joi, 12 septembrie 2019

Inaugurarea stagiunii de toamnă la Filarmonica Pitești cu Moroianu și Totan

Viniciu Moroianu și Florin Totan
Inaugurarea stagiunii de toamnă a fost făcută la Filarmonica Pitești având invitați pe dirijorul Florin Totan și pianistul Viniciu Moroianu și un program ofertant. 

La începutul concertului, conform unui obicei maestrul Totan ne-a făcut o prezentare a compozitorului Ludwig van Beethoven, a geniului său, a concertului nr. 5 pentru pian care urma.
A fost invitat în scenă și am audiat una din culmile compoziției pentru pian, Concertul nr 5 pentru pian și orchestră în mi bemol major, Imperialul de Beeethoven.
Este una din compozițiile în care compozitorul dă măsura geniului său. Sunt pasaje de mare gingășie și grație a sonorității pianului cu replici forte din partea orchestrei, dar și pasaje forte cu răspunsul în aceelași măsură al orchestrei și-și bine merită supranumele de Imperialul.
Interpretarea lui Viniciu Moroianu a fost deosebită, interpreta parcă ar fi în transă și a fost răsplătită cu aplauze generoase. Maestrul Moroianu a dat un bis cu o piesă de Brahms.
Am avut o discuție cu maestrul Moroianu și l-am întrebat dacă pianul din vremea lui Beethoven era altfel decât pianul de azi. El mi-a spus că pianul din vremea lui Beethoven era cu sonorități mai limitate, de abia în timpul lui Ceaikovski este la fel cu cel de azi. Așa că lui Beethoven s-ar bucura să audă pianele de azi.  
Cu maestrul Viniciu Moroianu
Și în partea a două a concertului dirijorul Totan a făcut o prezentare a compozitorului Brahms dominat de melancolie. La fel de melancolică este și Simfonia a 3-a în fa major, op. 90
Dominanta melancolică estre în partea a treia a simfoniei este laitmotivul filmului foarte cunoscut Aimez vous Brahms.
Orchestra a dat o interpretarea reușită compoziției lui Brahms sub conducerea lui Florin Totan foarte aplaudată. Toatan a mai dat și un bis cu Dansuri maghiare de Brahms.

A fost un început reușit de stagiune.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu