luni, 5 iunie 2023

Terminal List și In the Blood - A Thriller de Jack Carr


Jack Carr este un romancier care a fost inițial militar în forțele speciale SEAL în Irak ți în Afganistan. După ce s-a retras din armată și s-a apucat de scris. Primul lui roman a fost Terminal List a fost un mare succes care a fost ecranizat. Eu am citit cartea In the Blood - Thriller și în prefață autorul amintește de romanul ecranizat. Așa că am lăsat cartea și am căutat serialul pe care l-am urmărit. Începusem să-l văd dar nu mi s-a părut că merită. 

Eroul romanului și serialului Terminal List este Jack Reece. Jack Reece (Chris Pratt) este ca și autorul militar SEAL. El este locotenent comandor într-o unitate specială și este prins într-o ambuscadă în Siria (În roman este în Afganistan) și este singurul supraviețuitor. Reece își dă seama că sunt victimele unui complot. Unitatea lui fusese supusă unui experiment medical care să elimine efectele PTSD (Post Traumatic Stress Disorder). Acesta creează puternice efecte psihice celor supuși unor puternice presiuni psihice și fizice în situații de război. Dar medicamentul administrat provoacă efecte secundare cancer cranian. Reece este hotărât să-i elimine pe toți cei vinovați. Șefii firmei de medicamente vor să-l elimine și pe Reece și organizează uciderea soției și a fiicei cu sicario, criminali mexicani. Și Jack Reece începe să-i elimine pe toți. Începe cu cei din firma de medicamente, pe asasinul mexican, apoi cu comandanții superiori care ordonaseră distribuirea medicamentului echipei, amiralul Pillar. În final el o atacă pe ministrul apărării (DoD) doamna Hartley (Jeanne Tripplehorn). Ea, care acceptase acest tratament aplicat soldaților, se sinucide. În toate acțiunile Reece fusese ajutat de Ben, un agent CIA. Finalul este extrem de surprinzător și merită urmărit serialul.

Între timp Jack Carr a mai scris romane în care este personaj principal Reece. Aș că ultimul este In the Blood - A Thriller.


În acest roman Jack Reece este abordat de CIA pentru a rezolva o problemă. În Africa în Burkina Faso un avion de pasageri Air France este doborât de niște teroriști coordonați de sirianul Nizar Katam și ex legionarul Le Drian, fugit din Franța. În acest avion se afla o agentă Mossad de origine americană și Mossad și CIA sunt în fierbere și vor să investigheze cazul. Reece o cunoscuse în Irak cu ani în urmă și o salvase de la moarte la un atac sinucigaș. Katam este capturat de africani și Reece merge în elicopterul care îl aducea pe Katam la o bază specială. Însă un militar african încearcă să-l împuște pe Reece. Elicopterul aterizează forțat și Katam scapă. Reece pleacă în Israel să vorbească cu sora agentei cum promisese în Irak. Aici este victima unui nou atac terorist organizat de agenți sirieni. În cursul acestui atac este omorâtă și sora agentei Mossad. De fapt Reece era urmărit de șeful SVR care îl asasinase și pe tatăl lui Reece. Ca să dea de Katam, Reece pleacă în Italia la Torino unde Abelard, un fost agent Mossad care era într-un cărucior în urma unui atentat la Berlin în timpul Războiului Rece. Acesta se ocupa cu diverse acțiuni dubioase și-l coordona pe Katam. Și aici un alt fost agent șpețnaț organizează un alt atentat împotriva celor doi care să semene cu un atentat terorist jihadist. Aș află Reece cine îl urmărea. În final Reece pleacă în Muntenegru să-l execute pe Katam. Scenele din această confruntare mi-a amintit de Victor The Assassin al lui Tom Wood. Finalul este la Moscova când șeful SVR este pedepsit de Abelard pe care îl împușcase în coloana vertebrală. Finalul romanului este surprinzător și dă ocazia unei continuări.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu