vineri, 12 aprilie 2024

Penguin History of the World Istoria Lumii de J. M. Roberts și Odd Arne Westad Preistoria și începuturile civilizațiilor antice



Această carte vrea să cuprindă întreaga istorie a lumii. A fost tradusă și în românește, dar am preferat versiunea originală.

Pentru că este o carte foarte voluminoasă fac o prezentare pe capitole importante. 

Preistoria omului homo sapiens începe cu finalul ultimei glaciațiuni. Până atunci oamenii erau vânători culegători. Ei au început să domesticească animale, primul fiind câinele care îi ajuta pe vânători. Pentru armele cu care vânau au folosit vârfuri de piatră silex. Din acest motiv periodizarea se face după folosirea pietrei veche Paleolitic, nouă Neolitic. Ultimele animale domesticite au fost acum cam 10 mii de ani. Atunci sunt și începuturile agriculturii. Agricultura a stabilizat pe oameni, care au părăsit peșterile și au constituit comunități umane care as-au cristalizat în civilizații. 

Primele civilizații apar cam cu 4000-3500 î. Cr. de ani în Mesopotamia, în semiluna fertilă din Orientul Mijlocie., pe valea râurilor Eufrat și Tigru. Datorită condițiilor climatice aici s-a putut dezvolta agricultura cu ajutorul irigațiilor. Agricultura a necesitat dezvoltarea comunităților umane, au apărut liderii care să protejeze aceste comunități și stratificarea socială și a apărut scrisul din necesități administrative. Așa că până la apariția scrisului avem preistoria, iar atunci cînd apare scrisul care consemnează realitățile acestor civilizații începe istoria. Prima civilizație din istorie este cea Sumeriană, a unor popoare indo europene urmată de cea akadiană semită, apoi Babilonul, Asiria, Imperiul Hitit, Imperiul Persan, Israelul. Aceste civilizații sumeriene lasă moștenirea Legenda lui Ghilgameș și Codul de legi al lui Hamurabi, rege al Babilonului. O altă construcție legendară este ziguratul, denumit și Turnul lui Babel în Biblia ebraică.

Cam în același timp în valea inferioară a Nilului apare Civilizația Egipteană. Datorită Nilului care se revărsa de două ori pe an apare o civilizație prosperă acum 3500 - 3000 de ani î. Cr. Civilizația antică egipteană a supraviețuit ca stat independent cam 3000 de ani după care a fost cucerit de Imperiul Persan la 500 î. Cr. și apoi de Imperiului Macedonean al lui Alexandru cel Mare. De la acest regat egiptean avem singurele urme ale antichității care supraviețuiesc de 5000 de ani. Acestea sunt piramidele, mormintele faraonilor. 

Sunt apoi civilizațiile Mediteranei de Est. Prima și contemporană cu Egiptul antic este civilizație Minoică dezvoltată în insula Creta. Este o civilizația a mării și dispare pe la 1500 î. Cr. din cauza unui dezastru natural: fenomenul vulcanic și explozia din Insulele Santorini. Cumva contemporană este Civilizația Miceniană din Peloponez. Aceste civilizații premerg Civilizația Greacă. Civilizația miceniană este consemnată în poemele lui Homer privind Războiul Troiei din anii 1250 î. Cr. 

Aceste civilizații au pus bazele istoriei, lăsând documente plăcuțele de argilă imprimate cu cuneiforme în Orientul Mijlociu și înscrisurile cu hieroglifele egiptene în piatră și papirus. 

 

5 comentarii:

  1. Joe, fii mai atent. "Prima civilizație din istorie este cea Sumeriană, a unor popoare indo europene urmată de cea akadiană semită,...." Ar reieși din ce scrii, că sumerienii erau indo europeni. Realmente?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da! Sumerienii nu erau semiți! https://ro.wikipedia.org/wiki/Sumer

      Ștergere
    2. Joe, bineînțeles că nu erau semiți, dar nu erau indo europeni. Indo europenii au ajuns mult mai târziu în zonă, după akadieni și alți semiți, dar și după elamiți, care nu erau nici semiți nici indo-europeni și după dușmanii akadienilor - guteii (Gutians în engleză) și lulubeii (Lullubi în engleză) care veneau din munții Zagros si evident nu erau semiți, dar nu erau nici indo-europeni. Nici Kasiții (kassites în engleză), care veneau tot din Munții Zagros și au cucerit Babilonul nu erau indo-europeni și nici semiți, deși regii lor au adoptat nume akadiene. Primul popor cu siguranță indo european intrat în istoria zonei au fost Hitiții (Hittites). Originea sumerienilor nu e cunoscută. Unii cred că ei au venit din India și că limba lor ar fi înrudită cu limbile dravidiene (deci categoric nu indo europene).

      Ștergere
  2. Nu erau semiti, nu rezulta ca erau, indo europeni. Doar intr-un sistem binar discret. Sunt unii care vorbeau despre originea africana a sumerienilor dat fiind fetele lor negre. Dar cine stie ? Daca majoritatea stiintelor sanctifica verificarea presupunerilor, istoria si chiar cea scrisa sanctifica presupunerile dupa bunul plac al unora sau altora.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ok Mihai nu erau indo europeni, este neclar ce rasă erau!

      Ștergere