duminică, 29 aprilie 2018

Două filme europene

Azi am văzut două filme europene, unul german şi altul coproducţie, dar nu cea franco-italianăî din copilăria mea, ci mai mulţi britanici, francezi, germani, etc.

Aus dem nichts



Filmul  german cu titlul de mai sus,
s-ar traduce pe româneşte: Din nimic este filmul turco-germanului Fatih Akin.

Realitatea ne-a obişnuit cu atentate teroriste islamice, ei bin aici este vor ba de un atentat al neo naziştilor.

Soţul kurd Nuri Sekerci al Katjei (Diane Kruger) împreună cu fiul lor Rocco mor într-un atentat petrecut la biroul acestuia. Nuri şi Katja s-au cunoscut când acesta i-a furnizat droguri pe când era studentă. 
Nuri este arestat şi intră în puşcărie, dar Katja îl ia de soţ în puşcărie. Au un copil, pe Rocco şi acum Sekerci are un birou unde ajută pe imigranţi să-şi rezolve problemele de şedere în Germania.

Katja, când iese din clădirea unde era biroul unde lucra Nuri observă o tânără, care nu-şi blocase bicicleta care avea şi un portbagaj.  Pe această bază tânăra şi soţul ei sunt arestaţi şi începe un proces unde sunt destule dovezi ca aceştia să fie pedepsiţi, inclusiv depoziţia tatălui tânărului neonazist!

Dar trecutul de vânzător de droguri al lui Nuri, faptul că şi Katja a consumat droguri, găsite de poliţie, inclusiv mărturia unui grec că cei doi ar fi fost atunci la mare în Grecia, grecul era membru al unei organizaţii neofasciste greceşti îi determină pe judecători să-i achite pe cei doi.

Filmul este extrem de dur, în timpul procesului o expertă descrie starea fiului Rocco după explozie sub formă de bucăţele din corp.

Acţiunea se mută din Hamburg unde locuia Katja în Grecia, pe urmele celor doi nenazişti. Katja dă de urma celor doi care locuiau într-o rulotă pe malul mării. Aceştia sunt avertizaţi că Katja este pe urmele lor de căître grecul neofascist. Katja pregăteşte o bombă cu cuie exact cum au făcut cei doi în atentatul  împotriva soţului ei. Pregăteşte bomba cu acţionare la distanţă, Katja fiind foarte pricepută la tehnică. Iniţial pune bomba sub rulotă şi îi aşteaptă pe cei doi, dar renunţă.  
În final ia rucsacul cu bomba şi intră în rulata unde se aflau cei doi şi sar toţi în aer. Este într-un fel similar cu atentatorii sinucigaşi islamici, dar regizorul sugerează ca această decizie finală era justificată de faptul că acum Katja pierduse totul şi avusese după atentat deja o tentativă de sinucidere.

Este un film problemă pentru toată lumea în condiţiile în care sunt indivizi între noi care sunt capabili să omoare nediscriminat.


Submergence

Submergence sau Scufundarea pe româneşte este un film de dragoste. Este un film cam pretenţios, cu aer de documentar la un moment dat.

O tânără bioloagă Danielle Flinders (frumoasa actriţă Alicia Vikander) se întâlneşte cu un turist, James More ( James Mac Avoy) la un hotel foarte şic, Maison Atlantique la Dieppe.

James este agent secret MI6 şi pregăteşte o infiltrare în Somalia să dea de liderii unor gherile jihadiste. James se justifică prin faptul că trăieşte în Africa, Kenia şi lucrează la proiecte de alimentare cu apă.

Între doi se înfiripă dragostea, suntem plimbaţi pe plaje într-o vreme de primăvară târzie.
 James pleacă spre Africa, iar Danielle la vaporul de cercetări oceanografice unde urmează să facă scufundări cu un submersibil în zone foarte adânci din Atlanticul de Nord.

James ajunge în Somalia, dar este imediat luat prizonier de jihadişti. Danielle îl caută disperată la telefon pe James care evident nu răspunde.

Şi filmul continuă cu secvenţele documentarele de pe Atlantic şi cu James prizonier. Totul este cam static şi plictisitor.

În final Danielle se scufundă cu submersibilul la 3400 de metri! Submersibilul are o pană de curent, scufundătorii sunt alertaţi şi speriaţi, dar finalmente curentul este repornit şi pornesc spre suprafaţă.

În acelaşi timp jihadiştii  pregătesc un atac asupra unei baze militare americane din Kenia. James care este luat de jihadiştii care pregătesc acţiunea de komando şi are un emiţător într-o măsea pe care îl pune în funcţiune ca să-şi semnalizeze poziţia. Apar elicopterele de atac şi James se aruncă în mare.

Un final poetic în care nu prea ştim dacă James are vreo şansă să scape.  Eu aş fi preferat să fie mai clar!


Un film cam nereuşit cu doi actori frumoşi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu