miercuri, 7 februarie 2024

The Cold War - Războiul Rece de John Lewis Gaddis


Am citit această carte în original, cu toate că ea a apărut în traducere în limba română. Cred că fiind o carte de istorie și nu de literatură originalul poate reflecta mai bine ideile autorului decât traducerea.

A fost o carte extrem de solicitantă și mi-a luat ceva timp lectura ei cu toate că nu are decât 300 de pagini. 

Ce este Războiul Rece? Este perioada dintre finalul Celui De Al Doilea Război Mondial și anul 1989 când revoluțiile din Estul și Centrul Europei au sfârșit dominație comunistă. Se poate extinde cronologia cu încă doi ani, la 25 decembrie 1991 a dispărut URSS ca stat. 

Finalul războiului în care a Germania lui Hitler a capitulat învinsă a găsit Europa și restul lumii într-o stare complicată. Învingătorii pe de o parte Occidentul în frunte cu SUA, dar și Marea Britanie și Franța într-o stare de confruntare cu aliatul comunist Stalin și URSS. Stalin reușise să ocupe tot restul Europei Răsăritene și să impună cu forța tancurilor sovietice regimul comunist. Această realitate a fost denumită de către Winston Churchill Corina de Fier, întinsă de la Stettin - Sczcecin în Polonia la Trieste - Iugoslavia în care sunt cuprinse țările căzută sub comunism: Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, România Bulgaria, Albania și Iugoslavia, aceasta din urmă prin forțe proprii. Tito, șeful Iugoslaviei a și intrat în conflict cu Stalin și traiectoria Iugoslaviei a fost cumva diferită.

Prima perioada a Războiului Rece a fost marcată de umbra sinistră a bombei atomice. Experimentată în iulie în 1945 a fost lansată asupra Japoniei obligând-o la capitulare. Dacă ar fi fost testată mai devreme ar fi fost folosită asupra Germaniei. Ce noroc pe noi, Germania capitulase deja să fi fost aruncată în centrul Europei mă gândesc la consecințe?! Bolșevicii lui Stalin o experimentează în 1949 și confruntarea continuă cu inventarea bombei termonucleare de hidrogen testată în Bikini de către americani în 1954 sub numele Castle Bravo. Puterea acesteia era proiectată a fi de 3 Megatone, dar a fost de 15 și cercetătorii s-au speriat de consecințe, mari depuneri radioactive. Nu știam de acest test! Însă testul din Novaia Zemlea al rușilor cu Bomba Țar de 50 Megatone în 1962 a produs depuneri resimțite în toată lumea și i-a determinat pe ruși să semneze cu americanii interzicerea testelor atmosferice. Finalul acestor confruntări s-a petrecut în octombrie 1962 cu Criza rachetelor din Cuba. Rușii instalaseră rampe pentru rachete nucleare în Cuba și aceste activități au fost depistate de zborul unui avion spion U2. UN astfel de avion fusese doborât și pilotul Powers făcut prizonier. În presa românească a timpului cazul a fost pe larg prezentat. În schimb nu s-a suflat o vorbă despre criza rachetelor din Cuba. Habar nu aveam, cum habar nu au astăzi studenți americani ai lui Gaddis. Hrușciov a cedat și și-a retras rachetele, dar SUA s-a angajat să nu mai intervină în Cuba. Anii 60 au fost marcați de noi probleme, protestul tinerilor americani împotriva războiului din Vietnam și Mai 68 la Paris. Și congenerii mei studenți au protestat în stilul nostru de Crăciun 68 și ne-am ales cu vacanța de Crăciun. Am și eu o amintire ne-au strâns la ședințe să blamăm acțiunea și m-am trezit să zic că existau probleme nerezolvate privind pe studenți. Se pare că pentru cei de la secretariat am devenit un paria, dar faptul că nu aveam, probleme cu examenele nu am avut consecințe. Fac parte din generația numită în America baby boomers care s-au născut după terminarea războiului și au ajuns la maturitate la mijlocul anilor 60, iar la vârsta de în jur de 40 de ani au fost martorii la prăbușirea comunismului și finalul Războiului Rece. Suntem generația acestei perioade. Și noi, din tinerii din țările comuniste eram mai mult Lennoniști decât leniniști! Cum este scris în această carte!

Au apărut și alți lideri din ambele părți ale confruntării Est Vest, care au început să le creeze probleme. Unul a fost De Gaulle care a scos Franța din NATO, apoi au fost liderii celor două Germanii care prin Adenauer au șantajat pe americani și Ulbricht pe ruși să nu facă demersuri privind unificarea. Ulbricht a primit și aprobarea să facă și zidul în jurul Berlinului de Vest din inima DDR. 

Pe de altă parte în zona comunistă Tito intrase din 1948 în conflict cu Stalin. La finalul anilor 50 a fost un conflict grav între URSS și China cu confruntări militare. Aceste evenimente au dus la ideea lui Kissinger să reia relația cu China comunistă, Mao și Nixon s-au întâlnit și ulterior Deng a introdus în China economia de piață pe teoria că: pisica trebuie să prindă șoareci nu ce culoarea are ea. Probabil că asta a salvat comunismul chinez de prăbușirea din URSS. 

Și Sadat în Egipt a obligat prin Războiul de Yom Kippur din 1973 să oblige pe americani să facă presiunea pe Israel să recupereze Sinai. 

După represiunile din Ungaria din 1956, din Cehoslovacia din 1968, URSS a căutat o nouă metodă detenta! S-a convenit ca granițele stabilite după război în Europa să fie recunoscute și nu puse în discuție. Dar s-a hotărât să fie respectate și drepturile omului. Acesta a declanșat autonomia omului din Est. În 1977 s-a fondat Carta 77 din Cehoslovacia și au început presiuni pentru emigrarea evreilor din URSS. Dar important în finalul anilor 70 a fost apariția unor lideri politici deosebiți. În primul rând a fost alegerea cardinalului polonez Wojtyla ca papă sub numele Ioan Paul al II-lea. Margaret Thatcher, Doamna de Fier, premierul  Marii Britanii a redescoperit avantajele capitalismului în contra sindicalismului și altor manifestări de stânga. Poate cel mai important a fost alegerea lui Ronald Reagan ca președinte al SUA. care a pus relația dintre cele două superputeri nucleare în alți termeni. Alegerea lui Wojtyla ca papă a declanșat o mare efervescență în Polonia și apariția sindicatului Solidarnosc condus de Walesa, electricianul din Gdansk. Însă cel mai important eveniment s-a produs în URSS prin alegerea ca prim secretar al PCUS a lui Mihail Gorbaciov. Acesta a renunțat la doctrina Brejnev care enunța dreptul URSS de a interveni în țările comuniste. Și așa comunismul s-a prăbușit în 1989 la 200 de ani de Revoluția Franceză. A început în Ungaria unde s-a tăiat gardul de sârmă acre bloca ieșirea în Austria. De asta au profitat est-germanii care au năvălit în Ungaria să tranziteze Austria să ajungă în Germania de Vest. În vară Jaruzelski a negociat cu Walesa și Solidarnosc a câștigat alegerile și a apărut în Polonia primul guvern necomunist. Lucrurile s-a precipitat în Germania de Est și pe 9 noiembrie s-a prăbușit Zidul Berlinului. Apoi în Cehoslovacia s-a prăbușit guvernul comunist și a devenit președinte Havel. Și în Bulgaria șeful comunist Jivkov și-a dat demisa și a lăsat cale spre un guvern necomunist. Ultimul stat care mai rămăsese în chingile unui stalinist era România dar și el a fugit de la putere după ce a ordonat reprimarea revoluției. A terminat apoi împușcat la Târgoviște. Iugoslavia post Tito a început frământările după 1989 cu apariția lui Miloșevici ca șef naționalist al Serbiei. Asta a provocat spargerea în bucăți al acestui stat cu războaie fratricide apărând Slovenia, Croația, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Bosnia Herzegovina și Kosovo. Finalul s-a produs în 1991 când URSS s-a spart și ea în bucăți. Apărând statele baltice, apoi toate țările din Caucaz, Asia centrală, Belarus, Ucraina și Moldova. A fost un final plin de speranță, spune John Lewis Gaddis. 

Dar această speranță împărtășită de istoricul american când a scris această carte în 2005 nu mai este valabilă astăzi cu apariția acestui monstru numit Putin care a provocat războiul din Ucraina. Se conturează unui nou Război Rece cu alianța toxică dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord

Este o carte pasionantă și merită citită pentru că există traducerea în limba română.


3 comentarii:

  1. Angele din Germania8 februarie 2024 la 14:39

    Draga Joe,
    ca intotdeauna, vine de la tine o sugestia pentru o lectura interesanta. Nu-mi este clar cit din ce povestesti tu este continutul cartii si cit sunt cunostiintele tale anterioare si parerile tale subiective.
    Oricum, as adauga si eu cite ceva din ce am citi eu. Impartirea Europei nu s-a facut numai cu tancurile rusesti in 44-45, ci in 43 , dupa cum bine stii, la masa negocierilor. Adica democratii Churchill si Roosevelt sau bagat in pat cu Dracu (Stalin) ca sa treaca puntea ( adica sa scape de Hitler pe care nu aveau sanse sa-l pună jos singuri!!. Cel putin la aceea data). Si cum intre URRS si vest era Germania, dealul a fost perfect si cu o zona gri, unde fiecare a facut ce a vrut. Cei mai cistigati au fost germanii din vest pentru ca 45 de ani nu au avut voie sa bage banii in armament si i-au folosit pentru lucruri mai utile!! Acuma dau din colt in colt si se inghesuie sub plapuma americana, care insa a devenit mai scurta…Eu zic ca Macron are dreptate cu ce zice…
    Apoi criza Cubei. Oare autorul cartii nu stia in 2005 ca Americanii deja aveau rachete plasate in Turcia si indreptate spre URSS si ca dealul cu Hrusciov a fost ca Rușii sa-si ia rachetele inapoi si americanii pe ale lor din Turcia? Bineinteles ca cetateanul american nu a stiut nimic nici atunci, ca si studentii autorului de astazi, pentru ca administratia Kenedy a tinul totul ascuns.
    Nixon in China: American physical society care este asociatia profesionala a fizicienilor americani ( si altii , externi, care vor sa fie membrii), are o arhiva instorica. Aceasta arhiva publica o mica revista informativa cred ca o data la 3-4 luni unde poti citi din cind in cind unele documente istorice. Acum vreo doi ani a fost o prezentare a primului echipaj care a ajuns pe luna. Dupa ce s-au intors, au fost plimbati prin lume ca usrsul la iarmaroc, si au ajuns impreuna cu Nixon si la Bucuresti!! Nixon a venit cu un program bine stabilit: l-a rugat pe Ceausescu sa –i inlesneasca intilnirea cu Mao!!! Informatia poate fi citita in aceasta revista. Apropo interventii: pe piata in Romania este o carte scrisa de un fost diplomat (am cumparat-o in noiembrie anul trecut de la Carturesti in Bucuresti) care povestește rolul diplomatiei Romane in pacea dintre Egipt si Israel (ca tot pomenesti tu de pacea asta). Interesant de citit….

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angela din Germania8 februarie 2024 la 14:40

      Si acum bomba sau mai bine zis bombele….Asa cum intimplarea le potriveste, saptamna asta la noi la colocviul de institut am avut ca invitat un profesor german care aproape toata viata a lucrat in America. Are o cariera impresionanta (nuclearist) si o mare recunoastere internationala.
      Presentarea lui a fost una istorica, daca pot sa o numesc asa. Tema generala a fost astrofizica nucleara dar a povestit cum a inceput si a inceput cu… bomba atomica!!!!
      Exploziile bombelor de fisiune au fost suficient de puternice ca sa creze nou nuclizi care au fost detectati dupa explozii in zonele contaminate. Acceleratoarele nu a aveau suficienta energie ca sa creeeze noi nuclee grele prin procesele de captura de neutroni sau protoni. Asta e deschis drumul spre intelegerea procesuluide formate a nucleelor grele, in univers, prin reactii de captura si nu prin fusiune. Bineintele ca asta a fost un ‘bonus’ pentru stiinta, daca pot spune asa pentru ca scopul principal a fost altul, dupa cum stiim. Nu a avut treaba cu stiinta. Dovada este si ignoranta totala in ceea ce priveste efectele biolgice si durata acestora (cel putin trei generatii, dupa cum vedem in Japonia si chiar in USA la cei afectati de testul din Nevada, care nu au fost avertizati sau evacuati ca sa se pastreze secretul bombei!!! si nici pina in ziua de azi unii dintre ei nu au fost despagubiti in vreun fel).
      La acest colocviu a fost metionata si bomba de fusiune ( cu Deuteriu) a lui Teller, care avrut neaparat sa aiba si el bomba lui. Rusii au venit din urma si se pare ca au avut in plan o bomba de 100 de megatone!!! Numai ca Hrusciov a pus stop experimentului dupa testul cu 50 de megatone. Ceea ce a discutat vorbitorul si a fost mentioant si in filmul despre Oppenheimer, au fost discutiile fizicienilor despre posibilitatea de a aprinde atmosfera terestra datorita reactiilor nucleare in azot!! A fost o problema mare , fara raspuns clar si parerile au fost foarte impartite. Se pare ca Compton i-ar spus lui Oppneheimer (a calculat de fapt) ca probabilitatea este mica sau chair nula. Stau si ma gindesc insa ce ar fi facut bomba de 100 de megatonne!!! Nu e vorba numai de deseurile radioactive ci de posibile reactii nucleare in azot si oxigen.
      Deci cam asa stau lucrurile. Numai ca dupa cum stim istoria e scrisa mereu de invingatori si ei au mereu adevarul de partea lor. Am aflat ca exista si un film ruseac despre facerea bombei lor. Se pare ca se chema chiar asa, Bomba. Nu stiu cind a fost facut si cum poti ajunge la el si daca e vreo versiune subtitrata.

      Ștergere
    2. Se pare ca nu era numai riscul de a aprinde atmosfera terestra, ci si rscul de a expulza in sus atmosfera, adica de a o impinge in spatiul cosmic impotriva greutatii ei, cind forta exploziei impingind atmosfera de deasupra punctului exploziei in afara atractiei pamintuluI, poate duce la a depriva pamintului de atmosfera ce i se cuvine. Au existat se pare, proiecte de a focaliza forta exploziei pe plan orizontal .... cam atit am putut afla. Astfel de limite nu trebuiesc depasite. .

      Ștergere