marți, 3 decembrie 2013

Never go back de Lee Child

Mi-am rezervat duminică şi luni pentru a citi ultimul roman al lui Lee Child, Never go back.
Sunt obişnuit cu stilul lui Child este foarte simplu şi-l pot citi cu aceeaşi viteză ca un roman în româneşte. L-am avut în format PDF şi am beneficiat de dicţionarul englez - român on-line pentru anumite cuvinte.
Este romanul din 2013, romanul A wanted man era apărut în 2012.
Şi este într-un fel o continuare a acestuia.
Personajul emblematic Jack Reacher, fostul MP - military police în precedentul roman venea din South Dakota spre Virginia şi volumul A wanted man se referă la aventurile petrecute pe acest drum. 

În romanul Never go back (nu te întoarce niciodată) Reacher a ajuns în Virginia dorea să o contacteze pe Susan Turner, CO (commanding officer) al unităţii de poliţie militară 110. Această unitate îi fusese unitatea pe care o comandase până la plecarea din armată. El vorbise din South Dakota cu Susan şi-i plăcuse vocea şi îşi dorea să o invite la cină.  
Dar aici surpriză! Maiorul Susan Turner nu mai era comandant, înlocuite de un locotenent colonel Morgan. 
Maiorul Turner fusese arestată pentru spionaj şi era închisă la o puşcărie militară, dar şi lui Reacher i s-a rezervat o surpriză! Nu una, ci două! S-a pomenit pe cap cu două procese! Unul privind uciderea în bătaie a unui hispanic şi un proces de paternitate cu o doamnă pe care ar fi lăsat-o grea în urmă cu 17 ani în Coreea. Tipul nu este arestat, dar trimis la un  motel şi reactivat în armată. Acolo este ameninţat de doi tipi care păreau a fi şi ei militari să o şteargă imediat. Tipii nu ştiau cu cine au de a face şi evident sunt caftiţi ca de poliţia militară.   
Reacher îşi foloseşte rangul de maior şi comandă căutarea a doi MP pierduţi în Afganistan. Aceştia porniseră în urmărirea unui ofiţer care urma să contacteze un afgan care avea legături cu armata americană. Acţiunea de căutare declanşată îi găseşte pe cei doi poliţişti militari morţi împuşcaţi de arme americane!
Afacerea asta declanşează enervarea a două personaje cu poreclele Romeo şi Julieta, din comanda  superioară a armatei americane ce par a fi într-o afacere necurată şi care îi aranjaseră procesele lui Reacher.  
Este contactat de doi avocaţi militari pentru procese, ambele de sex feminin. Reacher îl contactează pe avocatul lui Susan şi-i demonstrează că poate fi eliberată imediat şi-l îndeamnă să facă acest lucru. După discuţie şi ceva timp este arestat pentru că exista acuza din partea politiei din capitala Washington DC că l-ar fi bătut pe avocatul lui Susan şi băgat în spital.  

Şi de aici începe acţiunea! Reacher reuşeşte să evadeze din puşcăria militară împreună cu Susan Turner. Ei pleacă spre vest spre Los Angeles să lămurească acuzaţiile la care era supus. Fac un autostop în noapte şi ajung într-o zonă unde se vedea un incendiu. Era într-o pustietate, în pădure şi tocmai luase foc un laborator de metadonă şi producătorul murise în cursul dezastrului. Aşa că-şi însuşesc un automobil Corvette şi banii ascunşi ai fabricantului de droguri. Treaba se complică pentru că a nimerit nişte ţărani din zona care se ocupau cu ilegalităţi şi erau rude cu răposatul. Apar bătăuşii cu truck-uri, dar Reacher îi cafteşte şi pleacă cu cea mai bună maşină a lor. Ajung la Pittsburg unde contactează din hotel pe un sergent, o afro americană care începe să o ajute pe Susan Turner. Aşa că primesc identităţi false care le permit să plece cu avionul spre Los Angeles. În urmărirea lor sunt trimişi de Romeo şi Julieta patru indivizi, doi dintre ei fiind caftiţii. Reacher îi surprinde în avion, îi anihilează şi-şi mai procură bani şi carduri bancare. 
Şi la Los Angeles Reacher şi Turner rezolvă cazul şi cu ajutorul celor două avocate care devoalează identitatea lui Romeo şi Julieta cu final înapoi în Washington!
Child are un stil de a scrie care te ţine în priză şi nu laşi cartea din mână, vorba vine eu stăteam la displayul laptopului.
Rămâne să-l citiţi şi voi că merită. 

Un comentariu:

  1. Cum naiba îți poți pierde vremea cu asemenea texte de maculatură !? Nu există atîtea alte cărți serioase, mai ales non-ficțiune și mai ales gunoi nord-american pentru copii ?

    RăspundețiȘtergere