joi, 19 septembrie 2019

Concert la Filarmonica Pitești cu Theo Wolters

Floris Onstwedder
Înainte de a comenta concertul din această seară vreau să discut despre un articol interesant al lui Sever Voinescu din Dilema veche.
El spune că este dificil de comentat o operă de artă precum o picture, sau un concert pentru că folosim alte mijloace decât aceste opere, cuvintele sunt potrivite literaturii. Dar el agrează că putem să ne exprimăm impresiile create de o operă de artă, o pictură, sau un concert de muzică.

Eu nu am pregătire muzicală ca să descriu in tehnicile muzicale, instrumentele ci pur și simplu impresia pe care-mi lasă muzica.

În această seară l-am avut din nou la pupitru pe olandezul Theo Wolters, care este a 13-a oară la conducerea orchestrei Filarmonicii Pitești.
Și nu a venit singur, ci împreună cu trompetistul olandez Floris Onstwedder. Onstwedder pare afi elevul lui Wolters, care la bază este și el trompetist.

Prima piesă muzicală din concertul de astă seară a fost Concertul pentru trompetă și orchestră în re major de Bach/Vivaldi. Este o piesă muzicală barocă simți că te afli într-o catedrală cum este Mânăstirea din Melk și asculți muzica unor compozitori ai Contrareformei care se adresează lui Dumnezeu.
Solistul trompetist a fost acompaniat de o orchestră de coarde, iar Mădălin Sandu i-a dat replica la vioară.

Apoi într-o formula completată cu suflători a urmat Concertul pentru trompetă și orchestră în mi bemol major de Haydn. Acest concert extrem de cunoscut, il aud mereu dimineața la Radio România Muzical crează o atmosferă de iaarmaroc. 
Cu Wolters și Onstwedder

Aplauzele cu care a fost răsplătit de public i-au determinat pe dirijor și tromperit să ne ofere un Encore de Johann Strauss. 

După pauză am audiat Simfonia a 8-a de Dvorak. Este o simfonie în ritm popular creată ca urmare a cooptării lui Dvorak în Academia Cehă. A lucrat la ea undeva în Boemia și într-o perioadă de trei luni a finalizat-o. Este o mare veselie în această simfonie și creează o stare de bine spectatorilor.


O altă seară reușită s-a petrecut și melomanii au plecat acasă foarte mulțumiți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu