marți, 13 iunie 2023

Englezul din Gara de Nord de Tatiana Niculescu


Cum te poate înșela poza de pe coperta unei cărți! Pentru că romanul Tatianei Niculescu nu are nimic de a face cu poza de pe coperta cărții, care prezintă o poză din filme romantice de război. 

Romanul este povestea romanțată a lui Brian Spencer, întâlnit de o jurnalistă în Gara de Nord de unde pleca spre Iași și apoi spre Ucraina în 2022 să contribuie ajute Ucraina în războiul cu invadatorii ruși. 

De fapt este dedicat englezului/brtitanicului care este dedicat acțiunii de voluntariat, acțiuni care au contribuit la edificarea celui mai mare imperiu colonial din lume. Spencer nu și-a cunoscut tatăl, alt voluntar în Forțele Aeriene Regale și doborât deasupra Iugoslaviei în 1944, cu mormântul la Belgrad. Englezul avea experiența războiului din începutul anilor 90 din Iugoslavia în Bosnia și Kosovo. Nu se temea să scoată cadavrele din fântâni menite să otrăvească apa, aruncate fie de sârbi, fie de adversarii bosniaci, sau kosovari. Și așa Brian Spencer om născut în 1940 crede că mai poate fi dec folos ucrainenilor.

O altă parte a romanului se ocupă de războiul mondial. Este vorba de vizita la Moscova a premierului Churchill unde s-au negociat celebrele procente din țările balcanice. Romania era 90% a sovieticilor, iar Grecia 90% a britanicilor. Oricum Stalin l-a păcălit pe Churchill, pentru că țările unde a năvălit Armata Roșie bolșevicii au impus comunismul, fie că au fost aliate cu Hitler, precum Români, Ungaria, sau Bulgaria, fie victime precum Polonia și Cehoslovacia. În contexte apare apoi Tito și partizanii comuniști sârbi care au fost sprijiniți de anglo-americani.

Este un roman dezamăgitor pentru așteptările mele, dar salvat de finalul melodramatic al romanului.


Un comentariu: