duminică, 15 septembrie 2019

Target de James Patterson


Nu este primul roman de Patterson pe care-l citesc. Patterson este un prolific scriitor de romane polițiste. Iată că de un timp scrie și romane cu conținut politic. Are scris un roman împreună cu Bill Clinton: President is Missing.

Romanul debutează cu acțiunea un killer profesionist care o înmpușcă pe senatoarea Walker de California. Suspiciunile cad pe un bogătaș rus Kasimov, care violase o tânără din California și care era înrudită cu senatoarea. Un alt suspect este un interlop mexican Romero care dorea moartea lui Walker.
Pentru investigarea acestei crime politice de către FBI  este convocat Alex Cross. Acesta este personaj principal în mai multe romane. El este psiholog și profiler al FBI. De asemeenea soția lui Cross, Bree este detectivă principală în poliția din Washington DC.
Romero este surprins în momentul când vrea să fugă din capitala SUA. Din declarațiile lui Romero, înainte să fie anihilat de poliție se deduce că ar fi fost vinovat de omorul împotriva lui Walker, dar pista este anulată de declarațiile uneia din acolitele acestui criminal care declară că erau în altă parte în ziua crimei. 

În același timp este descoperit cadavrul ucigașului lui Walker, care era la rândul ei ucis de Kristina Varjan, o cunoscută asasină internațională căutată de CIA. Ea se dusese la ucigaș ca damă de escortă. 

Cross și șeful FBI desemnat să dezlege crima vin pe urmele lui Varjan și abia scapă de declanșarea unei bombe în motelul unde se afla. După explozie,  Cross găsește o Biblie pe care apăreau avataruri dintr-un joc electronic cu mare succes. Se duc în vizită la marea adunarea fanilor jocului la Atlantic City și stau de vorbă cu creatorii jocului, doi tineri drop out de la MIT și Harvard care făceau bani frumoși din aceste jocuri. O zăresc pe Kristina, dar o scapă. 
În acelși timp ni se prezintă trei alți ucigași profesioniști.
Unul este Martin Frank fost militar din trupele speciale din Afganiastan căruia îi plăcea să ucidă, omoară un tăietor de lemne și un polițist expert în arte marțiale.

Apoi sunt prezentate pregătirile unii altui killer numit Cruz care pregătește un fel de pistol cu aer comprimat alcătuit din piese care nu sunt metalice, acționat cu mâinile. 

Ultimii sunt un cuplu de canadieni care se deplasează din Canada să pregătească un atentat în Texas.

Și se declanșează nebunia.
Frank o ucide pe Secretarul de la Finanțe în New York.
La o mare adunare a tineretului din Washington este ucis președintele Hobbs și Secretarul Apărării este rănit grav de către Cruz cu pistolul lui special.
În același timp criminalii canadienii ucid în Texas pe Speakerul Camerei Reprezentanților și pe Secretarul de Stat.

Președintele Hobbs fusese ales de foarte curând pentru că fosta președinteă a SUA murise și nu desemnase încă un vicepreședinte. 

În lipsa acestor în șirul puterii este desemnat Larkin, Attorney General – Secretarul de la Justiție. Acesta instituie legea marțială. SUa sunt pe picior de război nuclear cu Rusia și China. Acestea atacaseră cybernetic SUA și SUA ripostează declanșând căsdrea energiei electrice în aceste țări.

Pe de altă parte un reporter la CNN descoperă că cel care putea deține postul de drept de de președinte ar fi fost cel mai senior membru al senatului care putea deține postul de șf al acestui organism ales în lipsa vicepreședintelui. 
Acesta este senatorul Talbot de Nevada, care preia președinția în locul lui Larkin, conform deciziei șefului Curții Supreme și anulează starea marțială.

Cross și șeful FBI dau de urma ucigașilor. Martin Frank este ucis de o tânără polițistă din New York, Bree Cross încearcă să-l depisteze pe Cruz dar acesta scapă. Cruz este rănit dar este tratat la o clinică veterinară. Este depistat din telefoanele date spre un număr din Sankt Petersburg, Russia, dar pe urmele lui Cruz este pusă Varjan să-l ucidă. 
Cei doi ajung să facă un pact pentru că Varjan identificase cine erau angajatorii ca să recupereze banii ce trebuiau plătiți pentru asasinate.

Cu ajutorul unui geniu de computere Cross și FBI luând urma banilor depistează pe cei care comandaseră asasinatele care puneau în pericol SUA. 

Finalul este surprinzător. Cruz este împșcat de Cross și Varjan este ucisă de forțele speciale. Doar canadianul scapă cu banii, care-i trebuiau să-și vindece fiul care suferea de o boală îngrozitoare. 

În final o pacientă și un doctor sunt descoperiți spânzurați cu un bilet lăsat în care asasinul spune caă nu a fost blocat, pentru că Cross primise bilete cu tîieturi de ziar în care ear rugat să-l opeească.

Apar în roman febra jocurilor pe computer, internetul obscur - dark web unde pot fi angajați asasini pe Bitcoin. 

Este un roman pe care l-am citit în final fără să-l mai las din mână din cauza curiozității să aflu cine sunt cei din spatele asasinatelor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu