vineri, 23 februarie 2024

Black Ice de Brad Thor



Citind romane thriller, de spionaj, așa am aflat de Brad Thor. Este un autor de astfel de romane și de el am aflat dintr-un alt roman. Și am găsit acest roman recent, Black Ice al lui Brad Thor.

Este un roman dintr-o serie a autorului, având ca personaj principal pe Scot Harvath. Este un fel de James Bond. A lucrat pentru CIA, dar acum este angajatul lui Carlton Group, o firmă privată care lucrează pentru CIA. Harvath își petrece vremea de vara în Norvegia, unde are o iubită pe Solvi, și ea la rândul ei angajată în serviciul de spionaj al Norvegiei. 

Este și un roman geopolitic. Încălzirea globală facilitează deschiderea unei rute nordice prin Oceanul Arctic, interesantă pentru Rusia, dar și pentru China. Proximitatea geografică a nordului Norvegiei cu Rusia face ca un port din această zonă să trezească interesul Chinei și al Rusiei. Kirkenes este acest port și aici un spion chinez se întâlnește cu consulul rus din Kirkenes și aceștia fac un test care neutralizează un radar care supraveghează submarinele rusești de la Murmansk. Harvath îi prinde pe cei doi și îi convinge să dea amănunte despre test, ei urmând ca aceștia să fie duși în SUA. Echipamentul și testul se numește Black Ice. Echipamentul complementar al acestui test se găsește însă în Arhipelagul Svalbard, mai precis în insula Spitzbergen. Harvath pleacă  acolo să recupereze aceste echipamente. Are niște aventuri teribile cu vremea polară, furtuni, urși albi, etc. Reușește să pună mâna pe echipamente și să le aducă înapoi în Norvegia și să le predea spionajului CIA. 

Paginile cele mai interesante sunt despre confruntarea omului cu natura în condițiile aspre ale Nordului îndepărtat. 


2 comentarii:

  1. Titlul (Black Ice) nu mi se pare prea inspirat (black ice = a nearly transparent film of ice on a dark surface (such as a paved road or a body of water) that is difficult to see), spaima soferilor, cel putin in America de nord, in zilele in care temperaturile pozitve si negative alterneaza

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. probabil că asta a fost ideea autorului, pentru o operațiune (ruso-chineză) care să nu fie detectată

      Ștergere