marți, 19 mai 2015

The Cut

Filmul The Cut este un omagiu adus de un regizor turc (născut în Germania) dramei prilejuite de genocidul armean petrecut acum o sută de ani.
Este un road movie. Nazaret Manukian, fierar într-un orăşel de la Marea Neagră este concentrat în 1915 de armata Imperiului Otoman. Este pus la munci şi în final se dă ordinul uciderii armenilor. Norocul său chior este că cel care trebuia să-i taie gâtul este un fost hoţ turc concentrat şi el după ce înfundase puşcăria care-i provoacă o rană care îi distruge corzile vocale, devenind mut. Acesta îl salvează, pentru că filmul este despre oameni şi neoameni. Şi oameni pot fi turci sau arabi, nu creştini. După terminarea războiului Nazaret începe să-şi caute fetele pierdute prin toată lumea. Ajunge în Cuba şi apoi în Statele Unite unde este luat drept evreu şi aproape omorât de creştini!
Îşi găseşte în final una din fete cea care devenise şchiopă în urma marşului în deşert al deportaţilor armeni în timpul războiului. Cealaltă fiică murise deja.
Filmul este emoţionant pentru că este vorba despre drama diasporei armene declanşată de genocidul provocat de otomani în timpul Primului Război Mondial.

Filmul merită văzut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu