joi, 20 februarie 2014

Melanj muzical la Filarmonica Piteşti

Astă seară dirijorul Tiberiu Oprea ne-a propus un program diversificat.
Astfel în prima parte, în deschidere orchestra a interpretat Uvertura la Orfeu şi Euridice de Ch. W. Gluck.  Este o piesă a unui compozitor german de la începutul clasicismului muzical.
Gabriel Marin şi Daniel Hai-sung Bac
A urmat Concertul pentru două flaute şi orchestră de Cimarosa. 




















Cimarosa a fost un 
compozitor italian care s-a remarcat prin operele pe care le-a scris, contemporan cu Mozart.  A călătorit prin toată Europa la Sankt Petersburg şi Viena. 
Aici a creat acest concert catre poartă amprenta creaţiei mozartiene, care are multe compoziţii pentru flaut.
Flautiştii solişti au fost constănţeanul Gabriel Marin şi invitatul special Daniel Hai-Sung Bac din Coreea. Cei doi flautişti au interpretat cu mare măiestrie concertul lui Cimarosa care a vrăjit sala.  Cei doi flautişti ne-au oferit ca bis Duetul Florilor din Lakme de Delibes.
Gabriel Marin, Jean Dumitraşcu Daniel Hai-sung Bac şi cu mine
În partea a doua Tiberiu Oprea ne-a purtat de la clasicism direct în muzica contemporană, este adevărat cea de la începutul secolului XX. 
Prima compoziţie interpretată exclusiv de partida de coarde a orchestrei, minus contrabasul a fost compoziţia lui Enescu Preludiu la unison. Piesa ne-a amintit de acordurile de inspiraţie românească a muzicii enesciene.
A urmat o compoziţie englezească, Suita St Paul de Holst. Şi această compoziţie a folosit exclusiv partida de coarde.
În final am audiat Suita din Baletul Tricornul de Manuel de Falla. Este muzică spaniolă, strălucitoare unde orchestra a fost completă cu fagotul în pasaje solistice.

 A fost o seară plăcută cu muzică care ne spune că se apropie primăvara!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu