duminică, 15 aprilie 2018

Din ciclul de ce nu se mai fac filme ca altădată

Seria Naşul- Godfather I, II şi III

Am dat întâmplător pe un canal de filme şi era în derulare filmul Naşul II. Am stat să-l văd , dându-mi seama că nu văzusem această serie, pe vremea videocasetelor traduse de Margareta Nistor.

Aşa că am căutat pe internet şi le-am găsit. Am revăzut începutul care-mi scăpase din Naşul II, cât şi finalul când am fost ocupat cu o convorbire pe  Whattsapp.

Apoi am văzut Naşul I. Aceste două filme nici nu este necesar să le vezi într-o ordine anume. Pentru că povestea lui Don Corleone se împleteşte în aceste două filme realizate în 1972 şi 1974.

Primul film din serie îl are ca personaj principal şi copleşitor pe Don Corleone interpretat excepţional de Marlon Brando. Îmi amintesc de comentariile din revista Cinema a filmului pe care idioţii ideologici comunişti nu l-au distribuit în România, probabil pe motiv că făcea apologia Mafiei.

Filmul a fost inspirat de romanul Naşul - Godfather al lui Mario Puzo şi descrie finalul vieţii marelui capo Vito Corleone, mafiot newyorkez. Filmul începe cu nunta fiicei lui Vito, Connie interpretată de fiica regizorului Francis Ford Coppola, Talia (Italia) Shire. Cam toată familia regizorului Coppola va fi în această serie de filme care prezintă viaţa unui sicilian, emigrat în SUA şi devenit ulterior unul din marii mafioţi newyorkezi.

Filmele povestesc viaţa primului Corleone care pleacă din Sicilia pe la începutul secolului XX spre America. Tatăl şi mama îi sunt ucişi de un don sicilian şi în suflet copilul poartă răzbunarea.
Apoi tânărul Corleone ajuns în America îşi ia numele de la localitate de naştere Corleone, Italia şi începe să prindă cheag la New York, după ce îl ucide pe unul din mafioţii care controlau mici comercianţi din Little Italy.

Elementul de legătură între aceste trei filme este Michael Corleone, fiul cel mic al lui Don Vito. Personajul este interpretat de genialul actor italo american Al Pacino.
De asemenea tânărul Corleone din vremea Primului Război Mondial este interpretat de alt actor absolut magnific, Robert de Niro.
Acesta îşi răzbună părinţii ucigând pe donul sicilian şi de atunci începe comerţul cu ulei de măsline spre America.

Revenind la Michael Corleone el este fiul cel mic al lui Don Vito, primul care face studii universitare, comparat cu ceilalţi doi fii, Sonny, interpretat de James Caan, ce urma să devină capo, dar este ucis de adversari, sau Alfredo, un tip extrem de uşuratic. Michael face şi campania din Pacific şi este un erou al SUA, moartea fratelui Sonny îl determină să devină el capo, Don Michael, cu afaceri în cazinourile din Las Vegas.

Seria a III-a este realizată la 16 ani după seria a II-a şi-l prezintă pe Michael Corleone la apus.
Fiul său Anthony a ales să devină cântăreţ de operă, iar fiica Mary, pe care tatăl o foloseşte în afacerile sale se îndrăgosteşte de vărul ei, Vicenzo, fiul lui Sonny cu o amantă. Acesta este noul Don căruia îi cedează Michael afacerile.

Finalul are loc în Sicilia la Palermo, unde Anthony va debuta în Cavalleria Rusticana, opera lui Pietro Mascagni. De fapt în româneşte titlul este înşelător. Este o dramă siciliană din curentul verist, iar cavalleria este de fapt cavalerismul, onoarea siciliană.

Împotriva lui Don Michael Corleone se pune la cale un complot în care moare doar fiica sa Mary.
Tragedia aceasta are loc pe fundalul sonor al intermezzoul muzical din operă, care celebrează noaptea de Paşti şi care este una din cele mai frumoase bucăţi muzicale scrise vreodată.

