sâmbătă, 30 martie 2024

Steaua fără nume a Teatrului Municipal Focșani la Teatrul Davila Pitești




Piesa Steaua fără nume mi-era cunoscută din adaptările radiofonice auzite de mine în adolescență la Teatru la microfon cu vocea sexi a Irinei Răchițeanu și apoi din filmul lui Henri Colpi din 1966. În rolul lui Miroiu era Clade Rich, Mona era Marina Vlady și Grig era Cristea Avram, care a avut o relație amoroasă cu Vlady și a părăsit România. Nu am văzut însă piesa la teatru și am avut abia acum această ocazie.

În primul  rând vrea să spun ce piese frumoase scria Mihail Sebastian! Aceasta fiind o melodramă superbă, cu frustrările intelectualului provincial, căruia i se luminează viața prin apariția meteorică a superbei Mona, din high life-ul bucureștean.

Piesa a fost pusă în scenă de Teatrul Municipal din Focșani în regia lui Sorin Frâncu. Lovitura în această piesă este cooptarea în distribuție în rolul Monei a actriței Roxana Lupu. Aceasta este actrița care a interpretat rolul Reginei Maria în filmul Queen Mary of Romania. Roxana Lupu este rezidentă la Londra și joacă în seriale englezești, este specializată în regine pentru că a jucat și rolul Reginei Elisabeta a Doua într-un documentar BBC. Din momentul în care a apărut a dominat scena și pe ceilalți actori. În primul rând are o dicție superbă fără accente britanice și este de o frumsețe și distincție aparte. Parcă piesa era făcută de Mihail Sebastian pentru ea. Restul distribuției este alcătuit din actori ai Teatrului din Focșani. Aș remarca din restul distribuției pe Paula Grosu în rolul Domnișoarei Cucu.  Ce m-a surprins cel mai tare este distribuirea în rolul profesorului Miroiu a actorului focșănean Adrian Damian. Miroiu în viziunea lui Sebastian era un om relativ tânăr, ori Damian are figura unui domn în prag de pensie. Pentru că sala a râs când Grig la abordat pe Miroiu cu: Tinere! Piesa are numeroase replici comice și insinuări la care lumea a râs când a trebuit, dar mi s-a părut și când nu trebuie.  Distribuția completă poate fi găsită pe afișul care va însoți această prezentare.

Punerea în scenă a fost corectă și actorii onorabili. Încă odată spun că Roxana Lupu a fost marea lovitură a distribuției. Dar meritul cel mai mare îl are Mihail Sebastian ale cărui piese își păstrează și azi prospețimea, și frumusețea și de ce nu actualitatea. 

Am plecat fericit după reprezentație și trebuie să-i mulțumesc amicului Adrian Simeanu care m-a avertizat că această piesă va fi prezentată la Teatrul Alexandru Davila din Pitești.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu