joi, 12 decembrie 2013

Concert cu un dirijor basarabean

Noutatea acestei seri a fost dirijorul invitat, domnul Valentin Doni care vine din Basarabia.
Programul serii a fost complex, cu muzică românească şi cu o capodoperă a muzicii universale.
În prima parte a concertului au fost două concerte pentru pian şi orchestră scrise de compozitori români.
Horia Maxim
Solistul a fost în această seară Horia Maxim.

Acesta a interpretat Concertul pentru pian şi orchestră de Paul Constantinescu. Muzica modernă a compozitorului ploieştean are puternice resurse din muzica populară românească. Execuţia concertului făcută de Horia Maxim a fost impecabilă şi acompaniamentul orchestrei a fost bine condus de dirijorul Valentin Doni şi a fost aplaudat îndelung.
 
Horia Maxim şi Valentin Doni
A urmat o compoziţie Fantezia balcanică pentru pian şi orchestră aparţinând lui Valentin Doni. Şi această piesă are puternice influenţe folclorice din părţile româneşti şi balcanice. Interpretarea pianistului Horia Maxim a fost de acelaşi înalt nivel şi a fost îndelung aplaudat.

În partea a doua orchestra condusă de Valentin Doni a interpretat Simfonia a V-a în do minor Simfonia Destinului. Simfonia este una din cele mai cunoscute compoziţii ale lui Beethoven, ascultând-o ai sentimentul perfecţiunii. Pasajele grave ale violoncelelor şi contrabaşilor, tema marţială a cornilor totul se împleteşte cu perfecţiune cu pasaje romantice de vals şi pasaje marţiale.
Valentin Doni a stăpânit bine orchestra şi interpreţii au răspuns bine şi am ascultat cu emoţie şi fascinaţie această măreaţă realizare a   geniului uman.
Melomanii piteşteni au aplaudat îndelung şi plin de entuziasm interpretarea orchestrei dar au onorat şi această capodoperă.
A fost iarăşi o seară specială.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu