luni, 14 decembrie 2015

Moarte subită de J. K. Rowling

Am luat această carte de la Biblioteca Judeţeană. Nu ştiu de ce, credeam că este o carte poliţistă, sau aşa îmi aminteam. Parcă citisem că ar fi scris-o întâi sub un pseudonim. Oricum ceea ce credeam eu nu s-a dovedit adevărat.
J.K. Rowling este una din scriitoarele contemporane cele mai de succes. Seria Harry Potter i-a adus un succes extraordinar. Îmi amintesc de un film în care o şefă de multinaţională cerea pentru fiica ei ca o carte din serie care încă nu apăruse pe piaţă, dacă cel pus la test era în stare să o procure.
Oricum am rămas extrem de surprins şi captivat de romanul englezoaicei J. K. Rowling.
Este un roman despre un subiect extrem de frecvent în romanul englezesc: ipocrizia şi făţărnicia!
Este una din temele predilecte ale romanul englezesc.
Romanul se petrece în Anglia contemporană într-o mică localitate unde trăiesc oamenii din Middle Class lângă un oraş Yarvil, care caricaturizează problemele marilor oaşe engleze falimentate de industriile clasice, minerit sau siderurgie. 
Pe scena romanul apar mai multe familii de vârstă mijlocie al căror copii sunt la vârsta adolescenţei, în jur de 16 ani.
Totul este declanşat de moarte subită a avocatului Barry Fairbrother, soţul lui Mary şi a patru copii toţi aflaţi la vârsta adolescenţei. Fairbrother este un entuziast, el doreşte să ridice Fields, o periferie a micului Pagford, unde trăiesc multe familii din ajutoare sociale. Fairbrother este un membru activ al Consiliului Parohial care conduce comunitatea, un fel de Consiliu local de primărie. Liderul Consiliului Parohial este Howard Mollisson, negustor de coloniale şi delicatese, soţia lui este Shirley. Alături de ei este fiul lor, avocatul Miles şi soţia lui Samantha având două fete adolescente. Samantha este plină de frustrări ar fi dorit o altă viaţă şi se înăbuşă în micul Pagford. 
Moartea lui Faibrother declanşează aspiraţia a mai multora de a-i lua locul. Unul este directorul adjunct al liceului Winterdown, Cubby Wall cu soţia lui Tessa şi fiul lor întinecatul Andy - Fats Wall. Altul este Simon Price cu soţia lui Ruth şi fiul lor Andrew captivat de personalitatea întunecată a lui Fats. Evident cel mai cu şanse este Miles, fiul lui Howard Mollison.
Mai apar şi Kristal Weedon, fiica lui Teri o drogată şi prostituată care locuieşte în Fields împreună cu frăţiorul Robbie şi în care Fairbrother a văzut un talent nativ la echipa de canotaj 8+1 rame, echipajul şcolii Winterdown care le bate pe concurentele de la şcoala St. Anne, un liceu mult mai de fiţe. Altă familie importantă este a medicilor Jawanda, indieni sikh, generalista Parninder şi soţul chirurg cu fiica lor Suckhvind, membră a echipajului de canotaj, o fată nu prea frumoasă şi chinuită de tot felul de porcării postate pe internet de mizerabilul Fats Wall.
Pe lângă aceştia mai apare asistenta socială Kay, mama frumoasei adolescente Gaia Bowden. Kay a lăsat Londra ca să se alăture iubitului ei avocatul Gavin.
Concurenţa dinte aceste personaje este  boicotată de adolescenţii care, cu talente de hackeri  se implică în postări pe site-ul Consiliului Parohial unde dezvăluie secrete dezavantajoase de spre părinţii lor. 
Toate aceste conduc în final la drame şi tragedii pe care ei nu le pot percepe din motive de lipsă de înţelegere şi confruntări cu părinţii.
Cel mai tenebros rămâne Fats Wall care consumă droguri şi se încurcă cu Krystal.
Romanul este foarte bine scris şi se citeşte cu mult interes Mărturisesc că a fost o mare surpriză pentru mine oferindu-mi mari delicii la lectură şi frustrarea că rar am citit romane de acest nivel ale unor autori contemporani români.

Recomand romanul cu căldură şi sunt sigur că vor fi satisfăcuţi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu