miercuri, 14 iunie 2023

Magul de la Kremlin de Giuliano da Empoli



Am citit cu interes romanul francez al acestui scriitor de origini italiene, Giuliano da Empoli. Îmi fusese recomandat de un prieten parizian.

În genere este ceea ce mă așteptam. Autorul folosește aici relatarea celui care i-ar fi fost un consilier foarte apropiat al lui Putin, numit Vadim Baranov. Aș relua ceva care mi-a mai sărit în ochi, Putin a copilărit în Leningrad, azi Sankt Petersburg pe strada Baskov. Căutând pe internet numele ar fi de origine bulgaro-slavă Bațco, precum localitatea lipită de Pitești.

Acest Vadim Baranov a fost consilier de imagine al președintelui Putin. Baranov era fiul unui important intelectual sovietic, președinte al Academiei URSS și nepot al unui fost aristocrat rus. Asta nu prea se potrivește, pentru că aristocratul ar fi trebuit să fie cam de 100 de ani la prăbușirea URSS. Vadim a lucrat în trustul media al lui Boris Berezovski, el venind dinspre teatrul experimental de mare succes în epoca Gorbaciov și post sovietică. Berezovski îl abordează pe Putin atunci încă șeful FSB, serviciul secret intern al Rusiei să preia puterea în Rusia. Putin replica că este mulțumit de postul său, dar Berezovski îi atrage atenția că puterea politică îl poate schimba. Romanul mai descrie și capitalismul sălbatic al epocii Ielțîn al anilor 90, când tineri dotați au acaparat marile bogății ale Rusiei. Exemplar este Mihail Hodorkovski, cu care Baranov era prieten și care îi răpește iubita Xenia. El devine cel mai bogat om din  Rusia dezvoltând Yukos, cea mai modernă și occidentală companie de energie din Rusia. Putin, după ce preia puterea, prima țintă o constituie oligarhii și Hodorkovki intră la pușcărie. Putin continuă tradiția secretomaniei bolșevice și a instrumentului de represiune CEKA. Putin pune stăpânire pe bogățiile Rusiei și a oligarhilor care trebuie să i se supună. Foarte bine este documentat jaful pe care îl comit oamenii lui Putin siloviki, care jefuiesc Rusia în numele lui Putin se regăsește în cartea șui Edward Lucas, Joc dublu.

Rusia lui Putin este un stat securist, nu mai există controlul partidului bolșevic și Putin este ca stăpân absolut pe urmele lui Stalin, pe care îl admiră și invidiază. Obsesia serviciilor secretă a unor  jurnaliști este o exagerare, România este un stat democratic, care a demonstrat că marii cleptomani șl oligarhi au ajuns la pușcărie.

În momentul când Putin a ajuns la controlul deplin al Rusiei și după Olimpiadă se debarasează de Baranov și începe proiectul agresiv și nebunesc de preluarea a fostelor bucăți ale imperiului ruso-bolșevic, în speță Ucraina.

Este un roman bine scris și care se pare că descrie coerent regimul putinist.

Aș mai spune ceva. Ca de obicei agitatul Sorin Ioniță a publicat un articol agitat, isteric și bezmetic despre pericolul pe care l-ar reprezenta acest roman. Este un dobitoc!


Un comentariu:

  1. Sunt pentru sustinerea patimasa a opiniilor dar nu pot sa agreez concluzii de soiul "Este un dobitoc!"

    RăspundețiȘtergere