joi, 27 februarie 2014

Dirijorul Radu Popa la Filarmonica Piteşti

De câte ori revine dirijorul Radu Popa la Piteşti este un eveniment muzical. Parcă îngerii păzitori ai bunicului său Radu Gyr, poetul universului concentraţionar comunist se pogoară peste dirijor, peste orchestră, solist şi mai ales paste melomani.

Compoziţia cu care Radu Popa a deschis concertul a fost Valsul din Suita Masquerade de Aram Haciaturian. Ca toţi compozitor din tradiţia modernă rusă, Ceaikovski, Şostakovici, Prokofiev şi armeanul Haiciaturian ne oferă un vals.
Şi vă invit să ascultaţi!

Vals de Haciaturian


A urmat cloul concertului! 
Cosmin Bălean
Pe scenă a urcat Cosmin Bălean care ne-a interpretata la duduk - instrument tradiţional armean Concertul pentru duduk şi orchestră de Henrik Anassian, în fapt o suită de dansuri tradiţionale armeneşti. Dudukul lui Bălean sună ca un fagot -instrumentul la care cânta de fapt Bălean.
După acest frumos concert Bălean şi Radu Popa ne-au oferit un bis cu autohtona  Mociriţă cu trifoi, în care dudukul solist suna ca taragotul lui Fărcaş. A fost superb!

În partea a doua am audiat Simfonia nr1. de Brahms. Este o compoziţie care stă sub semnul marelui secol al simfonismului vienez, adus la apogeu de titanul Beethoven. Brahms este de fapt ultimul clasic vienez şi prezintă această compoziţie muzicală în zorii modernismului vienez care va marca definitiv cultura europeană.
Eu şi dirijorul Radu Popa
Are şi măsuri în final care amintesc de simfonia a IX-a a lui Beethoven. Orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de Radu Popa şi-a dat osteneala pentru o foarte reuşită interpretare!
Mulţumim Radu Popa!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu