duminică, 20 decembrie 2015

Turneul Henning Kraggerud - Răzvan Dragnea pentru Serile Lipatti

Iată că neobosita doamnă Diamandi ne-a mai oferit un cadou de Crăciun în cadrul Festivalului Serilor Lipatti. 
În mod normal Serile Lipatti ne oferea recitaluri cu pianişti, însă acum am avut ocazia să audiem un duet de muzicieni.
Astă seară, pe  20 decembrie la Piteşti au poposit doi interpreţi de excepţie, violonistul Henning Kraggerud din Norvegia şi pianistul Răzvan Dragnea
Saviana Diamandi
Violonistul Henning Kraggerud are o carieră de excepţie cu recitaluri în Norvegia, dar şi internaţionale prin marile capitale ale Europei dar şi în SUA la New York, fiind considerat unul din cei mai buni violonişti ai momentului din ţara lui Grieg.
Pentru recitalul de astă seară a fost acompaniat de tânărul şi talentatul pianist Răzvan Dragnea, un invitat obişnuit al Serilor Lipatti.

Ca de obicei doamna Saviana Diamandi a făcut o scurtă prezentare a programului care urma să fie audiat.
A fost un program deosebit, vioara Guarneri a lui Kruggerud a sunat foarte bine în ambianţa Sălii Mari a Teatrului Davila din Piteşti.
 
Henning Kraggerud şi  Răzvan Dragnea
Programul a debutat cu Sonata pentru vioară şi pian nr.32 K 454 în si bemol major de Mozart. 
Acestă frumoasă piesă are o poveste interesantă. A fost scrisă pentru violonista de mare virtuozitate Regina Strinasacchi el urmând să fie pianistul. Mozart nu a mai avut timp să transcrie partea pentru pian, care era doar la el în cap, dar a încercat să înşele publicul cu o foaie goală în faţă. Doar împăratul Josif al II-lea s-a prins datorită binoclului.
Este o piesă de mare rafinament şi cei doi interpreţi au reuşit să o redea cu multă acurateţe şi aplomb.

A urmat apoi o piesă romantică Sonata nr. 3 pentru vioară şi pian de Brahms. Este ultima sonată scrisă de Brahms. Din nou cuplul Kruggerud - Dragnea ne-au oferit o interpretare plină de dramatism.

După pauză am audiat o piesă scrisă chiar de Henning Kruggerud Postludiile nr. 10 şi 18 din ciclul Echinox. Este o piesă modernă dar cu intonaţie clasică.

În final am audiat Sonata în la major de Cesar Franck. Acesată piesă este considerată una din cele mai frumoase piese pentru vioară şi pian şi a fost dedicată de compozitor lui Eugene Ysaye. 
Interpretarea a fost din nou la o cotă de cel mai înalt nivel.

Fericiţii melomani piteşteni au avut parte de o seară de muzică de excepţie. 
A fost finalul cel mai potrivit pentru stagiunea muzicală a oraşului Piteşti, care ne plasează între oraşele conectate la evenimente culturale de mare prestigiu, nicidecum un oraş provincial!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu