joi, 12 septembrie 2019

Greyzone un serial scandinav cu sindromul Stokholm

Greyzone este un serial scandinav. Este făcut de suedezi și danezi împreună pentru că se petrece în capitalele celor două țări. Subtitlurile par a fi suedeze, pentru că Copenhaga apare scisă probabil în limba suedeză.
Dar după cum se desfășoară lucrurile în film, între suedeză și daneză nu sunt prea mari deosebiri, cam cum or fi între rusă și ucrainiană. 

Victoria Rahbeck este o daneză care lucrează pentru o firmă care dezvoltă software pentru drone, în scopul de a mapa zone agricole, printr-un contract cu organizatia pentru agricultură FAO a ONU. 

La o prezentare la Frankfurt sunt anunțați de fuziunea cu o firmă mult mai puternică germană care are și produse cu aplicații militare. 

La această prezentare Victoria este abordată de Yiad, un fost coleg de facultate de la Universitatea din Lund care etse jurnalist.

De fapt Yiad este un terorist islamic, este sirian de origine și adus în Suedia la 10 ani. 
Yiad o capturează pe Victoria în propriul ei apartament și o pune să procure softuri de la firmă care să poate fi folosite pentru drone cu aplicații militare.

Ce mi-a plăcut la acest serial este că recunoaște că cei din serviciile de informații nu sunt zmei atoateștiutori, că scapă suspecți, că sunt cam neputincioși în anumite situații.
Ce diferență față de serialele americane cu teroriști și de spionaj unde toți sunt mai ai dracu' decât James Bond!
Suedezii au identificat un camion dubios și Eva, o polițistă suedeză la Birorul Antiterorism descoperă un focos de rachetă cu putere mare explozibilă. Ei sunt în căutarea celui de-al doilea focos care a ajuns în Suedia.

Ca să rezolve acest posibil atac terrorist, suedezii colaborează cu danezii și ajutorul cel mai de preț al Evei este Jesper un polițist acoperit danez. Jesper fusese suspendat pentru că infiltrând o rețea teroristă musulmană se îndrăgostise de sora teroristului principal cu care au un copil. Operațiunea eșuează, și iubita și copilul sunt mutați în Suedia cu date schimbate. Jesper penetrase rețele musulmane și avea o sursă sigură într-un muftiu la o moschee din Copenghaga. 

Revenind la Victoria, aceasta este obligată de Yiad și de camarazii lui teroriști în frunte cu un lider al grupării Al Sayaf să procure acele softuri necesare pentru a opera o dronă militară cu care să declanșeze un atac terorist în zonă, Suedia sau Danemarca. Victoria este șantajată cu micul Oskar, fiul ei dintr-o căsătorie eșuată. 

În cursul acestei acțiuni se întâmplă sindromul Stockhlom în sens invers, răpitorul Yiad este atras de Victoria și de fiul ei.
El devenise terorist pentru că familia lui suedeză, soție și copil fusese ucisă de un atac împotriva unor teroriști în Iordania. Yiad este declarat și el mort, se salvase, dar se radicalizeză și CIA l-a capturat și torturat.
Serialul îl prezintă în asemenea mod pe Yiad cum o terorizeză pe Vitoria că l-ai dori torturat în cea mai abject procedură. 

Teroriștii scapă de sub supraveghere, montează memoria centrală cu softurile atașate și drona care urma să distrugă Ministerul Apărării din Kopenhaga. Este deturnat de șeful terrorist, pentru că miniștrii apărării din Nord aflaseră și nu mai erau acolo și decide să lovească cel mai mai mare spital din Copenhaga. Victoria are mari mustrări de conștiință și nu mai este în stare să fixeze datele privind ținta dronei,  care sunt introduse ulterior de Yiad. 

Un terorist împreună cu Yiad pleacă din hambarul unde se afla centrul de comandă cu Victoria și Oskar care urmau a fie executați, însă Yiad îl împușcă pe terorist.
Se întoarce în hambar și șeful observă că drona deviase de la traiectorie. Își dă seama că a fost înșelat de Yiad și ordonă împușcarea lui, drone avea ca țintă pusă deYiad chiar acel hambar.  Eva și Jens în urmărirea teroriștilor dau de Victoria și Oskar care fugiseră și nu au pățit nimic.  
Happy End!
Dar nu chiar! 
Eva demisionează din Poliția Anti tero după o discuție foarte dură cu generalul, șeful executiv al serviciilor secrete și demisionează, acuzându-l pe acesta că a făcut din Yiad un terorist.
Aceste servicii nu au mamă nu au tată, sunt amorale și imorale.
O prietenă a Victoriei este omorâtă de teroriști pentru niște softuri, fără ca ei să intervină.
Victoria și Oskar puteau fi salvați bine mersi anterior, dar nu se întâmplă asta pentru că serviciile trebuiau să ajungă la dronă.
Când este interogată Victoria, ea subliniază că actul terorist fusese prevenit chiar de un terorist care a avut îndoieli umanitare în ultimul moment. 

Jens rămâne în serviciile secrete, el nu renunță încă pentru că mai sunt destui teroriști.
Aș sublinia că acte teroriste islamice au fost rare în Scandinavia, unde există o comunitate islamică mare. Asta pentru că sunt încă musulmani care știu încă din ce iad au scăpat!


Serialul este însă de nota 10+ și-l recomand cu căldură!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu