joi, 26 septembrie 2019

Concert Mozart la Filarmonica Pitești


Astă seară am avut un program Mozart.

Dirijorul Tiberiu Oprea a deschis concertul cu o piesă de Arcangelo Corelli parcă pentru a face tranziția de la preclasic-baroc la clasicismul vienez. Orchestra de coarde a Filarmonicii Pitești a interpretat Gigă - Sarbandă și Badinerie de Corelli.

Apoi Tiberiu Oprea a invitat-o pe scenă pe pianista Andreea Butnaru și orchestra de coarde completată cu instrmentele de suflat au interpretat Concertul  pentru pian și orchestră nr. 21 în do major KV467 de Wolfgang Amedeus Mozart. 
Andreea Butnaru
Acest concert este pentru mine una din cele mai minunate compoziții muzicale. Atmosfera din partea doua, andante te îndeamă la visare și meditație. 
Trebuie să amintesc că datorită faptului că a fost suport muzical al unei melodrame suedeze, o poveste de dragoste nefericită, Elvira Madigan, concertul lui Mozart a primit acest supranume.
Interpretarea pianistei Andreea Butnaru a fost de cel mai înalt nivel și orchestra condusă de Tiberiu Oprea ca răspuns cu acuratețe solistei. 
Interpretarea excelentă a fost răsplătită cu vii aplauze și generoasă Andreea Butnaru ne-a oferit un bis cu o prelucrare de jazz pe tema A la Turca  a lui Mozart.
După pauză am audiat Simfonia nr 35. în re major Haffner a lui Mozart.
Este o simfonie dedicată lui Haffner cel tânăr un importnat demnitar din Salzburgul natal,  al cărui tată era primarul acestui oraș. Tânărul Haffner a fost înnobilat și Mozart a dedicat acestui eveniment această simfonie scurtă. Are prima parte și a treia foarte solemne care să corespundă momentului important celui căruia i-a fost dedicată simfonia. Muzica este strălucitoare și încântătoare fiind un reper în creația lui Mozart. 
Cu Tiberiu Oprea și Andreea Butnaru
Orchestra Filarmonicii Pitești, condusă de Tiberiu Oprea a interpretat cu dăruire această muzică fiind răsplătiți cu vii aplauze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu