheltuielile?!!!

      Dl. Stanescu: cred ca nu am jignit pe nimeni in interventia mea de mai sus, iar expresii de genul "se da mare ca cineva i-ar fi platit studuiile ( liceu , facultate si apoi vre-o 15 ani de frecat menta pina a invatat ceva din procedurile CNE", "gasca asta de " specialisti "", " familile de emigranti aflate in aceasta sirtuaie , produc tirfe , copii needucati si batrini lasati la mila statului", "5 milioane de nemernici ai Romaniei care au parasit tara si care cer acum sa li se plateasca pensii , si primesc , pentru cacatul de munca ce au desfasurat-o in Romania citiva ani" sunt cu mult sub nivelul unui dialog civilizat si simt o jena imensa afland ca am avut asemenea colegi in MEE!

      Ștergere
  4. Conferinta de presă a rectorului Universităţii Politehnica din Bucureşti Mihnea Costoiu.

    "Sunt peste 200.000 de ingineri care au părăsit România după 1989. Nu vorbim doar de ingineri care au fost pregătiţi după 1989, ci foarte mulţi ingineri pregătiţi înainte de 1989 şi odată cu căderea industriei după '89 au părăsit România. Dacă în anii '90 acest lucru nu s-a simţit, acum se simte din plin şi prin faptul că politica statului român în ultimii 30 de ani a fost orientată către finanţarea în special a învăţământului umanist. Am tot spus că statul român investeşte foarte mult în cei care numără, judecă sau vorbesc despre ceea ce se face şi mai puţin investeşte în cei care fac ceva", a spus rectorul cu prilejul reuniunii Alianţei Române a Universităţilor Tehnice.

    El a afirmat că este criză şi de medici, matematicieni, fizicieni, chimişti.

    "În perioada următoare este extrem de important că statul a înţeles şi că pentru prima oară Ministerul Educaţiei acceptă ideea finanţării domeniilor prioritare", a susţinut Costoiu.

    La rândul său, rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, Radu Văcăreanu, a spus că nevoia de ingineri este din ce în ce mai mare, universităţile tehnice nereuşind să acopere această necesitate.

    "Suntem foarte preocupaţi de probleme legate de învăţământul tehnic şi nevoia extraordinar de mare a societăţii româneşti de a produce ingineri, chiar dacă această nevoie nu este pe deplin conştientizată la toate nivelurile. Nevoia de ingineri este din ce în ce mai mare. Producţia de ingineri nu poate să ţină ritmul având în vedere, pe de o parte, necesităţile crescânde ale unei societăţi care se dezvoltă extraordinar, cum este societatea românească, şi, pe de altă parte, nevoia de ingineri pe care o are şi Europa de Vest şi ceea ce este dincolo de ocean. Acest lucru ne bucură, pentru că ne dovedeşte că inginerii pe care îi pregătim noi sunt extraordinari de competitivi şi reuşesc să satisfacă nişte nevoie ale pieţei de muncă din ţările din Vestul Europei şi dincolo de ocean, dar în acelaşi timp este şi un motiv de îngrijorare, având în vedere această incapacitate a noastră de a produce suficienţi ingineri astfel încât nevoile industriei să fie acoperite", a spus rectorul. uncție

    RăspundețiȘtergere