joi, 25 ianuarie 2024

Conversație la Catedrala


Am terminat în fine acest roman impozant. Este un roman dificil, pentru că este greu de citit. Este compus din dialoguri, dar și din relatări cursive. Cronologia romanului nu există, romanul se întoarce în timp, trebuie să fii atent. Dialogurile fac din carte un roman multietajat. Se suprapun mai multe dialoguri și trebuie să fii foarte atent să decelezi care sunt dintr-o anumită discuție și care din alta. Cred că este influența Nouveau Roman francez, probabil și James Joyce. 

Pe de altă parte romanul este o imagine crudă și realistă a patriei autorului, Peru în perioada dictaturii generalului Odria. 

Personajele importante ale romanului sunt Santiago Zavala, Zavalita cum este mângâiat și Ambrosio. Santiago este fiul senatorului don Fermin, iar Ambrosio este șoferul lui don Fermin, om bun la toate și pe deasupra, negru! Am învățat din roman două expresii spaniolești cholo-chola metisul- metisa, dar cu înțelesul de corcit! Și așa m-am lămurit cu celebrul antrenor al lui Atletico Madrid supranumit și Cholo Simeone. De asemenea, serrano care este popular la Lidl pentru jamon serrano - jambon de la munte!

Catedrala este de fapt o cârciumă mizerabilă unde Santiago și Ambrosio, șoferul tatălui discută.

Santiago studiază Dreptul la Universitatea San Marco din Lima. Se implică în politică devine membru al unui cerc de studii comuniste și se îndrăgostește de Aida, care este atrasă de alt activist comunist. Ei sunt în dispută cu alt partid de stânga APRA. Santiago are pe sora lui Tete și fratele Chiscas, iar mama se numește Zoila. Este poreclit de tată și rude schimodie - aschimodie? La un moment dat Santiago se depărtează de familie, intră la un ziar important, Cronica. Într-un fel biografia lui Santiago se aseamănă cu a autorului.

Alt personaj important din dictatura Odria, nu este dictatorul, ci un personaj sinistru, omul care coordona securitatea, securistul șef, don Cayo Bermudez. Are toate datele pe care le au acești indivizi, Beria, omul lui Stalin, sau Pleșiță la noi. Bermudez are o amantă pe Hortensia zisă și Muza, fostă cântăreață de cabaret și prietene ei, Queta, prostituată de lux. Don Cayo dispune arestarea tuturor opozanților, dar se prăbușește pentru revolta de la Arequipa. Surprinzător, Odria se retrage în 56 și lasă locul unor alegeri democratice. Situația politică amintește de țările aflate sub dictatură, cu senatori corupți, lucru care nu lipsește nici pe la  noi acum. 

Este un roman surprinzător și complicat din cauza tehnicilor romanești folosite. 


3 comentarii:

  1. Concluzia (Este un roman surprinzător și complicat din cauza tehnicilor romanești folosite.) putin fortata si fortuita...

    RăspundețiȘtergere
  2. Este un roman cu sensuri profunde dezvăluie realități în același timp lumea care te Ești o te fac să înțelegi mecanismul social și conducerea societății în general poate poate fi cercetat și de politologi dezvăluie adevărul profunde

    RăspundețiȘtergere