luni, 25 decembrie 2023

The Silent Patient de Alex Michaelides











Despre acest autor am aflat informații din România Literară! E tânără autoare română care frecventează spațiul britanic l-a recomandat. Am căutat pe internet și am dat de romanul său The Silent Patient.


Michaelides este cipriot după tată și englez după mamă. A studiat în Anglia, dar și în SUA  unde lucrează la Hollywood ca scenarist.

Acest roman este un thriller psihologic. 

Totul pornește de de la cazul pictoriței Alicia Berenson. Acesta a fost găsită lângă soțul ei, un renumit fotograf pe care l-a omorât prin împușcare. Alicia suportă procesul declanșat de uciderea soțului, dar de la moartea acestuia ea refuză să scoată o vorbă. Este închisă la spitalul Grove unde sunt duși condamnați psihici. Este interesant că ultimul ei tablou unde se pictează pe ea nud se numește Alcestis. Acesta este titlul unei tragedii de Euripide. În această tragedie regelui Admetus i se dă privilegiul de la zeul Apolo să nu moară când îi vine sorocul. În schimb el trebuie să găsească pe cineva să moară în locul lui și aceasta este devotata lui soție, Alcestis, care se oferă să moară în locul lui. Heracles însă o salvează de la moarte. 

De acest caz este interesat psihoterapeutul Ted Faber. El se mută la acest spital și o ia ca pacientă pe Alicia Berenson. Eforturile lui se focalizează pe efortul să o facă să vorbească și finalmente reușește! Alicia îi încredințează jurnalul ei care este început cu câtva timp înaintea tragediei. În jurnal apare că un om îi urmărește casa. Ea explică că el ar fi cel care comite crima.

Ted este căsătorit cu Kathy, o actriță foarte frumoasă. S-au luat din dragoste, dar Ted descoperă pe laptopul ei un schimb de scrisori cu probabil amant cu care Kathy are o legătură fierbinte. Ted începe să o urmărească și descoperă că soția lui într-adevăr are un amant și îl urmărește până unde stă. Gelozia îl face să dorească să-l ucidă pe amantul soției lui.

Și intervine șocul! Cele două situații, crima Aliciei Berenson și amantlâcul soției Kathy au cronologii diferite!

Un roman foarte bine scris, fără înflorituri de frază. Poate fi baza unui scenariu foarte bun.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu