joi, 12 aprilie 2018

Concert de percuţie

Percuţioniştii
Azi 12 aprilie într-o seară de vară s-a petrecut Ediţia a III-a a Festivalului de percuţie de la Piteşti al cărui suflet este Paul Luculescu, şeful partidei de tobe şi alte instrumente în care dai cât poţi.
Concertul a debutat cu  Concertul nr. 1 pentru marimba şi orchestră de coarde a lui Emmanuel Sejourne.
Solistul la acest instrument, care este un xilofon mai special a fost tânărul Sorin Rotaru.  Orchestra exclusiv de coarde a Filarmonicii Piteşti condusă de tânărul dirijor Gheorghe Iliuţă l-au acompaniat pe vibrafonistul Rotaru.
Sorin Rotaru
A urmat un concert de coarde al unui mare compozitor român de care sunt legat prin baştină, Concertul pentru orchestră de coarde al lui Paul Constantinescu. Acest important compozitor român este ploieştean ca şi mine şi a dedicat oraşului Ploieşti o simfonie. Nu ştiu câte oraşe ale patriei noastre se mândresc cu o simfonie? Concertul are puternice influenţe populare este bine ritmată şi ne provoacă mândrie şi patriotism. 
Mă bucur când se cântă muzică românească, nu numai Enescu, sau Bartok!

În partea a doua a concertului am audiat suita Carmen de Rodion Scedrin.
Această compoziţie muzicală are o întreagă poveste. Este compusă de acest compozitor rus, soţ al mult mai celebrei balerine Maia Pliseţkaia. probabil cea mai faimoasă balerină a epocii sovietice. Ea şi-a dorit un balet după opera lui Bizet. Şi Scedrin a compus această suită pentru orchestră de coarde şi percuţie.
Cred că am mai ascultat această piesă muzicală în alt aranjament orchestral, cu percuţie, dar nu atât ca în muzica originală a lui Scedrin. Compoziţia a avut probleme pentru că Ekaterin Furţeva, inchizitoarea culturii sovietice de la mijlocul anilor 60 a interzis-o pentru erotism. Nororc că pe Scedrin şi Plieţkjaia i-a susţinut Şostakovici! Este o muzică inspirată de Carmen a lui Bizet, dar nu este Bizet, este Rodion Scedrin. 
La interpretarea a contribuit orchestra de coarde a Filarmonicii Piteşti şi percuţioniştii Paul Luculescu, Sorin Rotaru, Gabriel Barani, Alexandru Badea şi Mihai Rotariu.

Interpretarea a fost viu aplaudată de o sală cam rarefiată!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu