miercuri, 21 iunie 2023

The Landscapes of History de John Lewis Gaddis



John Lewis Gaddis estre un distins istoric specializat în istoria Războiului Rece. Acestă carte: The Landscapes of History - How Historians Map the History - Priveliștea istoriei - cum istoricii cartografiază istoria este o carte de filosofia istoriei. 

Pentru a sugera acțiunea istoriei, Gaddis folosește pictura lui Caspar David Friedrich, Călătorul deasupra mării de ceață. Pictura prezintă un tânăr așezat cu spatele în tablou privind spre un peisaj acoperit de ceață. Cam așa acționează și istoricii, încearcă să refacă istoria din fapte, documente disparate care înfășoară evenimentele într-o ceață. 

Pentru a-și argumenta opiniile Gaddis se folosește de istoricii Marc Bloch fondator al Annalelor franceze și britanicul E H Carr. 

Ideea principală a lui Gaddis este că istoria poate să încerce să analizeze trecutul, dar nu poate prevedea viitorul cum au pretenția științele sociale. Am remarcat și eu citind The Economist cum se încerca a se pune într-o paradigmă de tip  matematic diverse fenomene sociale, cu pretenția de a le analiza evoluția și implicit a le estima tendințele, deci viitorul.

Istoria după Gaddis este imprecisă nu este o știință tare, precum matematica sau fizica, poate folosi diverse științe, precum biologia, paleontologia, așa că poate reconstrui trecutul, dar imperfect. 

Studiind Războiul Rece reflectarea unor evenimente istorice poate nemulțumi pe cei care au fost implicați în evenimente pentru că poate nu seamănă cu ce au crezut și trăit ei. 

De aceea istoria este exact ca acel călător care nu poate distinge cu exactitate peisajul din fața lui.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu