marți, 9 ianuarie 2024

Maestro, Good Grief, Leave the World Behind, Bricklayer și serialul Foool Me Once


La început de an am văzut câteva filme interesante și un serial englezesc pe care vreau să vi le recomand.

 

Maestro

Este un film realizat și interpretat în rolul principal de către Bradley Cooper. Este interesantă asemănarea fizică între acest actor și Leonard Bernstein,  cel mai important compozitor și dirijor american al secolului XX. Bradley Cooper îl admiră pe acest influent personaj al culturii americane. Eu îl știu pe Bernstein din perioada cea mai bună a televiziunii în vremea comunistă în finalul anilor 60. Se transmiteau emisiunile realizate de Bernstein care făcea emisiuni de educație muzicală, absolut excepționale. 

Alături de Bernstein ne este prezentată și soția lui actrița de origine chileană Felicia Montealegre interpretată de excelenta actriță engleză Carey Mulligan pe care o știu de la debutul din adolescență. Cuplul Bernstein a avut trei copii. Însă Bernstein avea în viața personală și o parte întunecată. El era de fapt bisexual, a avut legături erotice cu bărbați, chestiuni dezbătută mult prea pe larg în film. Bernstein  și-a făcut un debut strălucit ca dirijor. Înlocuindu-l pe Bruno Walter.  A scris musicaluri, unul celebru West Side Story pe baza piesei lui Shakespeare Romeo and Juliet. Rămâne în istoria muzicii cu realizările sale artistice, nu prin viața lui personală controversată.


Good Grief

Și că am vorbit despre  homoerotism și uite că am văzut acest film cu gay! Filmul este realizat și interpretat de Dan Levy, actor britanic declarat gay în rolul lui Marc. Marc este căsătorit cu Oliver (Luke Evans), care este un scriitor de succes. Marc este pictor și îi ilustrează cărțile și copertele. După o petrecere la Londra, Oliver pleacă cu un taxi spre a ajunge la Paris, dar are un accident și moare. Marc este neconsolat și află de la avocata care se ocupa de succesiunea lui Oliver, că acesta are un apartament închiriat la Paris. Asta îl pune pe gânduri și invită pe prietenii lui, adică pe mulatra stright, heterosexuală Sophie și pe alt gay hindus Thomas. Acolo dă de un pachet care era dedicat unui prezumtiv prieten al lui Oliver cu care îl înșela. Este interesant că se duce la botique-ul respectiv și schimbă produsele cu unele cadouri pentru prietenii lui. Se distrează în Paris, se simt bine și Marc are întâlniri cu un alt gay francez. Dra apare și tânărul partener al lui Oliver, dansator german, care avea cheia de la apartament. Reîntors la Londra, vinde casa unde stătea cu Oliver și își ia un apartament la mare. Și se decide să revină la pictură, abandonată după moartea mamei. În final își invită prietenii al expoziția sa de pictură în care apar Oliver și ceilalți prieteni ai lui. M-a impresionat ceva, sunt un obișnuit al filmelor și serialelor britanice și sunt excedat de accentele englezești, scoțiene, galeze, irlandeze. Ori actorii vorbesc în film engleza Regelui!


Leave the World Behind

Este film care m-a marcat cel mai tare, chiar am avut coșmaruri după ce l-am văzut. Am citit un fel de cronică din Digi24, dar scrisă cam la mișto. Prima obiecție ar fi cine sunt producătorii Barack și Michelle Obama! Adică fostul președinte și soția lui. Și de aici prejudecăți că de ce sunt acolo negri în poziții cheie, că ar fi woke și alte bazaconii. 

Filmul este într-adevăr controversat. Are o distribuție de bună calitate. Cuplul Amanda Sanford (Julia Roberts) și Clay (Ethan Hauke) închiriază o casă de vacanță pe malul Atlanticului într-o zonă luxoasă. Se duc la plajă și observă că spre mal se îndreaptă un vapor mare care eșuează la mal. Este un petrolier imens. Lumea fuge, fug și cuplul Sanford împreună cu copiii Rose și Archie. Se constată că internetul și telefoanele și nici programele tv nu mai funcționează. Noaptea au surpriza că la ușa casei bat proprietarii casei, G. H. Scott, un afro-american foarte bogat din lumea finanțelor și fiica lui. Acesta este un om informat și sugerează că ceva foarte primejdios se întâmplă. Se aud zgomote insuportabile, Scott se duce la un alt vecin lipsă să recupereze un telefon prin satelit, dar nici acela nu funcționează. Are un episod în care un avion de pasageri se prăbușește chiar lângă ele Se întâmplă lucruri ciudate, se strâng o mulțime de cerbi și căprioare. În final fiica lui Scott și Amanda văd New York-ul cu explozii și în flăcări. Scott îi mărturisește lui Clay Sanford că un individ putred de bogat și bine informat îi spusese că acest tip de evenimente se desfășoară în trei timpi: întâi probleme și lipsă în sistemele de comunicații, apoi haosul general și în final lovitura de stat și războiul civil! Teribilă imagine care poate deveni realitate în perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale din SUA.


Bricklayer

Este un film de acțiune. Eroul este Vail (Aaron Eckhart), fost agent CIA, dar care era zidar de meserie. CIA îl contactează prin analista Kate Bannon (Nina Dobrev actriță canadiană, dar bulgăroaică!) pentru că împotriva CIA s-a revoltat un fost agent Victor Radek, care împușcă jurnaliști, învinuind pe agenți CIA. Vail și Radek lucraseră împreună pentru diferite acțiuni ale CIA. Din acest motiv Vail este mobilizat să-l anihileze.  Și iese un  film de acțiune care se petrece în Salonic în Grecia. 


Fool Me Once

Este un excelent serial inspirat de un roman al lui Harlan Coben. Personajul principal al serialului este Maya Burkett, fost Stern, (frumoasa Michelle Keegan) căpitan de elicopter al RAF. Ea era implicat în acțiuni în Orientul Mijlociu și a fost reclamată că ar fi distrus un automobil cu civili. Stupid! În război de gherilă nu prea sunt civili în zone de război. Maya avea partener în elicopter, pe Shane Tessier, polițist militar care o ajută în investigațiile ei. 

Maya a suferit două tragedii, sora ei Claire Walker a fost ucisă într-un jaf asupra casei ei, în timp ce Maya se afla în acțiune în Orient. La scurt timp soțul ei Joe Burkett este împușcat într-un episod foarte dubios. Cei doi au o fetiță simpatică în jur de doi ani, Lily. Maya, care după demisia din armată este instructor de pilotaj de elicoptere vrea să afle de ce au fost uciși Claire și Ben. Moartea celor doi este anchetată de detectivul sud asiatic Sami Kierce. Acesta este asistat de colegul mai tânăr Marty Mc Greggor. Sami are probleme își pierde cunoștința și nu-i spune asta viitoarei soții și mămici.

Maya are un șoc, o prietenă îi dăduse o ramă inteligentă cu o cameră ascunsă cu care poate supraveghea pe fiica Lily și îngrijitoarea, și verificând SIM-ul îl vede pe soțul ei mort, viu cu fiica! Are o discuție cu nany Izabelle care îi dă cu spray cu piper și fură SIM-ul și fuge. 

Totul este un mister și inexplicabil. Claire era contabilă și lucra cu Joe la firma de medicamente Burkett a soacrei Burkett, putea fi o legătură amoroasă între ei? Claire avea doi copii, care descoperă un aparat de foto vechi cu peliculă și descoperă chestii neașteptate din trecutul mamei lor. 

Maya începe să exploreze trecutul soțului ei Ben, care urmase un liceu privat pentru oameni bogați, împreună cu fratele lui Andrew. Andrew însă se sinucisese aruncându-se în mare în pragul absolvirii, la o excursie cu iahtul. 

Sunt tot felul de mistere care trebuie rezolvate. Finalul este absolut neașteptat. Se mai adaugă un codicil după 18 ani ca în Dumas, care nu era necesar. 

Serial foarte bine realizat. Urmează să citesc și niște romane ale americanului Harlan Coben.

Și actorii serialului vorbesc engleza standard a Regelui, rar auzi accente regionale. 

Nici traducerea titlului nu mi s-a părut mulțumitoare: Sfîrșitul iluziilor. Mai corect ar fi Mai păcălește-mă odată sau argotic Mai fă-mă odată!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu