miercuri, 3 aprilie 2024

The Secret Hours de Mick Herron




Romancierul englez Mick Herron mi-a devenit cunoscut cu ocazia difuzării serialului Slow Horses. Este povestea unei anexe a Serviciului Secret M5, Regent Park, unde eșuează membri nedoriți ai MI5 și este condus de Jackson Lamb, un tip ciudat care a lucrat înainte de 89 în spatele Zidului. Romanele lui de spionaj se referă la corupția din societatea britanică, dar și lupta cu serviciile secrete ruse. 

Ei bine acest roman apărut în 2023 promitea prin început altceva. 

Un tip Max Janacek, retras în Devon sud-vestul Angliei este agresat în casa lui noaptea de un comando. Reușește să scape și ajunge la Londra unde își caută legătura din serviciile secrete, pemnteru a afla de ce este urmărit.

Acțiunea se mută apoi la Londra, unde un influent secretar al primului ministru (PM) înființează o comisie numită Monochrome, destinată a verifica activitatea MI5. Acest serviciu este condus de doamna First Desk, nenumită, dar clar personajul Diana Taverner din Slow Horses. Comisia este condusă de un anume Sir Winston, secretariatul fiind asigurat de Griselda Fleet o doamnă de origine africană și Kyle, un tânăr, ambii aflați în serviciul public. Comisia mai are membri, personaje publice.

Comisia nu are nimic de revelat privind activitatea Serviciului Secret, apar martori penibili, de exemplu o femeie de serviciu, etc. Până când Kyle găsește în căruciorul din supermarket un dosar provenind de la servicii intitulat OTIS. Și apare un martor cu adevărat important privind neregulile serviciilor secrete. Martorul se numește Alicia North și începe să dezvăluie un episod întâmplat cu 30 de ani în urmă, în 1993 la Berlin. Acolo este trimisă Alicia North de Cartwright, un adjunct al MI5, bunicul personajului Cartwright din Slow Horses, să verifice activitatea biroului Berlin. Acolo Alicia întâlnește pe un anume Miles cu un comportament execrabil, se bășește în fața ei! Totul conduce la personajul Jackson Lamb din romanele Slow Horses. Alicia începe verificările și descoperă nereguli financiare. Ea depistează că Miles pregătea o capcană pentru a prinde un ofițer STASI, care se răzbunase și ucisese prin spânzurare după căderea Zidului, trei femei, dintre care una era agenta lui Miles în fostul STASI. El era ajutat de un anume Otis, un tânăr german a cărui soră murise spânzurată de ofițerul STASI Schenker. 

Comisia este desființată prin efortul First Desk, dar Griselda și Kyle continuă audierea martorei Alicia North. Și așa aflăm că ea transmise lui Cartwright malversațiile lui Miles. Ea se încurcă cu Otis și este apoi gata să părăsească Berlinul. Înainte de a pleca ea se urcă în mașina lui Otis și o bombă îi secționează picioarele. Alicia este de fapt Molly Doran, doamana în cărucior care este șefa arhivelor din Regent Park - sediul MI5. Și așa se fac trimiterile la actualitate.

Finalul este cam neașteptat, fostul ofițer STASI ajuns om de afaceri influent la Londra este pedepsit. În final First Desk ajunge acasă ca acolo să dea în grădină un personaj cu care are o discuție, personajul era Miles- Jackson Lamb, căruia First Desk îi rezolvase problema din Berlin de acum 30 de ani.

Scrisul lui Mick Herron este dificil, metaforic cu expresii argotice intraductibile, dar romanul este interesant și tensionat. 


2 comentarii:

  1. Ti se pare ca "Scrisul lui Mick Herron este dificil, metaforic cu expresii argotice intraductibile" il depaseste pe Raymond Chandler?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Herron copiază stilul lui John Le Carre, maesrul său în romane de spionaj.

      Ștergere