joi, 14 decembrie 2023

Visul - film nou românesc


Pus de nepotul Vlad care are un rolișor în acest film m-am dus la lansarea în avanpremieră a noul film românesc Visul!

Filmul are cârlig în Serghei Mizil care face furori în reclame de case de pariuri cu stilul lui de borfaș simpatic.

Pentru mine filmul a fost o surpriză, mă așteptam la un kitsch de tip Miami Bici, sau Team Building pentru că în film abundă actorii de comedie ai momentului. 

Filmul este caracterizat de tip comedie, dar de fapt este o dramă. Este despre condiția artistului, a actorului în lumea de azi. 

Actorul Alex (Logigan) are probleme la teatrul la care lucrează, este dublură la o punere în scenă a clasicei Antigone făcută de regizorul (George Ivașcu) și așa se duce voluntar la o pușcărie care vrea să educe pârnăiașii prin teatru, la ideea unei educatoare din pușcărie (Gloria Găitan). Directoarea teatrului (Magda Catone) îi sugerează lui Alex să pună în scenă tragedia lui Pyramus și Thisbe din piesa lui Shakespeare Visul unei nopți de vară, de unde și titlul filmului în scenariul lui Gabriel Gheorghe și regizat de Cătălin Saizescu. Surpriza este că pușcăriașii au poreclele piesei shakespeareane. Apare jupân Bottom - Fundulea (Ștefan Lupu) în traducere, care este un tip gay în film. El vrea rolul lui Thisbe, dar este acaparat de Fane Măreț (Serghei Mizil). Și Fane face un rol colosal. Actorul prologului este alt actor de comedie Nicodim Ungureanu – Gutuie.

Alex are probleme cu partenera Carmen (Georgiana Saizescu), care are angajamente în filme, e nemulțumită că Alex nu face bani. Alex distruge punerea în scenă băgându-se în locul actorului principal și iese din aiureale regizorului o comedie în care lumea se prăpădește de râs. Alex renunță, dar pușcăriașii continuă pentru că au șansa să evadeze. Ei produc la teatrul Odeon cu costume inventate de ei înșiși. Iarăși costumul cel mai reușit este a lui Fane, are un tricou și o fustă confecționate din celebrele pungi de bișniță și contrabandă din anii 90.  Spectacolul are un comic și succes nebun, ei dispar printr-o trapă din podeaua scenei ca să să evadeze, dar aplauzele furtunoase îi întorc! Arta și succesul teatral înving dorința lor de libertate.

În fine un film românesc reușit!


3 comentarii:

  1. Draga Joe, citindu-ti randurile nu pot decat sa constat ca esti un tanar. Tanar ca spirit. Eu, una, nu pot sa trag o linie de demarcatie intre obraznicia tiganului si cinismul nomenclaturistului Serghei Mizil si talentul sau de actor sau de desenator. Numai cand il vad ma apuca greata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru cronica, musai trebuie sa-l vizionez!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce a scris Minodora, parca ar fi fost dictat de mine! Nu pot sa-l vad/ aud pe Mizil!

    RăspundețiȘtergere