marți, 19 mai 2015

Conferinţă de mare valoare intelectuală cu Pr. Dr. Lucian Dîncă la Piteşti

Da, astăzi a avut loc un eveniment intelectual şi cultural de mare valoare la Piteşti. 
Domnul Cristian Bădiliţă a lansat alături de autorul Lucian Dîncă mai multe volume de mare interes intelectual şi teologic.
Cristian Bădiliţă şi Lucian Dincă







Preotul dr. Lucian Dîncă este un catolic din Bacău cu studii teologice la Universitatea Laval, Quebec, Canada şi  Paris, profesor la Teologie Catolică din cadrul Universităţii Bucureşti, călugăr augustinian asupmţionist. 
Acesta  s-a preocupat de figura episcopului de Alexandria, Atanasie cel mare iniţiator al primului Conciliu de la Niceea din 325 d. Cr. şi care a combătut erezia lui Arius.
Lucian Dincă
În pofida faptului că acest eveniment de mare valoare intelectuală şi importanţă nu numai locală este tratat de piteşteni ca o chestie minoră, parohială, în prezenţa a unui număr de auditori nu mai mulţi de degetele a două mâini  am beneficiat de verva lui Bădiliţă. Acesta a fost ca de obicei flamboaiant în expunere şi extrem de interesant în prezentarea superlativă a noi generaţii de teologi români. Am aflat de Corin Braga, de Toader Paleologu, lăutarul lui Băsescu( în exprimarea lui Bădiliţă!) care este însă un rafinat intelectual şi autor a unei teze de filosofie politică în cotutelă franco germană, de Lucian Turcescu, piteştean de origine şi profesor de Teologie la Montreal. 

După consideraţiile lui Cristian Bădiliţă a luat cuvântul Lucian Dincă care ne-a arătat cât de infime sunt diferenţele dintre dogmele bisericilor răsăritean bizantină şi cea apusean latină.
Teza lui Filioque care ne creează probleme  este emisă chiar de Atanasie cel Mare.
Bădiliţă ne-a atras atenţia că nu este corect Rusaliile denominaţie romană ante creştină ci Cinzecimea creştină.

Are dreptate Cristian Bădiliţă la conferinţe în Provence era o biserică plină, la noi românii, campioni  creştin ortodocşi se strâng la asemenea manifestări câţiva.
Unde sunt intelectualii din Piteşti, care vin grămadă la lansări de poeţi cu pretenţii locale şi unde sunt preoţii care să dezbată dogmatica creştină?


Am fost fericit şi onorat că am fost prezent la această manifestare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu