marți, 21 februarie 2017

Duty and Honor de Grant Blackwood

Acest roman recent, apărut în 2016 face parte din seria Jack Ryan a lui Tom Clancy, cunoscut romancier de thriller. Unele au fost ecranizate precum Patriot Games. El au în centru pe Jack Ryan un analist de informaţii şi spionaj. Tom Clany s-a stoins din viaţă în 2013 şi iată că sunt scriitori care-i continuă opera.
În acest roman Jack Ryan a ajuns preşedintele SUA, dar personajul principal este Jack Ryan jr. fiul preşedintelui.
Acesta continuă munca tatălui său în informaţii secrete, fiind angajat de o firmă cu acoperire legală de avocatură şi audit, dar care este dedicată informaţiilor secrete. Ryan jr. a fost trimis într-un concediu prelungit pentru nişte prostii comise. 

Şi aiată că la în parcarea unui Supermercado este atacat de un tip cu un cuţit, cu aer de homeless. Jack evită pe atacator şi acesta finalmente se loveşte de zidul de beton al parcării .şi reuşeşte să fugă pe autostradă unde este călcat de o maşină. La lupta dintre Jack şi atacator este martor cineva care apoi pleacă fără comentarii. Ryan depistează c atacatorul ca şi celcare-l urmărise erau germani şi urmrind pe martor într-un parc acesta este împuşcat cu sânge rece de un alt tip cu care se întâlnea. Acesta îl răneşte şi pe un tânăr care-l urmărea pe asasain. Ryan reuşeşte să-l rănescă pe asasin şi acesta fuge. Îi cercetează maşina şi îi găseşte paşaportul care poartă numele de Moeller, alt german!
Tânărul se dovedeşte un tânăr belgian, Efrem Lekkel reporter de investigaţii, fiu al unei ziariste celebre. El pornise o investigaţie care urmărea ce se întămplat cu un militar Renne Alemand, dispărut într-o misiune în Africa. El se pare că fiusese răpit dar reapare în vremea unui atentat terorist la Lyon. Toate aceste ivestigaţii îl conduc la Moeller. Lipsit de paşaport Moeller este urmărit de Jack şi Efrem,dar acesta reuşeşte să fie recuperat de un avion particular şi părăseşte SUA.
Acţiunea se mută apoi în Germania la Munchen, apoi la Zurich în Elveţia şi Jack Ryan află de un complot pus la cale de Rostock, un general german în retragere şi proprietar al unei firme de securitate foarte influente. Soţia acestuia a pierit într-un atentat terorist ăn Afganistan şi după aceea Rostock doreşte să declanşeze unui război împotriva terorismului. Pentru asta aîncercat atragerea mareşaului francez Alemand, dar nu a reuşit şi de aceea l-a răpit pe fiul Renne în scop de şantaj. 
Acţijunea se sfâreşşte în Namibie, fostă colonie germană unde Ryan, Lekkel şi Alemand îi anihiliază pe oamenii lui Rostock î frunte cu Moeller.  Dar de ce voiau să-l omoare pe Jack Ryan jr. Asta se poate afla citind romanul. 
Dacă la înceoput romanul este plin de suspans apoi pelteaua se întinde şi nu mai are ritm. Dacă v-a plăcut Tom Clancy pueţi lectura şi acest nou roman.

Acest roman recent, apărut în 2016 face parte din seria Jack Ryan a lui Tom Clancy, cunoscut romancier de thriller. Unele au fost ecranizate precum Patriot Games. El au în centru pe Jack Ryan un analist de informaţii şi spionaj. Tom Clancy s-a stins din viaţă în 2013 şi iată că sunt scriitori care-i continuă opera.

În acest roman Jack Ryan a ajuns preşedintele SUA, dar personajul principal este Jack Ryan jr. fiul preşedintelui.
Acesta continuă munca tatălui său în informaţii secrete, fiind angajat de o firmă cu acoperire legală de avocatură şi audit, dar care este dedicată informaţiilor secrete. Ryan jr. a fost trimis într-un concediu prelungit pentru nişte prostii comise. 

Şi iată că la în parcarea unui Supermercado este atacat de un tip cu un cuţit, cu aer de homeless. Jack evită pe atacator şi acesta finalmente se loveşte de zidul de beton al parcării, dar reuşeşte să fugă pe autostradă unde este călcat de o maşină. La lupta dintre Jack şi atacator este martor cineva care apoi pleacă fără comentarii. Ryan depistează că atacatorul ca şi cel care-l urmărise erau germani şi urmărind pe martor într-un parc acesta este împuşcat cu sânge rece de un alt tip cu care se întâlnea. Acesta îl răneşte şi pe un tânăr care-l urmărea pe asasin. Ryan reuşeşte să-l rănească la rândul lui pe asasin dar acesta fuge şi scapă. Îi cercetează maşina şi îi găseşte paşaportul care poartă numele de Moeller, alt german!

Tânărul rănit se dovedeşte a fi un tânăr belgian, Efrem Lekkel reporter de investigaţii, fiu al unei ziariste celebre. El pornise o investigaţie care urmărea ce se întâmplat cu un militar francez, Renne Alemand, dispărut într-o misiune în Africa. El se pare că fusese răpit, dar reapare în vremea unui atentat terorist la Lyon. Toate aceste investigaţii îl conduc la Moeller. Lipsit de paşaport Moeller este urmărit de Jack şi Efrem,dar acesta reuşeşte să fie recuperat de un avion particular şi părăseşte SUA.

Acţiunea se mută apoi în Germania la Munchen, apoi la Zurich în Elveţia şi Jack Ryan află de un complot pus la cale de Rostock, un general german în retragere şi proprietar al unei firme de securitate foarte influente. Soţia acestuia a pierit într-un atentat terorist în Afganistan şi după aceea Rostock doreşte să declanşeze unui război împotriva terorismului. Pentru asta a încercat atragerea mareşalului francez Alemand, dar nu a reuşit şi de aceea l-a răpit pe fiul Renne în scop de şantaj. 

Acţiunea se sfârşeşte în Namibia, fostă colonie germană unde Ryan, Lekkel şi Alemand îi anihiliază pe oamenii lui Rostock în frunte cu Moeller.  Dar de ce voiau să-l omoare pe Jack Ryan jr.? Asta se poate afla citind romanul. 
Dacă la început romanul este plin de suspans, apoi pelteaua se întinde şi nu mai are ritm.

N-am înţeles cum acest fiu prezidenţial nu este păzit de Secret Service, iar în timpul romanului nu face apel la tatăl lui, preşedintele care dispune de resurse extrem de mari, CIA, FBI pentru a rezolva cazul. Cum n-am înţeles nici legătura acţiunii cărţii cu titlul ei.


Dacă v-a plăcut Tom Clancy puteţi lectura şi acest nou roman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu