vineri, 18 decembrie 2015

Anacronic
























Nu am discutat în opiniile despre filmul Eclipsa, dar cred că merită o discuţie separată.
Revăzând filmul am avut o senzaţie puternică de vetust.
De ce?
Pentru că interioarele caselor erau la fel cu ce poţi vedea azi, era o periferie modernă a Romei cu blocuri de locuinţe pentru clasa mijlocie, burghezia care-şi revenise după războiul devastator şi ocupaţia nazistă.
Ce te izbea ca extrem de anacronic era însă mediul comunicaţional.
Era vremea telefoanelor alea negre şi mari cu disc care scârţâia când formai numărul, muzica era furnizată de un pick-up, sau de la un radio, am văzut chiar un cadru cu un televizor de anii 60, stins. 
Ca să aibă linişte Alain Delon scoate din furcă toate telefoanele de al biroul de bursă unde lucra. Gestul mi s-a părut amuzant şi sfâşietor de anacronic!
La Bursa din Roma afişajele pentru valoarea acţiunilor erau mecanice, însă cu aceeaşi gălăgie specifică bursei. Acum bursa este plină de ecrane imense care transmit continuu date bursiere cuplate cu informaţii de spre bursa de aiurea.

Progresul covârşitor l-au realizat în ultimii 50 de ani electronica şi tehnologia informaţiei.

Acum cu un telefon inteligent smartfon ai aproape toate beneficiile pe care le ofereau separat alte dispozitive electronice unele deja anacronice şi revolute.
Este telefon, propriu zis, ştii cine te caută, doar unii îşi ascund identitatea, este calculator sau mai bine zis computer, este radio, este pick-up, este televizor, este aparat foto şi în plus ai acces la internet lucru complet necunoscut până acum cam 20 de ani. 
Progresul în această tehnologie este atât de evident că până şi treburi care erau fantezii în filmul SF Star Trek, cu astronauţi care vorbesc la telefon cu alţii fără a avea evidenţa unui aparat este acum comună, tot datorită telefoanelor inteligente.

Suntem acum în posesia unor aparate şi dispozitive care erau de domeniul fantasticului acum 50 de ani, dar n-am rămas cumva aceeaşi oameni, la fel de anacronici?


Un comentariu:

  1. Ai dreptate legat de un subiect numit "vetust", de ce avem asemenea senzatii, despre depersonalizarea intr-un mediu super tehnologizat, despre decesul comunicarii inter-personale etc

    RăspundețiȘtergere