Filmele sunt splendide şi merită văzute, iar eu vă ofer acest intemezzo!

https://www.youtube.com/watch?v=7OvsVSWB4TI


Al treilea om - The Third Man

Acest film l-am văzut aseară, întâmplător pe un site de filme. Este un film inspira de un roman poliţist al lui Graham Greene şi este făcut în 1949.
Fundalul filmului este Viena anului 1949 împărţită între cele 4 mari puteri, la fel ca şi Berlinul.
Filmul este regizat de Carol Reed,  a câştigat un Oscar şi un Bafta britanic, dar se vede clar influenţa lui Hitchcock!

Scriitorul de romane western Holly Martins (Joseph Cotten) ajunge la Viena invitat de amicul Harry Lime (Orson Welles). Ajuns acolo află că Lime a fost tocmai înmormântat după un accident, călcat de un camion. Holly observă la înmormântare o femeie extrem de frumoasă Ana Schmidt (Alid Valli) şi este acostat de maiorul englez Calloway (Trevor Howard) care investiga pe Lime pentru afaceri necurate. 

Holly începe investigaţii pe cont propriu şi află din relatările martorilor date contradictorii privind moartea lui Lime. La incident au fost prezenţi baronul Kurz şi doctoruil Winkel.
Însă portarul locuinţei unde stătea Lime povesteşte şi de un al treilea om prezent la incident. Holly investighează ca să afle cine este acesta şi dă de inevitabilul Popescu, român din anturajul interlop al lui Lime. 

M-a impresionat Viena aceea din 1949 în care încercam să redescopăr Viena contemporană şi mă intrigă intrarea monumentală a clădirii unde se desfăşoară drama cu două cariatide care sprijină această intrare care-mi pare extrem de cunoscută, sau care de fapt este obişnuită la Viena. Căutând pe imdb am aflat că adresa este: . Străduţa se află undeva vis a vis de Universitatea din Viena în cealaltă parte a Ringului, prin spatele Muzeului Beethoven. Voi încerca să dau de clădire dacă ajung pe la Viena şi îmi reamintesc.


Pentru cei care au vizitat Viena îl recomand, ca şi pe cei interesaţi de Graham Greene, tradus în româneşte destul de mult şi înainte de 89!

2 comentarii:

  1. Intamplator am fost chiar vara trecuta in Sicilia si am vizitat localitatea in care s-au filmat scenele din Italia din prima parte a trilogiei. In realitate se numeste Savoca (nu Corleone) si este un superb sat de munte tipic sicilian. Ca fapt divers am aflat ca exista 17 biserici (una dintre ele fiind cea in care a avut loc cununia religioasa a lui Michael Corleone).
    Am baut un pahar de vin local pe terasa barului Vitelli (unde a avut loc in film petrecerea de dupa cununie) care a devenit celebru dupa aparitia filmului. In interior toti peretii sunt impanziti de poze cu Al Pacino, Marlon Brando si cu scene din film, precum si cu obiecte vestimentare purtate de actori la filmari.
    Cat despre trilogia in sine numi superlative. Pe langa interpretarea fabuloasa a marilor actori Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duval, Robert De Niro se suprapune si muzica extraordinara a lui Nino Rotta.
    In concluzie, sunt total de acord cu Joe ca filme ca acestea se produc (din pacate) din ce in ce mai rar ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca inca se mai fac si astazi filme bune,si inca intrunind avansul tehnologic la care s-a ajuns, dar mai rar, pentru ca obsesia comerciala si dorinta de a soca ochii privitorului a ajuns norma frecventa, publicul fiind tratat ca o turma platitoare, nu ca o turma de suflete ce e pastorita atat prin mass media cat si de catre producatorii de filme grup in care sunt inclusi si cei de proasta calitate sau, pur si simplu, ticalosi, rapace...
    Totusi, eu nu am agreat catusi de putin filmele gen Nasul, decat ca pe o informare despre ce fel de oameni sunt mafiotii...nu aceste filme reprezinta repere de filme bune, dupa mine, devreme ce contin atata rautate omeneasca ce poate inspira pe multi, cu mai putina minte...Prefer filme in care oamenii invata sa fie mai profunzi si mai buni...invata sa creada intr-o lume mai buna sau sa faca tot ce pot pentru a raspandi cunoasterea, singura cale pentru o lume mai civilizata...

    RăspundețiȘtergere