vineri, 17 februarie 2017

Doar cu buletinul la Paris - încă o comedie amară

Am văzut acest film cu întârziere, văd că este deja din 2015.
Iniţial am crezut că este o comedie. Dar nu este. Şi Şerban Marinescu s-a aliniat la trendul filmelor româneşti, să descrie viaţa oamenilor simpli din frumoasa noastră ţară. 

Norocul cineaştilor români stă în actori, chiar dacă generaţia aia de aur, a lui Toma Caragiu, pe care am prins-o nu mai este, are însă urmaşi serioşi.

Eroul principal este Niţă Drăgan, profesor de franceză la Ciorogârla, dar care face suplinire la toate de la matematică, la religie şi sport.  El este excelent interpretat de Mircea Diaconu.

Jupânul localităţii este evident primarul interpretat la fel de natural de Ion Săpdaru. Ce m-a intrigat este că într-o secvenţă vorbea ruseşte cursiv. Şi aşa am aflat că este basarabean de loc, de pe malul stâng al Nistrului, adică transnistrean.

Profesorul care pare a fi văduv locuieşte într-un "superb" apartament la etajul ultim al unui bloc de patru etaje din Bucureşti, pentru care arhitectul o fi fost decorat de Ceauşescu. Este genul confort trei, adică precum oala de noapte cu mânerul pe interior, gen care abundă în România moştenire de la pingelică.

Primarul i-a promis că-l ia pe Niţă la Paris. Acesta tot economiseşte bani pe care-i transformă în Euro. 
Dar blocul este imaginea nefardata a patriei noastre dragi. Vecinul de palier din garsonieră, pensionarul Petria, umblă cu mâinile într-un manşon, şi se laudă sau vaită că el a fost în Piaţa Universităţii, nu este clar când, după perioada cam friguroasă pare să fi fost în 2012. Se lamentează nostalgic după Ceauşescu???? Se plimbă dimineaţa, după cum spune, făcând 20 de lungimi de bloc şi se conversează cu domnul Gigi, fost universitar care nu scoate o vorbă în timpul filmului. 

Primarul îi spune în ultimul moment că nu-l poate lua în autocar, pentru că trebuie să-şi ia amanta secretară, doar cu bacalaureat, dar pe care a făcut-o profesoară de engleză,  pe bază că a trăit cu un fotbalist englez?!!!! Secretarea este ameninţată de soţia primarului cu care are 4 fete, dar care rămâne acasă să-şi ia gândul că nu divorţează de primar. 

În fine în listă apare şi familia administratorului interpretat de Răzvan Vasilescu, un escroc care face trafic de aur, bijuterii şi ce se mai cere împreună cu soţia (Cecilia Bîrbora), altă escroacă şi cam curvă. Soţia este încurcată cu un gigolo (Nicodim Ungureanu) actorul cu moacă perfectă de jmeker. Soţia administratorului fuge cu amantul care o lasă într-o benzinărie, plecând cu geanta ei cu bijuterii sfeterisite şi trebuie să se întoarcă smerită la soţ.

De fapt totul se centrează pe episodul în care Patria îl determină pe profesorul Niţă să suie pe acoperişul blocului unde se află afumătoare improvizată a administratorului unde Petria bănuieşte că s-ar afla şobolani. De fapt acolo se ascunde un băieţel vagabond. Profesorul începe să arunce cârnaţii administratorului, acesta anunţă poliţia, profesorul se blochează pe acoperiş. Se dezlănţuie circul, vine poliţia, vine şi senatorul zonei ajuns independent, demagogul perfect (Florin Zamfirescu). Apar televiziunile care-i iau interviu profesorului de pe acoperiş. Secretara primarului vede nebuneala mediatică pe tabletă şi îi cere primarului să se întoarcă să-l ia pe profesor la Paris. Se votează şi toţi vor să continue şi un tinerel îi face propuneri serioase matrimoniale secretarei şi amândoi coboară să se întoarcă la Bucureşti. 

Profesorul Drăgan este invitat la poliţie unde un ofiţer civil îi ia o declaraţie, în timp ce joacă cărţi la computer şi pariază la telefon pe un meci de fotbal. Citindu-i declaraţia o rupe şi-l pune pe profesor să scrie din nou şi să mărturisească că i-a tras-o puştiului. Profesorul este revoltat îi spune că nu este pedofil şi scrie din nou aceeaşi declaraţie. Apare şi comandantul care ameninţător îi spune să scrie că dacă declaraţia nu se va dovedi adevărată va suferi consecinţe penale. 

Profesorul se reîntoarce acasă şi dă de puştiul care fugise în timpul scandalului de pe acoperiş pe care-l invită în casă.
Scena finală ni-l arată pe profesor uitându-se la borcanul gol unde se aflau economiile lui în valută. Puştiul nu era decât un mic infractor!

Şi profesorul Drăgan calculează că dacă face 10 ani economii o să adune banii pentru excursia la Paris!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu