duminică, 29 aprilie 2018

Act of Treason de Vince Flynn

Act of Treason este al doilea roman de Vince Flynn pe care îl citesc. Primul a fost American Assasin care a şi fost ecranizat anul trecut.

Vince Flynn era specializat în romane de spionaj avându-l în centru pe agentul CIA Mitch Rapp. Vorbim de timpul trecut despre acest romancier pentru că a decedat după lupta cu un cancer de prostată.
Se pare că personajul Mitch Rapp devenise foarte popular şi iată că alt romancier specializat în astfel de romane, Kyle Mills a preluat franciza Mitch Rapp şi o continuă cu două romane noi.

Act of Treason este un roman apărut în 2006. El tratează însă un subiect fierbinte alegerile prezidenţiale din SUA.

În acest moment urmăresc ediţia a VII-a a serialului Homeland, aştept ultimul episod privind tot alegerile prezidenţiale americane şi consecinţele acestora.

În acest roman preşedintele democrat Hayes suferă de  Parkinson şi renunţă la al doilea termen. Aşa că apare o nouă echipă democrată formată din tânărul Josh Alexander, guvernator de Georgia şi Ross pentru vicepreşedinte, un tip hârşit în politică. Suntem în octombrie şi echipa democrată se târăşte în urma echipei republicane.

Dar se pregăteşte un atentat! Gazich, un fost paramilitar bosniac, ucigaş plătit pregăteşte explozia unei dubiţe.
Tipul comisese atentate prin Africa şi acum bănuieşte că atentatul este plătit din banii terorismului islamic, legătura cu comanditarii atentatului fiind exclusiv pe internet.

Agentul Secret Service tânăra Rivera este însărcinată cu protecţia echipei democrate este îngrijorată de problemele legate de supraveghere. Pe de altă parte Gazich primeşte ordinul prin telefonul celular când să declanşeze explozia. Se produce atentatul şi Rivera mai are timp să vadă un tip cu şapcă de baseball roşie ascuns după un copac.  
Cuplul electoral democrat din prima limuzină unde se afla şi Rivera scapă, dar a doua limuzină în care se afla frumoasa soţie a candidatului prezidenţial este practic vaporizată de explozie. 

În atentat pier 19 cetăţeni americani sunt ucişi şi repercusiunea este că candidaţii democraţi, victime care scapă din acest atentat câştigă prezidenţialele. 

Ne aflăm în ianuarie înainte de ceremonia de transfer  a puterii în biroul lui Irene Kennedy, şefa CIA este în discuţii cu Mac Mahon, Special Agent in Charge FBI care se ocupă de atentat.
Ei primesc vizita unui avocat, manager al echipei republicane. Acesta le livrează nişte fotografii erotice cu soţia viitorului preşedinte democrat făcând amor cu agentul secret care se ocupa cu protecţia ei. 

Între timp Mitch Rapp cu o echipă îl urmăresc pe Dekas, un grec care este preşedintele unei organizaţii umanitare cu obiective în Africa, pe care ei bănuiesc că ar fi chiar autorul atentatului.
Dekas - Gazich are un birou deasupra unei taverne din Limassol în Cipru. 

Pe Gazich îl detectaseră din amintirea lui Rivera, şi figura acestui tip apare din camera unei cafenele Starbucks din apropierea locului atentatului. 

Se pare că cei care comandaseră atentatul nu sunt mulţumiţi de rezultat şi vor să-l elimine.
Gazich are instinctul că se pune la cale această eliminare şi îl execută pe un rus aflat într-o maşină din apropierea tavernei.
Se strecoară pe acoperiş în biroul său ca să-i aştepte pe ceilalţi doi ucigaşi ruşi.  Aceştia dau buzna în tavernă. Rapp care urmărea din fereastra din hotelul de vis-a-vis. 

Când killerii ruşi intră în tavernă, Rapp îi urmează. Tipii urcă scările şi Rapp aude două bufnituri care indică faptul că cei doi au fost doborâţi. Spre birou urcă bătrânul patron al tavernei, prieten cu Dekas-Gazich. Rapp îi urmăreşte şi îl imobilizează pe bătrân. Apoi dă buzna în în biroul ucigaşului care îl interoga pe unul din ruşi. Îl doboară pe Gazich cu gloanţe în ambii genunchi şi apoi în palmele atentatorului care încerca să-şi recupereze pistolul.
Echipa lui Rapp îndepărtează cadavrele, îl iau pe atentator şi pe rusul aflat într-o situaţie precară după ce Gazich îl torturase.  

Pe drumul spre SUA, Rapp îl interoghează pe Gazich care mărturiseşte atentatul, şantajat cu morfina care să-i calmeze durerile. Rapp primeşte de la Kennedy ştirea că preşedintele Hayes vrea ca Gazich să fie trimis în judecată public şi să fie predat FBI!
Având în vedere starea lui Gazich împuşcat în patru locuri, care ar rezulta în metode de tortură, Rapp nu este de acord, dar trebuie să accepte.

Gazich este predat FBI şi neagă totul.
Rapp dispare în căutarea a noi dovezi care să-l inculpe pe Gazich. În acelaşi timp îl are pe rus care nu a fost declarat autorităţilor şi este dus într-un loc secret să afle care îi este hramul.  Au surpriza să afle că nu era rus, ci bielorus, în slujba un fost şef KGB, ajuns şeful mafiei bieloruse!

Rapp începe să se îndoiască că atentatul a fost pus la cale de islamişti radicali ci de altcineva.

De fapt cei care puseseră al cale atentatul erau Ross şi şeful de campanie, Garett! Ei primiseră pozele încriminatoare cu soţia lui Josh Alexander cu titlul: "nu vei câştiga niciodată"!

Aşa că ei comandă atentatul care să o ucidă doar pe soţie, aşa primise mesajul Gazich să explodeze a doua limuzină.
Comanda atentatului fusese făcută de miliardarul Cy Green, care este urmărit în SUA şi i se promite iertarea dacă echipa democrată câştigă!
Această afacere era realizată prin intermediul băncii din Geneva condusă de un bancher numit Speyer, care gestiona afaceri de mafioţi şi moguli din fosta Uniune Sovietică. 

Decât să aducă în spaţiul public acest atentat dezgustător Irene Kennedy şi Mitch Rapp decid să elimine pe autorii morali ai atentatului şi să nu-i spună nimic viitorului preşedinte Josh Alexander. 

Rapp seduce în Elveţia şi îi împuşcă pe Green, Garett, Gordievski şi Speyer, iar Kennedy îl otrăveşte cu cafea pe Ross venit în vizită la preşedintele în funcţie, chiar în Ovala Office!


Şi aşa Rapp rezolvă încă o afacere foarte murdară!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu