vineri, 12 aprilie 2024

Dragoste și progres la Teatrul Davila Pitești



Am fost azi la teatru la Davila Pitești la avanpremiera piesei Dragoste și progres. Piesa aparține lui Bogdan Adrian Toma, dramaturg și scenarist. A fost scenaristul filmului Cardinalul, dedicat cardinalului martir Iuliu Hossu.

Văzând piesa pusă în scenă de Cătălin Saizescu mi-am amintit ce viață de căcat am dus sub comunism. Aș fi vrut să o vadă dobitocul de la coada la pui de la Kaufland care avea nostalgia lui Ceaușescu, avea 20 de ani și avea servici, iar fiii lui se plângea că n-au. Voia să mânânce pui, uitând că atunci pe vremea răposatului nu avea unde să mănânce ceva!

Dragoste și Progres 

Regia Cătălin Saizescu

Scenografie Cristina Ciucu

Distribuție

Actrița Alina Diaconu

Actorul Petrișor Diamantu 

Regizorul Șerban Ghilvaci 

Scriitoarea Ioana Podăreanu

Cenzorul Gabriel Gheorghe

Actorul bătrân Puiu Mărgescu

Piesa debutează cu imaginile documentarelor dedicate lui Ceaușescu care mi-au stârnit greața și senzația de rău. Se petrece într-un teatru de provincie unde o scriitoare vrea să pună în scenă piesa Răpitorul de Serai, cu trimitere clară la Mozart. 

Se fac repetițiile și regizorul, scriitoarea actorii repetă povestea de dragoste dintre o tânără și un italian cu ascendențe nobiliare, cu mamă româncă. Vine însă cenzorul Burghele care face praf piesa și îi obligă să o transforme într-o imbecilitate realist socialistă. Toți cei implicați se supun ca să poată face un turneu în Iugoslavia și Cehoslovacia, de unde regizorul visează să fugă în Italia, în Occident. 

Se face repetiția finală și cenzorul este extaziat de piesa care a fost redenumită la indicația lui prețioasă: Răpitoarea din Seral. Le promite prime și turneul în Iugoslavia. Ca să fie siguri trimit la hotel, la cenzor o actriță cu moravuri ușoare și cenzorul moare de atac de cord sexual.

Toți sunt disperați, va veni procuratura să le ia declarații, visul turneului este sfărâmat. Însă finalul se petrece pe fondul finalului mitingului din 21 Decembrie 1989, când Ceaușescu strigă disperat: Alo!

Deci totul se va schimba!

Sunt de remarcat toți actorii care sunt convingători, în special Puiu Mărgescu în rolul maistrului care se sacrifică ca Meșterul Manole.

Piesa este o comedie, s-a râs mult, este totuși o comedie tristă!


Un comentariu: