luni, 11 mai 2015

Hoţul de vinuri de Peter Mayle


Când acest englez nu se ocupă de Provence şi de plăcerile vieţii în Franţa scrie romane poliţiste.
Dar un tip uşor şi amuzant de poliţiste, nu romane cu duri ca  Lee Child, tot englez dar cu eroi americani. Lee Child îl are pe Jack Reacher, Peter Mayle l-a ales pe Sam Levitt din Los Angeles.
Levitt este îndrăgostit şi el de magia Franţei, îi apreciază  bucătăria şi mai ales vinurile. De aceea şi titlul romanului Hoţul de vinuri.

Înainte de a mă ocupa de romanul poliţist mărturisesc că am terminat înainte o altă carte de Mayle, Lecţii de franceză.
Această carte se subintitulează, "Aventurile mele cu furculiţa, cuţitul şi tirbuşonul pe meleagurile Franţei".
Este alcătuită din povestiri unde eroul a fost chiar autorul care a participat la diverse festivaluri de gourmet, la Festivalul, trufelor în Provence, evident, sau la Festivalul picioarelor de broască prin Bugundia, la Festivalul puilor de Bresse de lângă Lyon, la Festivalul brânzei de Livarot în Normandia, sau la Maratonul din Medoc în zona Bordeaux. Toate aceste sunt ocazii de  a gusta din plăcerile şi rafinamentele gastronomice franceze, dar şi din faimoasele licori. 

Citeşti şi ţi se lasă gura apă!


Să revenim la romanul poliţist. Am mai citit unul al lui Mayle despre furtul unui Monet. Cam toate situaţiile din romanele lui lui Mayle sunt între bogătaşii lumii, iar eroi romanelor sunt tipi care se învârt în jurul acestor bogătani.
Sam Levitt este detectiv particular inteligent care a colindat lumea, a stat la puşcărie în Congo, dar s-a îndrăgostit de Franţa şi modul de viaţă franţuzesc. Tipul este angajat de o firmă de asigurări să dea de urma unor sticle de vin scump colecţionat de un  Roth, avocat de succes al starurilor de film de la Hollywood. Acesta s-a lăudat ca un idiot în LA Times cu colecţia sa care ar valora cam la trei milioane de dolari. De Crăciun când se afla la Aspen, Colorado cu ajutorul unui paznic mexican de încredere al lui Roth, dar şi ilegal în SUA hoţii îi fură toată colecţia. Societatea de asigurări o delegă pe Elena Morales să se ocupe de caz şi ea apelează la Levitt cu care se implicase anterior şi amoros. Levitt pleacă în Franţa la Bordeaux  unde întâlneşte pe delegata firmei de asigurări Sophie Coste pentru a se documenta în privinţa vinurilor. De fapt la Paris el îl contactează pe un celebru hoţ pe care-l ştia şi pe care-l întreabă dacă ştie de afacere, pe care acesta  neagă vehement.
La Bordeaux Levitt are ideea să întrebe pe producătorii celebri dacă a fost cineva care s-a interesat de genul de vinuri furate de la Roth şi aşa dau de oenologul unui celebru om de afaceri francez, Reboul cu sediul la Marsilia. Acest bogătaş este croit după personalitatea lui Bernard Tapie. Reboul are o cramă imensă unde se află cele mai celebre vinuri franţuzeşti, tipul fiind şi un mare naţionalist. Levit şi Sophie reuşesc să se introducă la Reboul şi îi vizitează crama. Levit cu ajutorul rudei marseieze a lui Sophie identifică sticlele furate de la Roth. Cum rezolvă afacerea rămâne să citiţi. 
Şi pentru că în final Levitt care locuia în celebrul Chateau Marmont în LA  are surpriza să dea în finalul romanului de Reboul căruia îi lăsase cartea de vizită şi acesta să-l întrebe cum a reuşit. 

Spor la lecturi simpatice!

Un comentariu:

  1. Tot ce scrie Peter Mayle este foarte relaxant, aduce informatii despre cum este viata in Provence(pentru cine doreste sa stie). Romanele politiste sunt mai "soft", nu sunt fioroase, dar placute ca lectura.

    RăspundețiȘtergere