joi, 1 februarie 2024

Filmele The Family, Beekeeper și serialul Trigger Point

 


Am de gând să vă prezint niște filme și un  serial. Nu am pretenții de critic de film că, oricum astea nu sunt filme de artă de care eram interesat prin studenție. Citesc cronici de filme de artă unde nu acțiunea, subiectul sunt importante, ci diverse tehnici ale regizorului, poziția camerei de filmat, ideile transmise. Așa, eu mă uit în genere la filme de acțiune thriller, filmele experimentale, de artă nu îmi mai trezesc interesul.

The Family

Acesta este un film mai vechi, din 2013 cu două mari vedete, Robert de Niro și Michelle Pfeiffer. Ei interpretează cuplul Fred și Maggie Blake, el fiind unul din capii mafioți din New York, care însă a dat în gât pe ceilalți mafioți. Și așa au intrat în programul de protecție al martorilor și sau fost relocați în Franța în Normandia. Cei doi au doi copii, o adolescentă ce se apropie de maturitate cu aspirații de vampă și un fiu pre adolescent care moștenește talentele tatălui și devine marele mafiot al școlii. familia este supravegheată de marshalul Stansfield (Tommy Lee Jones). Doamna Maggie merge la biserica din sat și este invitată să se confeseze de preot. Ulterior, când o revede preotul este absolut îngrozit de confesiunile doamnei Blake. Cel mai interesant este că Fred Blake descoperă o mașină de scris printre gunoaie și se apucă să-și scrie memoriile. Fiul  Warren este rugat să facă un joc de cuvinte în engleză pentru gazeta școlii. Și îi auzise pe mafioții lui taică'său că discutau de opera Boris Godunov și un ignorant mafiot zice Godunov - good enough. Ziarul ajunge din întâmplare la pușcăria unde este închis capo de tutti capi care trimite mafioții să-i omoare pe Blakes. Culmea că mafioții sunt aranjați de fiica și și fiul care termină pe asasini. După întâlnirea cu asasinii ei trebuie din nou relocați și Fred Blake regretă că trebuie să schimbe numele din memorii. Comedie spumoasă cu mari artiști!


The Beekeeeper

Când mă uit la filmele lui Jason Statham îmi amintesc de predecesorul lui Charles Bronson din tinerețe. A fost și un remake cu The Mechanic cu Statham jucând în rolul lui Bronson. Acest film mi-a amintit într-un fel de Mr Majestyk. Adam Clay - Statham este un apicultor - beekeeper și este vecin cu o doamnă negresă care este jefuită de bani de niște hackeri și se sinucide. Și Adam Clay - Statham declanșează acțiunea de răzbunare. Firma de hackeri este condusă de tânărul Derek Danforth, care nu este altcineva decât fiul președintei SUA POTUS cum spun cei din Secret Service. Cel care-i asigură securitate lui Danforth este fostul șef al CIA, interpretat de Jeremy Irons, alt englez. Acesta, atunci când Clay declanșează uraganul răzbunării îi explică lui Danforth că acesta este un agent special din beekeepers care apără roiul de albine și stupul și omoară regina dacă nu produce albine și mai ales trântori. Clay îl execută pe Dereck atunci când încearcă să-și împuște mama. Misiune îndeplinită. Alt film de acțiune!


Trigger Point 

Este serialul în două sezoane, care a fost de departe cea mai interesantă vizionare, Este realizat de britanici, care sunt maeștrii ai genului thriller. Îmi amintesc că primele seriale care s-au difuzat la noi erau britanice, gen Sfântul, Răzbunătorii. 

În primul sezon avem de a face cu cei care lucrează în cea mai periculoasă meserie experții în deminări. Eroina este Lana Washington (Vicky McClure). Aceasta cum a terminat școala s-a înrolat în armată, a fost în Afganistan și s-a specializat în deminări. 

În primul sezon apar niște alerte de bombe care par a fi lucrăturile unor teroriști musulmani. Pare doar o amenințare, dar finalmente o dubă sare în aer și moare partenerul ei mulatrul Nut. Și continuă amenințările, inclusiv acum răzbunări ale unor elemente de extremă dreaptă, care pun o bombă la o moschee. În acțiunile extremiștilor se implică și fratele Lanei, care este un tip care a dat greș în viață și moare ca un fraier. Au loc alegeri parțiale și este aleasă reprezentanta laburiștilor de origină pakistaneză și este vizată de atacuri cu bombă. În acțiunile Lanei ea este coordonată de inspectorul Thom Youngblood, cu care are o afacere romantică. Finalul este deconcertant pentru că nu este ceea se crede în general și cam fără corectitudine politică. Dacă te uiți la fotbal predomină cei de culoare. Nu știu dacă este valabil și în poliția britanică 

În al doilea sezon, o centrală electrică este atacată cu dronă cu explozibil și poarta de intrare blocată de alte încărcături explozive. Aceste acțiuni și altele sunt opera unui grup de anarhiști anti-capitaliști. Surpriza este că aceștia erau finanțați de un afacerist englez putred de bogat, cu maniere de oligarh rus! Dar grupul nu mai ține cont de nimic și ucide pe toți cei care sunt împotriva lor. Finalul este extrem de tensionat și plin de suspans.

Îl recomand cu căldură. 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu