miercuri, 21 februarie 2024

Două filme excelente: Sorry, Wrong Number și Land of Bad


Am dat întâmplător de primul film, mă uitam la filmul cu Jack Ryan de pe Protv și un personaj mersese la acest film, era un remake din 1989, probabil. A vrut să-l văd și l-am căutat, toate ofertele mă duceau la clasicul din 1948 cu Barbara Stanwyck și Burt Lancaster și l-am văzut și nu-mi pare rău. 

Sorry Wrong Number

Acest film se bazează pe o piesă transmisă la radio în 1943, scrisă de Lucille Fletcher. Filmul realizat la Paramount în 1948 de regizorul Anatol Litvak.

Barbara Stanwyck nu se dezminte, aici joacă rolul negativ al unei soții ipohondre și cu probleme psihice, Leona Stevenson, fiica unui mare producător de medicamente din Chicago. Ea l-a răpit colegei sale de colegiu Sally (Ann Richards) pe frumosul Henry Stevenson, interpretat de Burt Lancaster. Henry este un tânăr sărac care muncea la o farmacie! Căsătorit cu Leona ducea o viață îndestulată, dar Henry este nemulțumit de situație pentru că face nimic. 

Leona îl așteaptă în somptuoasa casă din New York. Leona este confinată la pat pentru că din cauza unor probleme nu se poate deplasa. Este singură, i-a dat drumul unei asistente care o îngrijea, iar soțul Henry nu a venit acasă. Așa că îl caută pe Henry la telefon și nu dă de el. E vremea telefoanelor fixe albe clasice de la Hollywood. Pe când aștepta la telefon aude o conversație parazită a doi infractori și asasini care se pregătesc de un jaf. Dă telefon și la poliție, dar nimeni nu o ia în seamă. Reușește să o găsească pe secretară care îi spune că la birou a venit o doamnă foarte bine cu care a plecat și nu s-a mai întors. Regăsește telefonul lui Sally și o caută. Și ea îi povestește că într-adevăr l-a căutat pe Henry ca să-l avertizeze, pentru că a aflat de la soțul ei procuror că ar fi implicat într-o afacere dubioasă. Conversațiile între Leona și Sally se desfășoară la telefoane publice unde trebuie să bagi monede ca să vorbești  și Sally nu mai are. Sunt telefoanele alea primitive cre au doar un receptor și vorbești la microfonul fix din telefonul public. Leona primește și alt telefon de la un anume Evans, băgat în afacerea dubioasă cu Henry. Henry îi transmite și o telegramă avertizând-o că a plecat la Boston. Apoi chiar o caută de la un telefon public să o avertizeze  și finalmente cineva răspunde în locul Leonei: Sorry, Wrong Number!

Un film noir clasic în alb negru!

Land of Bad


Este un film contemporan de război, 2024, în care esențială este la fel comunicarea prin mijloacele de azi celulare, prin satelit, etc.

O echipă din forțele speciale americane pleacă într-o misiune undeva în Filipine pentru a recupera un agent infiltrat în mișcările separatiste teroriste musulmane. În echipa de 5 inși unul este expertul în drone poreclit Air Force ( Liam Hemsoworth). Actorul australian mai are doi frați care sunt actori. Sunt parașutați din elicopter și trebuie să ajungă la vila unde se află rusul Petrov, traficant de arme. În zonă apar însă surprinzător și niște teroriști arabi conduși de liderul Hashimi. Soldații americani sunt depistați și începe un schimb viu de focuri cu teroriști. Aceștia sunt în parte anihilați de rachetele lansate de drona Reaper care este coordonată la sol de Air Force. După atacurile cu grenade propulsate se pare că Air Force rămâne singur. Este ghidat să fie extras de un elicopter, dar locul de aterizare este infiltrat de teroriști. Air Force scapă și este îndrumat spre alt loc. Este prins, apoi eliberat de alt soldat pe care-l credea mort și se duc  să-și recupereze un alt camarad, făcut prizonier de teroriști. În tot acest timp Air Force este coordonat de căpitanul poreclit Reaper (Russell Crowe), care este la baza din America, care ghidează dronele, între cei doi dezvoltându-se o legătură puternică. În timp ce Reaper și sergenta negresă Branson ghidează dronele sau coordonează atacuri ale aviației, ceilalți colegi se distrează vizionând un meci de baschet, și închid telefonul de alertare. Air Force, colegul Bishop și agentul infiltrat supraviețuiesc unui bombardament la peștera unde erau luați prizonieri de teroriști. Urma o nouă lovitură a aviației care îi putea anihila. Air Force recuperează de la șeful Hashimi un telefon prin satelit și acest dă telefoane disperat să anuleze atacul asupra locului unde se aflau. Reaper primește și el telefonul disperat și reușește să anuleze în ultimul moment lovitura aeriană. După incident Reaper le distruge televizorul colegilor care în loc să comunice cu cei aflați în operațiuni se distrau la baschet. Un film extrem de tensionat și foarte bine realizat de regizorul William Eubank.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu