sâmbătă, 10 iunie 2023

Changing Places de David Lodge


După ce am tot citit romane thriller și de spionaj am abordat genul literar și am căutat un roman englezesc. Am găsit pe internet Changing Places de David Lodge, tradus și în românește cu titlul: Schimb de dame. Romanul este scris în 1975 și se petrece undeva la finalul anilor 60 și începutul anilor 70. În lumea occidentală, în special în SUA și Marea Britanie se petrecea revoluția sexuală, a drogurilor, a muzicii rock pop. 

Subiectul este din mediul universitar din lumea anglo-saxonă. David Lodge are umorul sec englezesc și ironia acidă tipic englezească. Doi profesori, unul Philip Swallow de la Universitate Rummidge (probabil Birmingham?) și Morris Zapp de la Euphoria State (probabil Berkeley San Francisco?) fac schimb universitar timp de șase luni. În final se combină cu nevasta celuilalt, de unde și numele traducerii în română.

Suntem cum am zis la finalul anilor 60 cu războiul din Vietnam și cu proteste în Marea Britanie în mediul universitar. Swallow se implică într-un protest al studenților universității Euphoria, este arestat și este scos pe cauțiune de Desire Zapp și în cele de urmă se combină cu ea. 

Zapp intră în negocierile dintre studenții protestatari de la Rummidge  și conducerea universității are mare succes și se combină cu soția lui Philip Swallow, Hilary. 

Aflăm din roman că era mai simplu să faci un bachelor - licență în SUA decât în Anglia. 

Cei doi profesori sun mai ocupați cu protestele studenților decât cu predatul. Zapp în Anglia face tutoriale, adică un fel de meditații cu trei studenți.

Cele două cupluri află de combinațiile erotic sexuale ale membrilor cuplurilor și se întâlnesc pe teren neutru la New York, unde finalul este deschis, rămân combinați sau revin la cuplurile maritale?

Este un roman simpatic plin de umor și situații comice neprevăzute.


5 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. De numesti perioada respectiva "revolutie" <>?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. America a trăit în perioada post belică o ipocrizie tipic protestantă privind sexul. Apariția muzicii rock, a droguri, hippies, Playboy la începutul anilor 60 a declanșat o revoluție a moravurilor, implicit o revoluție a sexului

      Ștergere
  3. Daca in anii 60 s-a declanșat o revoluție a moravurilor, implicit o revoluție a sexului, cum putem numi ceea ce se intampla acum dupa 60 si de ani ....?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum este o revoluție a tehnologiei informației, internet, etc!

      Ștergere