luni, 6 februarie 2017

Survival - o carte de aventuri

Iată că evenimentele de actualitate nu m-au lăsta să scriu şi despre alte activităţi şi impresiile lăsate.
Am citit această carte de aventuri la intermezzo la cartea de istorie la care tot citesc de ceva vreme.
Din primele pagini, cartea mi-a reamintit de Căpitan la 15 ani şi de Doi ani vacanţă şi Insula misterioasă ale lui Jules Verne, sau Insula Piraţilor a lui Robert Louis Stevenson. Apropo de acesta,  am fost la Edinburgh, reşedinţa scriitorului şi am văzut în depărtare insula care i-a inspirat romanul, este în apropierea oraşului. Aceste cărţi mi-au bucurat copilăria şi adolescenţa. Surpriza a fost că am găsit acelaşi subiect în cartea lui Cris Ryan pe care-l credeam fixat pe romane de acţiune.

Survival este povestea unor tineri care ajung voluntari pe un vas cu pânze din Mările Sudului. Ei se numesc Alex, Li, Paulo, Hex şi Amber. Sunt sub comanda unei tinere de 25 de ani care este extrem de dură cu ei. Ca un gest de frondă, fură mâncare şi sucuri şi se adăpostesc pe barca de salvare a iahtului. 
Adorm fericiţi şi se trezesc singuri în mijlocul oceanului pentru că parâma care ţinea barca de salvare se rosese. 

Îngroziţi constată că sunt duşi de un puternic curent care curge de la sud la nord şi intră printre insule din Indonezia în afara căilor de comunicaţii.
Ajung în largul unei insule, dar atingerea pământului este blocată de o barieră de corali care le distruge barca. Prin înot ating pământul şi se salvează toţi.

Alex este nepotul unui ex SAS (forţele speciale britanice). Este de fapt figura autorului care a reuşit să supravieţuiască dintr-o încercuire în Războiul din Golf în 1990.  Acesta l-a dotat pe Alex cu un kit de supravieţuire. Ajunşi la mal ei se hotărăsc să exploreze insula şi depistează cărarea animalelor care duce spre o cascadă cu apă dulce. Pe insulă se află nişte animale periculoase, care stau la pânză.

Li este o tânără care este expertă în animale şi căţărări, Paulo este un argentinian care are experienţa vieţii în pampas, Hex este un expert al decodărilor cu computer, este un hacker! Iar Amber este doar fiica răzgâiată a unor oameni foarte bogaţi, care fondaseră o prosperă firmă de IT şi care pieriseră într-un accident de avion.

După ce reuşesc să găsească fructe, crabi cu care să-şi potolească foamea tinerii fac cunoştinţă şi cu monştrii care populează insula,m sunt şopârlele uriaşe Komodo! Una dintre ele îl muşcă pe Hex, care găseşte un aparat de radio aparţinând soldaţilor japonezi din Al Doilea Război Mondial cu care transmit semnalul SOS.

Situaţia lui Hex se înrăutăţeşte şi decid să exploreze insula în speranţa că vor da de civilizaţie. Ajung într-adevăr pe cealaltă parte a insulei unde găsesc un iaht care era confiscat de piraţi chinezi. Cei de pe vas erau o familie de francezi care le spun că pe vas sunt antibiotice. Cea care se decide să se strecoare pe vas este Amber, cea mai bună înotătoare. Ajunge pe vas găseşte dulapul de prim ajutor cu antibiotice şi se uită în oglindă ca să vadă o puştoaică de 14 ani afro americană. Aşa aflăm că de fapt eroii noştri erau doar nişte copii în pragul adolescenţei. Dă şi de telefonul de satelit sunând pe unchiul ei ca sunt în primejdie, dar nu primeşte răspuns pentru că în SUA era noapte. Amber are o întâlnire cu rechinii pe unul reuşind să-l lovească în ochi şi acesta să fie mâncat de ceilalţi şi cu un pirat care păzea iahtul, acesta cade în apă la rechini şi are aceeaşi soartă. Amber ajunge cu bine pe mal,  Hex este salvat şi se pregătesc să fugă însă sunt urmăriţi de piraţi. Când totul părea defavorabil şi piraţii sunt gata să-i dovedească apare un elicopter cu trupe care îi salvează. 

Happy end   şi ciclul de romane continuă cu un comandă cu numele celor cinci ALPHA force
Bine că sun avertizat că acest ciclu este pentru copii şi tineret!


Oricum lectura a fost simpatică după cum am menţionat amintindu-mi de romanele copilăriei. 




2 comentarii: