miercuri, 14 februarie 2024

Pe teren minat de Elisabeth de Fontenay și Alain Finkielkraut



Această carte interesantă este rezultatul corespondenței dintre universitara Elisabeth de Fontenay și filosoful Alain Finkielkraut. Doamna de Fontenay este născută în 1934 și Finkielkraut este congener cu mine, născut în 1949. Elisabeth de Fontenay este de stânga, prezentând opiniile progresismului actual, al corectitudinii politice, iar Alain Finkielkraut are opinii de dreapta. Este întrucâtva paradoxal pentru că Finkielkraut este unul din noi filosofi apăruți după Mai 68, o revoluție a tinerilor francezi care se luptau cu îmburghezirea. Eventual acești noi filosofi au migrat spre dreapta, spre opinii conservatoare. 

Finkielkraut este acuzat de intelectualitate franceză că ar fi apropiat de Le Pen, de dreapta extremă. El este însă îngrozit aș spune de ofensiva progresismului. Acest curent a apărut după prăbușirea comunismului și ideilor marxiste. Promotorii acestor idei s-au reorientat. Muncitorii de azi sunt acum conservatori, de dreapta, asta se observă mai ales în America. Așa că obiectivul acestor neomarxiști sunt minoritățile, sexuale, religioase, etc. Problema este foarte sensibilă în Franța unde există o minoritate musulmană, extrem de agresivă,  cu atitudini antisemite. De aceea Finkielkraut care se proclamă francez și evreu este foarte preocupat. Elisabeth de Fontenay prezintă toate reflexele unei stângi progresiste, care ignoră pericolele care au apărut cu o atitudine pozitivă față de musulmanii din Franța, a emigranților care au devenit teroriști, problemă preocupantă cu evenimente din 2015 -2017 când aceste opinii au fost cuprinse în carte. Totuși Elisabeth de Fontenay recunoaște că a ignora aceste probleme nu este în regulă și nu este de acord cu etichetarea lui Alain Finkielkraut ca fiind un adept al Le Pen este eronată. 

Schimbul de opinii s-a desfășurat prin scrisori, e-mailuri, probabil, sau chiar scrisori clasice pe un teren minat de aceste idei progresiste.

Toate aceste dispute sunt expuse în România Literară, iar opiniile progresiste le regăsesc în Observator cultural. Sunt un adversar al acestor idei progresiste și ader la părerile lui Alain Finkielkraut.

 

 


2 comentarii:

  1. Angela din Germania15 februarie 2024 la 14:57

    Draga Joe,

    inca o lectura interesanta. Problema mea cu acesti progresisti , sunt doua!

    1. Sint EXTREM de vocali si chiar agresivi in dezbateri si cereri

    2. daca socialismul sau marxismul s-a adresat unei mase foarte largi cu un rol economico-social esential in societate acesti progresisti vorbesc in numele unor minoritati, care toate la un loc tot o minoritate ramin si multe din cererile lor sunt de fapt absurde, (incepem cu discriminarea pozitiva care nu are ce cauta intr-un stat democratic). Exemplu : locurile la facultati. Eu inteleg sa suporti minoritatile la facultate material, daca nu au posibilitati pentru ca vin dintr-o comunitate care vreme indelungata a fost economic dezavantajata. Dar pentru asta trebuie sa dovedeasca ca sunt de facultate. Sa dea admitere si sa-si ia examenele.



    Multi, foarte multi traiesc in ghetouri nationale, prima generatie nu invata limba, nu are slujbe si cresc si copii tot asa. Cine nu munceste , nu maninca. Scurt! Discutia asta cu integrarea a inceput sa ma enerveze. Pentru integrare trebuie ambele parti sa conlucreze: si cel ce vine si cel care il primeste la el acasa. Eu as face o lege mai ales in Germania: cine dupa trei ani de la venitul in tara nu are o slujba nu mai primeste ajutor de la stat chiar daca are 100 de copii dupa el si daca dupa 5 ani inca nu are job, zboara afara cu tot neamul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Opinez ca socialismul sau marxismul nu ofera solutii problemei complexe a integrarii "minoritatilor" care sunt in fapt intr-o crestere galopanta!

      Ștergere