marți, 1 decembrie 2015

Make me de Lee Child

Make me este cel de-al 20-lea roman din seria Jack Reacher. De când l-am descoperit pe Child într-un roman în Grecia a devenit autorul meu preferat în genul thriller. 
Singurul romancier care se apropie de calitatea acestui romancier este Tom Wood cu seria Victor  the Asassin. Şi pe Tom Wood tot din Grecia, astă vară în Skiatos, l-am descoperit şi-l citeam în excursia spre insulele britanice.
Am reuşit să mai citesc şi alţi romancieri din genul thriller dar nimic nu se compară cu seria Jack Reacher. A trezit şi interesul cineaştilor şi deja s-a turnat un film avându-l ca protagonist pe Jack Reacher interpretat de Toma Cruise şi urmează să fie făcut al doilea film. Este adevărat că Tom Cruise nu corespunde cu personajul lui Child, acest ar fi un tip de 1,96 cm şi peste 100 de kile, cam ca preşedintele Iohannis!

Jack Reacher este un fost poliţist militar, plecat din armată care hoinăreşte prin SUA. 
Acest roman se petrece tot prin pustietăţile din preeria nor americană în Oklahoma într-un orăşel numit  Mother's Rest. Aici la trenul de dimineaţa de la ora 7.00 coboară Jack Reacher. Este atras de numele oraşului şi caută explicaţia numelui ciudat, un memorial, o placă ceva care să amintească de o femeie aflată în drumul spre Vest de pe vreamea celor care au colonizat America! Nu găseşte nimic, dar o întâlneşte pe Michelle Chang, o chino-americană fostă agentă FBI, actualmente detectiv particular, care-şi caută un partener de mărimea lui Reacher, dispărut în această localitate. Şi de aici începe misterul!

Nimeni din oraş nu-i poate explica care este originea acestui nume al oraşului. 
Reacher i se alătură lui Chang în misterul dispariţiei detectivului lui Keever din Oklahoma City. Problema este că în zonă nu funcţionează doar telefoanele mobile şi comunicaţiile se fac doar prin telefonul fix sau cel cu monede. Cm ciudat că în mijlocul Americii să existe zone albe pentru celular, dar aşa este romanul. De fapt câteva din romanele lui Child se petrec în această zonă a SUA prin Mid West unde oameni  sunt mai puţini dar teritoriile sunt vaste.  

Reacher descoperă în camera închiriată de Keever o hârtie pe care era scris un număr de telefon şi însemnarea 200 de morţi! Reacher şi Chang încearcă să contacteze numărul de pe hârtie de la telefonul cu monede aflat la magazinul de echipamente pentru irigaţii dar răspunde poşta vocală. Cei doi pleacă la Oklahoma City să cerceteze casa lui Keever. Ajung să contacteze şi persoana care răspunde la numărul de telefon Acesta este redactorul ştiinţific al ziarului Los Angele Times. Totul este un blocaj total, acesta nu a fost contactat de Keever, dar aparent acesta a scris ceva care a trezit interesul detectivului. Cei doi investigatori ajung la Los Angeles să stea de vorbă cu Westwood, redactorul ziarului.  După ce aceştia se reîntorseseră la Mother's Rest au fost întâmpinaţi cu ostilitate de cei de acolo şi proprietarul ranchului din marea de grâul  care înconjura oraşul convoacă pe notabilii oraşului pentru a se apăra de curiozitatea investigatorilor. Proprietarul, omul cu blugi călcaţi şi părul coafat angajează un grup interlop de pe internet de ukrainieni ca să-i supravegheze pe investigatori. 
Reacher şi Chang care deveniseră deja amanţi se întâlnesc cu Westwood şi încep să investigheze de către cine a fost contactat acesta insistent la telefon ca apoi acesta să-i blocheze. Dau de nişte numere de telefon celular cumpărate cu abonament fix şi care nu au mai fost folosite. După chestii complicate dau de numele unui anume Mc Cann din Chicago care se pare că-l contactase insistent pe Westwood. Cei doi pleacă astfel la Chicago să dea de Mc Cann. Urmăritorii celor doi primesc ordinul ca aceşti investigatori să fie lichidaţi înainte de a-l contacta pe Mc Cann. Mc Cann făcea voluntariat la Librăria din Chicago. În drum spre aeroportul din Los Angeles, în taxi, Reacher remarcă o limuzină în care vede un tip care parcă ar fi vrut să-i contacteze. Aceasta este lovită din spate de un Ferarri şi taxiul pierde din vedere limuzina, un şir de astfel de fapte trezeşte suspiciunea lui Reacher şi o roagă pe Chang să închidă celularul care pare a fi urmărit. Cu toată opoziţia doamnei de la Biblioteca unde face voluntariat Mc Cann, investigatorii ajung să găsească apartamentul lui Mc Cann. Apartamentul era deschis şi nimeni în el, doar un şir de computere şi laptopuri. la ieşirea din apartament sunt abordaţi de Hakett killerul pus să-i omoare. Reacher reuşeşte să-l imobilizeze şi să-l bage în comă. Dar când o iau pe vecina lui Mac Cann ca să o chestioneze la o cafenea află de la televizor că Mac Cann a fost găsit mort în parcul de lângă bibliotecă. Pe acesta Hakett îl anihilase deja. Doamna în vârstă, vecina lui Mc Cann, care lucrase ca cercetătoare ştiinţifică la University of Chicago le explică despre drama lui Mc Cann care a avea un fiu Michael care suferea de o depresie acută şi care dispăruse. Problemele lui Michael îl făcuseră pe Mc Cann să caute pe internet cauzele depresiei fiului său şi să-şi construiască reţea complicată de internet. Investigatorii află de la această doamnă că Mc Cann avea o soră măritată în Phoenix, Arizona cu doctorul Lair şi care era foarte apropiată de fratele său Peter. Aşa că cei doi pleacă spre Phoenix. Reacher are o conversaţie cu grasul, şeful ukrainian al grupului interlop de pe telefonul lui Hakett, avertizându-l că vine după el, acesta având sediu chiar în Phoenix.  Ajung în Phoenix chiar când familia Lair pregătea nunta fiicei lor, sora lui Mc Cann fiind măritată acest doctor Lair foarte bine situat acolo. Cei doi află de la sora lui Mc Cann despre depresia foarte gravă a lui Michael, despre faptul că ea îl angajase pe Keever să afle unde a dispărut Michael. Exact când avea discuţia loc familia Lair este atacată de trei killeri care doresc să o omoare pe sora lui Mc Cann şi pe investigatori. Evident că prin manevre iscusite şi periculoase, Reacher îi anihilează pe cei trei criminali, iar apoi dau de clubul grasului şi Reacher îl omoară şi pe şef.
Deci angajaţii rancherului din Mother's Rest erau neutralizaţi, dar misterul dispariţiei lui Michael nerezolvat. Din relatarea doamnei Lair investigatorii află că Michael era bântuit de gânduri de sinucidere şi că dispariţia sa este legată de acest lucru.
Acum intervine jurnalistul Westwood care îi duce pe investigatori la un prieten din Palo Alto expert în căutări în Deep Web, unde sunt site-uri secrete care ar fi legate de dispariţia lui Michael.  Iată că Lee Child se adaptează cu acest roman la actualitatea strict tehnologică a momentului, cu telefoane inteligente şi cu internetul care ascunde multe secrete. Cei trei ajung la San Francisco şi la Palo Alto, acesta inventase un motor de căutare sofisticat găseşte un site foarte ascuns  care făcea reclamă la Mother's Rest pentru sinucidere asistată.  Asta ar  fi explicaţia dispariţiei lui Michael, gândul sinuciderii.
Reacher şi Chang se reîntorc la Oklahoma City pentru a pregăti rezolvarea enigmei Mother's Rest. Prin mijloace neortodoxe Reacher face rost de arme şi de bani de la nişte traficanţi de droguri. Au arme şi bani să pregătească asaltul final şi rezolvarea enigmei de la Mother's Rest.
Reacher face o examinare pe Google şi ajunge la concluzia că banii de care dispune rancherul de la Mother's Rest nu i-ar fi permis să plătească operaţiunea lor de anihilare, că sinuciderea asistată nu era cheia, ci altceva îi procura resurse serioase. 

Misterul este rezolvat de abia în final când Reacher, Chang şi Westwood iau cu asalt Mother's Rest şi anihilează afacerea dubioasă şi află că de fapt numele localităţii vine din limba indienilor din zonă şi cp ar însemna locul în care creşte răul!
Roman este bine condus, misterul domină până la final. Eu vi l-am povestit în mai puţine cuvinte şi evident mai lipsit de simţ literar.

Cine a avut răbdare să mă citească poate va fi tentat să-l procure şi să despere enigmele rezolvate de Reacher.

Un comentariu:

  1. Am retinut,Jack Reacher scrie romane de actiune dar ai incercat : John Grisham ? Are cel putin 15 carti traduse in romana si sunt de-adreptul superbe. Iti enumar cateva :Clientul,Testamentul,Omul care aduce ploaia,...si vremea e ca sa ucizi.Un altfel de Craciun...etc Daca iti place genul e atre de tot,ca Dan Brown. Succes de ziua Romniei ! dm

    RăspundețiȘtergere