vineri, 19 ianuarie 2024

Suspicion și Reacher sezonul 2


Azi s-a terminat sezonul 2 Reacher . De asemenea am văzut serialul britanic Suspicion.

Suspicion

Serialul îl găsisem acum 2 ani cred, dar nu  l-am văzut. Însă mi-a trezit interesul și l-am văzut în această săptămână. Este un serial cu 8 episoade extrem de tensionat și promițător ca toate serialele britanice.

Acțiunea se petrece în două orașe în New York și la Londra. 

În New York doamna Katherine Newman (Uma Thurman), șefa uneia din cele mai mari firma de PR din lume decide să înființeze o fundație de binefacere în fruntea căreia îl numește pe fiul său, student la Universitatea Oxford din Anglia. Acesta este răpit de niște indivizi mascați în hotelul unde era sediul firmei și dau pe social media videoclipul fără să aibă cerințe. În același timp la Londra sunt arestați trei persoane  care fuseseră cazate în acel hotel newyorkez în momentul răpirii. Aceștia sunt: Aadesh Chopra un indian care lucrează la firma de mochete a tatălui, dar de fapt era un expert în computere. El plecase la New York să se angajeze în divizia de securitate cibernetică a firmei de PR Newman. Alta era Nathalie Thompson, o expertă contabilă la o firmă londoneze. Ea începuse să fure din conturi și este detectată la New York și invitată la același hotel unde primește o mare sumă de bani ce urma să o dea cuiva.  Ea este arestată la biserică unde trebuia să se mărite. A treia persoană era profesoara de la Oxford Tara Mc Allister. Ea fusese la New York pentru a mulțumi doamnei Newman și firmei ei pentru donațiile generoase făcute Universității Oxford. Ea contestase pe fiul doamnei Newman că ar fi fost primit la Oxford datorită donațiilor, dar se dovedise că fusese admis pe bune. 

În plus britanicii erau informați că un asasin profesionist, Sean Tilson se întorcea de la New York și acesta reușește să evite arestarea.

Toți sunt anchetați de detectiva Vanessa Okoye agentul FBI de la New York venit la londra pentru anchetă. Până la urmă Nathalie primește de un telefon nedetectabil - burner - cu taste, masaje de la Sean Tilson ca să primească banii. 

Vanessa îi eliberează pe toți ca să-i poată urmări. Toți însă mint poliția de adevăratele motive, dar par că sunt ținte false ale răpitorilor. În același timp la New York hackeri care par că l-au luat ostatic pe fiul doamnei Newman cer acesteia să spună adevărul, protest care mobilizează evident pe tineri. Hackerii pun eticheta Tell the Truth, însușită de protestatari. Doamna Newman dă o declarație de presă în care recunoaște a donat bani din surse dubioase, oligarhi ruși. Dar mesajele continuă și cer să spună unde se află savantul englez care a scris un raport ascuns de Newman. 

Între timp la Londra Nathalie sub supravegherea poliției dă banii lui Tilson și acesta o împușcă. Noroc că avea vestă de protecție, Tilson scapă. Între timp cei trei sunt răpiți de niște mascați. Aceștia erau trimiși de directorul Copeland, adjunct al doamnei Newman să afle de la cei trei  unde se află fiul ei. Aceștia sunt anihilați de Tilson. Toți vor să afle care este adevărul răpirii și se decid să se întoarcă la New York cu pașapoarte false. Cum reușesc nu prea explică scenariul. Ajunși la New York ei sunt coordonați de Tilson, care și el era coordonat de Copleand. Totul se termină acolo și aflăm cu stupoare că totul era un fel de eco-terorism. Pentru că savantul englez avertiza asupra încălzirii globale produse de combustibilii fosili și care fusese ascuns de Newman pentru a proteja firmele de petrol la care  făcea reclamă. 

Acest final este dezamăgitor, pentru că serialul era foarte promițător. Așa se strică și filmele cu chestiuni de tip progresist și corectitudine politică. Pe mine nu mă deranjează că se promovează egalitatea rasială sau chestiuni de LGBTQ, dar ecologiștii fără creier mă calcă pe nervi.














Reacher sezonul 2

Reacher sezonul 2 este inspirat din romanul Bad Luck and Trouble, romanul nr 14 al lui Lee Child cu Reacher personaj principal și citit de mine în 2014 în Grecia, în Thassos. Singura deosebire în serial este că acțiunea în roman se desfășura în California, iar în serial este iarna la New York și împrejurimi. Reacher primește un mesaj care clar provine de la o fostă colaboratoare din unitatea de poliție militară 110, care era condusă de maiorul Reacher. Aceasta fostă sergent al unității se numește Neagley. Ea se întâlnește cu Reacher și încearcă să contacteze și alți colegi din unitate. Un fost coleg este găsit mort aruncat dintr-o navă aeriană, se pare. Se reunesc cu Karla Dixon, expertă contabil căreia Reacher și David O'Donnell, toți foști colegi la poliția militară. Ceilalți sunt morți sau dispăruți cum era Swann. Acesta se angajase la o firmă militară care producea rachete antiaeriene. Geniul rău este Shane Langston (Robert Patrick) șeful securității acestei firme, care vrea să vândă aceste rachete unui tip dubios și să câștige 65 milioane de dolari. Spre diferență de roman în serial apare și un flash back cu o acțiune ultimă a unității 110 care depistează și anihilează o  rețea de droguri din armată. Șefii decid desființarea unității ca răzbunare. 

Reacher și colegii lui reușesc să anihileze afacerea eliminând pe traficant și pe Langston.

Mi-a plăcut în acest sezon Alan Ritchson în rolul lui Reacher, pare mult mai dezinvolt, mai actor, mai Jack Reacher. Și ar mai fi multe romane de ecranizat. 


3 comentarii:

  1. Angela din Germania22 ianuarie 2024 la 10:31

    Draga Joe,

    cum ar zice the Old Will, mult zgomot pentru nimic in filmele astea. Au ajuns ca filmele romanesti din comunism: toate trebuie sa aiba un mesaj ‘educational’ pentru spectator! Diferenta e numai de ideologie, dar metoda ramine. Asa cum ti-am mai spus si in filmele germane mai nou nu se poate fara o pereche gay sau lesbiene, fara cineva de culoare si , surprinzator, in toate filmele se bea. Nu se mai fumeaza, dar se bea. Femei si barbati, toti sunt cu paharul al gura. Si nu se mai fac comedii.. Pacat.

    Stau si ma intreb ce so-o face Hollywoodul daca , asa dupa cum vor unii in America, dispare Rusia. Cine va mai fi the bad guy in filmele lor?

    RăspundețiȘtergere
  2. Solide observatii facute de doamna din Germania.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ref. "Acest final este dezamăgitor, pentru că serialul era foarte promițător. " ai nimerit-o ca pe Google: Is Suspicion on Apple any good? Aside from a finale that feels notable only for its sloppiness, this thriller is about as forgettable as they come.

    RăspundețiȘtergere