vineri, 5 ianuarie 2024

The Tourist serial în sezonul 2

















The Tourist este un serial australian. În primul sezon din 2022 acțiunea se petrece în Australia. Elliot (Jamie Dornan) este lovit de un camion și își pierde cunoștința. Trezit, nu-și mai aduce aminte nimic. Este ajutat să-și reamintească de Helen Chambers (Danielle Mac Donald), care era polițistă. Primește o scrisoare de la un prieten din copilăria din Irlanda și cei doi merg acolo. Începutul este foarte misterios și de neînțeles. Pe când își aranja barba este capturat de niște mascați. Aceștia nu-i explică cauza și totul plutește în mister. 

Reușește să evadeze din insula din apropierea țărmului unde era ținut și începe să se tragă vălul de pe mister. Totul este o reluare a tragediei lui Shakespeare, Romeo și Julieta. De fapt familia sa se numește Cassidy. Numele lui este Eugen și familia este condusă de Niamh, mama sa care este o femeie foarte dură. Ea este într-un permanent război cu familia Mc Donnell, condusă de bătrânul Frank. Elliot află că de fapt el are un fiu cu soția lui Donal, fiul lui Frank. Acesta este motivul pentru care Mc Donnell vor să-l omoare pe Elliot - Eugene Cassidy. În serial mai apare și detectivul Ruari Slater, care fusese abordat de Helen să-l găsească pe Elliot. C asă se deosebească de Marea Britanie poliția irlandeză se numește Garda! Acesta are niște secrete sinistre. Apare apoi Lena Pascal, din primul sezon australian, care-l ura pe Elliot și care montează apariția lui Elliot în Irlanda ca să se răzbune. Alt personaj din sezonul australian este Ethan Krum, fost iubit al lui Helen care apare și el în Irlanda și-o caută pe Helen. Se trage cu pușca cu pistolul, irlandezii par a fi un fel de corsicani, care trebuie să se răzbune. 

Finalul este oarecum neașteptat.

Ce m-a intrigat este faptul că Irlanda apare într-un clasament ca fiind țara cu cel mai ridicat PIB pe locuitor. Totuși Irlanda nu arată ca Elveția sau Luxemburg, sau emiratele arabe. Pare o țară normală, dezvoltată, dar și cu reminiscențe cauzate probabil de sărăcia ei din vremuri trecute.


2 comentarii:

  1. Angela din Germania5 ianuarie 2024 la 19:18

    Draga Joe,

    Ma mir ca nu stii de ce Irlanda are un PIB asa de mare!! Asta e o mare discutie in EU , sau a fos pina mai de curind, cind au schimbat o lege. Irlanda ofera reduceri drastice de impozit pe venit firmelor straine (multinationalele). Pina cind nu s-a schimbat legea: cine unde plateste (o parte din ) impozit ( cred ca doar anul trecut sau in 2022) toate companiile americane mari active in EU aveau sediile sau in Irlanda sau in Luxemburg. De aia au tarile astea mici si precum Irlanda nedezvoltate au un PIB asa de mare. Noi lucram toti pentru ele, in EU.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost placut surprins acum 3 ani de cum arata Irlanda pe care o consideram in zona tarilor "sarace": are un aer prosper aproape peste tot, promoveaza turismul, orasele sunt curate iar serviciile decente, prietenosi, dar nu nu servili! Preturi mari la hoteluri in Dublin, peste 1000 de pub-uri, aproape pline de la deschidere pana seara tarziu .... o destinatie turistica interesanta!

    RăspundețiȘtergere