vineri, 13 aprilie 2018

Jurnal de joi cu podul Basarab

Ieri am luat la 10 trenul spre Bucureşti. Vremea este frumoasă a aproape vară. Câmpurile sunt verzi unde s-a pus grâul toţi boscheţii au înflorit, natura a ieşit învingătoare din iarna târzie. Cel mai rău îmi produce imaginea neglijenţei umane. În împrejurimile oraşului Titu se văd clădirile dărăpănate, scheletele de beton ale unor foste fabrici, sau un câmp plin de bucăţi de beton. La fel în apropiere de Chitile sunt urmele unui fost şantier de traverse de beton pe kilometri. Oare nu se poate face ceva ca aceste resturi să fie înglobate în alte construcţii sau să se recupereze dintre ele.

La fel şi în Bucureşti. Până acum vreo 2 ani la Podul Basarab funcţionau atât scările rulante, cât şi lifturile. Acum oamenii sunt obligaţi să urce pe scări să ajungă la staţia de tramvai, scări metalice care au deja urme de colţari rupţi. Lângă lift unii au transformat zona în pisoar. Şi aşa am pornit o luptă cu primăria Firea să facă ceva. Trimit săptămânal un filmuleţ cu situaţia  dezastruoasă a acestei bijuterii de infrastructură. I-am scris cuconiţei prompteriste ajunsă şefa Capitalei să întreprindă ceva, i-am scris că n-o să fie în stare să vopsească tot ce a făcut primarul Oprescu.
La Primărie s-a descoperit că podul nu a fost recepţionat ca justificare a dezinteresului cu care este tratată problema. Madam Firea cheltuieşte banii contribuabililor pe spectacole folcloric religioase în loc să să îngrijească de oraş.
În schimb zona este un şantier, între Gara de Nord şi APACA AFI Mall se construiesc cel puţin vreo 7-8 clădiri de birouri. În curând zona va deveni un centru sau hub industrial /comercial, raţiunea este nodul de circulaţie al podului Basarab, cel pe care-l neglijează primărie Firea!

Pe drum am citit la Dilema veche. Au fost câteva articole interesante. Dosarul privind vorbitorii publici dezbate de fapt reacţiile trezite în acest spaţiu a unor oameni politici care îşi bat joc de limba română, sau pur şi simplu nu înţeleg anumite chestiuni care necesită educaţie. Exemplu cel mai catastrofic este doamna prim ministru Dăncilă.  PSD ar trebui să se revolte că o asemenea curcă plouată a ajuns în al doilea post de demnitar al României. Ţăranul nesimţit şi resentimentar cu nostalgiile botniţei "desculţului Darie" în loc să lase să vegeteze pe bani mulţi la Parlamentul European ne-a cadorisit cu această catastrofă publică.
Tot aşa am auzit pe Olguţa Vasilescu care justifica scăderea salariului pe luna februarie că-i mai scurtă, această cuconiţă nu are habar că salariile lunare sunt egale indiferent de zilele lunii!

O altă chestiune dezbătută este recenta victorie zdrobitoare a lui Viktor Orban la parlamentarele din Ungaria. Toţi caută explicaţii, mai mult de jumătate din electorat nu l-a votat pe Orban şi FIDESZ, dar sistemul de tip câştigătorul ia tot în circumscripţiile uninominale explică că FIDESZ are două treimi din parlament, legea maghiară nu are corecţii de proporţionalitate. Opoziţia democratică este demolată, Jobik partid extremist fascist are 20%, fiind al doilea partid al Ungariei.
Tinerii maghiari care-l detestă pe Orban au părăsit Ungaria, cam la fel cum este situaţia din Republica Moldova.
Explicaţiile sunt că guvernele anterioare, inclusiv cele ale lui Orban au asigurat un nivel de viaţă mulţumitor şi nu prea există în Ungaria discrepanţe majore pe regiuni. Ungurii au calitatea de a se chivernisi, te uiţi şi-n zona cea mai săracă din Ardeal în secuime şi lumea este harnică şi nu vezi locuri de izbelişte.
Cum treci frontiera ungurească drumurile şi peisajul este mult mai îngrijit. 
Pe acest fond de mulţumire socială, Orban le alimentează nostalgiile iredentiste de naţie imperială. Corupţia există doar la nivel înalt, acoliţii lui Orban, ungurii nu au mică corupţie de care te izbeşti în România în administraţie şi în viaţa de zi cu zi. Cât nu se va produce o catastrofă în nivelul de trai al ungurilor îl vor vota pe Orban.
Are şi UE vina ei, germanii bavarezi în special îl susţin pe bază de amintiri naziste cu aliaţii maghiari ai lui Hitler. 

Ajuns la Secretariat la Energetică primesc fluturaşul şi o surpriză plăcută. Plata pentru orele de curs a crescut! De vreo 10 ani de când predau la Politehnică valoarea orei de curs nu s-a mai schimbat. Este un lucru bun, că tot a crescut inflaţia.


În rest primăvară caldă şi frumoasă!

Un comentariu:

  1. Joe, spelling ul iti face fitze. Incearca sa recitesti inainte de a posta, ca sigur esti mai bun!!!!

    RăspundețiȘtergere