duminică, 25 iunie 2023

Cumetrele la Teatrul Alexandru Davila


Această piesă scrisă de Michel Tremblay în 1965 a fost pusă în scenă de regizorul Attila Vizauer și este ultima premieră înainte de încheierea stagiunii la Teatrul Alexandru Davila.

Este nominal o comedie, dar este o comedie tristă. Are 12 personaje, exclusiv femei. Este despre iluzia pe care o oferă societatea de consum. Doamna Germaine Lauzon a câștigat 1 milion de timbre pentru promoții publicitare și și-a invitat prietenele să lipească timbrele pe plicuri în iluzia că va câștiga diverse obiecte de uz gospodăresc. Prietenele ei sunt niște femei ipocrite, minate de diverse probleme, în primul rând un mariaj nereușit. Sunt habotnice și bisericoase de formă și criza se declanșează când apare în casă și sora cea mică a femeilor Lauzon, Pierette Guerin, care este vânzătoare la un bar de noapte, respinsă de Germaine și familia ei. Aceasta s-a încurcat cu un derbedeu care a părăsit-o. În final doamna Lauzon constată că prietenele ei au încercat să o fure de timbre și le dă afară. Cea mai dramatică situație este o tinerei Lise Paquette, prietena fiicei lui Germaine, Linda care a rămas gravidă. Ea va fi ajutată de Pierette care îi va recomanda un medic care să întrerupă sarcina. Invenția regizorală este monologul fiecăreia care se petrece în fața unei camere tv care se reproduce pe ecranul care este zidul din spatele scenei. În aceste monologuri personajele își varsă năduful și neîmplinirile. Un alt personaj interesant este bătrâna Olivine Dubuc, confinată într-un cărucior, fostă balerină care în pauze își amintește trecutul de artistă. Ea a fost adusă de nora ei pentru că nu mai pot să o țină la azilul de bătrâni, pentru că nu mai are dreptul la taxe.

Toate sunt fascinate de jocul de bingo!

O scenă amuzantă este a uneia dintre prietenele lui Germaine care a fost în Europa cu vaporul ți își amintește cum vorbeau așa frumos francezii franceza, ea fiind din Quebec!

Piesa este o comedie, dar o comedie tristă și scrâșnită. Actrițele au fost în rol și au avut o interpretare convingătoare.

Distribuție:

Germaine Lauzon – Mirela POPESCU 
Linda Lauzon – Andreea DRUGULESCU
Rose Ouimet – Paula CHIRILĂ / Gabriela ROȘU
Lisette de Courval – Daniela BUTUȘINĂ / Aura FLOROIU
Marie-Ange Brouillette – Adriana DRUGULESCU / Tudorița POPESCU
Des-Neiges Verrette – Cornelia NICULESCU
Thérèse Dubuc – Daniela MARINACHE / Cristina Ionela MUSCALU
Olivine Dubuc –  Olga PODARU
Angéline Sauvé – Alina DIACONU / Andreea BOTESCU BOȚÎRCĂ
Rhéauna Bibeau – Mirela DINU / Cristina DUMITRU
Lise Paquette – Luana LUTE (colaborator)
Pierrette Guérin – Ramona OLTEANU

Regia artistică |  Attila VIZAUER
Scenografia |  Roxana RĂDUȚ și Andrei RĂDUȚ
Coregrafia |  Vava ȘTEFĂNESCU

Caseta tehnică:

Regizor tehnic |  Gabriel BUCĂTARU
Lumini |  Cătălin CĂLIN
Sunet |  Eduard IORDACHE
Sufleor |  Narcisa MAZILU
Recuzită |  Magdalena MARTINAȘ
Cabină |  Constanța MIU
Mânuitori decor |  Gabriel SIMION, Nelu CIOC, Florin DIACONESCU, Marius NICOLAE, Costi MAREȘ.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu