marți, 19 mai 2015

Hakon Austbo la Ateneu - Serile Lipatti

Carol I
Serile Lipatti la Ateneu au continuat şi astăzi luni seara de 18 mai 2015 cu un nou invitat norvegian. Acesta este pianistul norvegian Hakon Austbo (fonetic hocun ostbio).
A fost o nouă şansă pentru melomanii piteşteni de a se bucura de muzica unui mare artist în ambientul celei mai bune săli de muzică din România, Ateneu Român. Această şansă ne-a fost facilitată de Consiliul Judeţean Argeş, care a pus la dispoziţia noastră gratuit un autocar şi de doamna Diamandi care ne oferit invitaţiile la Ateneu.
Saviana Diamandi
Şi nimănui nu-i pare rău că a avut această oportunitate.
În deschiderea recitalului doamna Diamandi ne-a prezentat ca de obicei programul care urma să fie interpretat.
Hakon Austbo este un pianist cu o pregătire de excepţie, Conservatorul parizian, Julliard de la New York, Munchen Hochschule, Londra. Este un tehnician strălucit cu o vastă activitate de peste 30 de ani în Olanda. Este un pianist cu impresionate înregistrări.
Hakon Austbo
Recitalul a debutat cu un romantic, Chopin Poloneză Fantezie în la major op.61 şi Balada în sol minor op.23, a continuat cu marele compozitor la Nordului cu norvegianul Grieg Baladă în sol minor op.24.

A fost o muzică romantică dar cu un aer grav cu pasaje contorsionate interpretate strălucit de pianistul norvegian.
Duoă pauză programul a continuat muzică de secol XX.
Prima piesă este din Vingt Regards sur enfent Jesus de Olivier Messiaen şi apoi cu Debussy cu Preludes.
la aplauzele prelungite ale publicului Hakon Austbo a oferit două bisuri din Debussy şi apoi Dans norvegian de Grieg.


A fost un  regal muzical care merită amintirea marelui roman Lipatti.

PS 1. Pozez pe Carol I ctitorul Ateneului.
2. Am urmărit pe cupola Ateneu numele unor din cei mai importanţi oameni de cultură de la începuturile limbii române. M-au şocat că apar unele nume care nu reprezintă nimic în cultura şi literatura română, cum este V. A. Urechia, sau scriitori minori precum Grigore Alexandrescu, Bolintineanu, sau Odobescu. În schimb sare în ochi că lipsesc două personalităţi Caragiale şi Titu Maiorescu. Se pare că un mare scriitor precum Caragiale nu avea credit la Esarcu, părintele Ateneului şi el de origine grecească şi probabil că Maiorescu a refuzat această onoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu