sâmbătă, 11 februarie 2017

I.... comme Icar - un film extraordinar!

Căutând un film după un roman pe care-l citeşte Adriana am căutat un site cu film clasice şi am dat de acest film.

Aveam ceva informaţii şi am citit pe internet dar filmul l-am văzut pentru primă oară acum.

Este genul thriller politic şi este inspirat de asasinarea preşedintelui Kennedy.

Într-o ţară fictivă, dar aducând chiar cu Statele Unite preşedintele Marc Jarry de curând reales este ucis de un asasin folosind o puşcă cu lunetă. 

Regizorul Henri Verneuil ni-l prezintă pe prezumtivul asasin Daslow, evident o anagramă a numelui asasinului lui Kennedy, Oswald. Acesta se află pe terasa unui bloc cum primeşte un telefon să găsească o puşcă cu lunetă cu care urma să comită asasinatul. Daslow trage, dar constată că încărcătorul este gol. În acelaşi timp preşedintele Jarry este împuşcat. Daslow aruncă puşcă vrea să coboare dar un individ deschide liftul şi-l împuşcă. Poliţiştii alertaţi îl găsesc pe Dalow mort cu un pistol lângă el ca şi cum s-ar fi sinucis. 

Asasinatul este analizat de o comisie compusă din mari demnitari ai statului ajunge la concluzia că Daslow a fost asasinul. La acest punct de vedere agreează 4 dintre demnitari, dar Procurorul General Henri Volney are dubii şi nu semnează raportul.
De aceea este însărcinat să pornească o nouă anchetă. Şi Volney ajutat de colaboratori descoperă conspiraţia. 

Poate cea mai interesantă parte a filmului este parabola privind supunerea oamenilor la autoritate, care pot derapa în crimă şi genocid, aşa cum au fost fascizarea Germaniei şi represiunea comunistă.
Daslow fusese supus unui test la laboratorul de psihologie a unei universităţi, test care a avut loc cu adevărat la Universitatea Yale. Două persoane sunt invitate la laborator contra a 6 dolari să fie supus unui test. 

Unul este examinator şi celălalt este examinatul. Examinatul este pus într-un scaun cu legături la instalaţia electrică şi dacă greşeşte răspunsul, examinatorul îl pedepseşte cu un şoc electric. Daslow a fost supus acestui test şi-l chinuie pe examinat la un şoc aproape de tensiunea maximă. De fapt totul este fals. Cei de genul lui Daslow vor fi întotdeauna examinatori, iar examinatul este un actor care mimează că este supus şocurilor, pentru că nu există nicio legătură între pupitru şi scaun. De fapt se testează cum se supun oamenii autorităţii şi sunt în stare să devină torţionari. Acest lucru explică dictatura de orice fel, fascistă, comunistă şi acesta este motivul pentru care acest film nu a fost distribuit în România. Lucrurile sunt valabile şi azi, privind oamenii obişnuiţi care sunt dispuşi să execute orice ordine fără a-şi face scrupule.

Dar să revin la film!

După filmul unui amator  Procurorul identifică 9 martori. Află că 8 dintre ei care au dat mărturii comisiei ce nu au fost consemnate în raport au decedat în condiţii suspecte. Al nouălea nu s-a prezentat dar este convins să vină la biroul lui Volney să dea declaraţii.

Aici are loc o scenă extrem de tensionată. Martorului i se indică să dea un telefon de la un post public  şi i se spune că va fi detectat locul unde se află şi o maşină albă îl va lua. E noapte, apare în schimb o maşină neagră din care coboară un tip, martorul încearcă să se ascundă de frică. Tipul trece pe lângă cabină să întâmpine o femeie. Este o întâlnire amoroasă.
Martorul ajunge la Volney este trecut în programul de protecţia martorilor şi este pus să-l identifice pe adevăratul asasin la care se uitau toţi aflat în acelaşi bloc dar la etajul II. Din pozele indicate martorul nu-l identifică pe asasin, dar identifică un tip, un anume Palma care deschide o umbrelă neagră chiar în momentul premergători asasinatului. Acest Palma este un exilat hondurian implicat în chestii infracţionale dar eliberat de Serviciile Secrete. De fapt Palma se întâlneşte cu asasinul, un italian şi acesta încearcă să-l şantajeze. Este evident împuşcat. Este identificat şi cel care îl eliberase pe Palma, acesta este şeful serviciilor speciale, Mallory. Unul din oamenii lui Volney intră cu forţa în apartamentul lui Mallory şi găseşte o casetă care ar conţine date privind complotul. Volney descoperă că Palma a mai fost implicat în alt atentat împotriva şefului altui stat.
Ultima înregistrare spune de organizaţia Minos care va organiza operaţiunea Icar. E dimineaţă foarte devreme, Volney află că preşedintele statului este la o conferinţă la Geneva şi că şeful serviciilor secrete tocmai a fost demis şi în locul lui este numit Mallory.
Volney îi cere lămuriri soţiei privind semnificaţia lui Icar. Şi ea îi reproduce legenda, cum Minos la închis pe Icar în labirint şi a reuşit să evadeze cu aripi lipite cu ceară. În zbor s-a apropiat prea mult de soare şi s-a prăbuşit. În acest moment Volney este împuşcat de un lunetist şi observăm cum cineva întră în biroul lui Volney. Conspiraţia a reuşit!

Probabil că în acest film Yves Montand face unul din cele mai bune roluri din filmele pe care le-am văzut. Mi-a adus aminte pregnant şi de Z, film care m-a impresionat extrem de tare, până la lacrimi, când l-am văzut la sfârşitul anilor 60, având acelaşi mesaj împotriva dictaturii şi bunului plac al puterii de stat. Era interzis inclusiv să porţi părul lung, probabil că asta a fost şocul pentru tinerii români din acea perioadă plină de interdicţii. 


Filmul te îndeamnă la meditaţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu