marți, 26 decembrie 2023

Filmele mele de Crăciun



A venit Crăciunul și e vremea să te uiți la filme, de Crăciun sau de alt tip.

Iată cum vede Adina Popescu în Dilema veche filmul minimalist românesc de Crăciun, versiune a celor produse la Hollywood.

În privința „scenariului”, iată cum ar arăta acesta într-un film minimalist românesc, mai aproape de realitate. Fata „de succes” muncește de se spetește fără nici o plăcere la o corporație din București, i-au dat primă de Crăciun și merge să-și vadă părinții și rudele în orașul natal. „Întoarcerea acasă” e și la noi o temă recurentă, și încă cum! Ia trenul din Gara de Nord care pleacă cu o întârziere de două ore, deși nu e nici un viscol, nimic, călătorește într-un picior pînă cînd ajunge în gara micului oraș de provincie. Acolo nu ninge, n-a mai nins de cinci ani, orașul e împodobit tot cu beculețele de anul trecut, primăria nu a mai avut bani de altele, căci au fost alte priorități. Nu există târg de Crăciun, orașul e cețos, apatic, încremenit. Ajunge acasă. La început, mama și tata se bucură că o văd, mama îi pune în față vreo cinci sarmale, apoi se plînge că cozonacii nu i-au ieșit atît de bine anul ăsta, tata scote vinul din beci, apoi încep să-i povestească de ale lor, boli, pensii mici etc., pînă cînd întreaga familie sfîrșește pe canapea, în fața televizorului, uitîndu-se la niște emisiuni de divertisment din care fata nu pricepe nimic.

A doua zi, mai vin și sora/fratele, unchiul/mătușa, toată familia se reunește la masa de Crăciun; după un scurt moment de voioșie în care ciocnesc pahare, toată lumea se abțiguiește treptat și încep să se certe ca chiorii. Fata, ca să mai scape din mediul familial, se întîlnește „în oraș” cu foștii colegi de liceu. Petrec o seară minunată într-un bar „fancy” cu biliard și păcănele, de altfel e singurul din oraș mai acceptabil. Apare și gagiul pe care îl plăcea în liceu, e însurat cu o grasă care îl cicălește non-stop, eventual cînd se amețește un pic se dă la ea doar așa, de control, ca să se simtă mascul. Fata se felicită în gând pentru decizia de a pleca în orașul cel mare unde viața e oricum de căcat, dar parcă nu la fel de căcat cum ar fi fost în orașul cel mic. Inventează un motiv ca să plece cu o zi, două mai devreme. Părinții lăcrimează, o înțeleg, dar nu o rețin, are treabă fata, mama îi pune restul de 25 de sarmale pe care nu le-a mâncat la pachet. O conduc pînă la gară unde nu apare nici un gagiu arătos, ăla stă cu grasa lui la televizor, se uită la Netflix. Fata de-abia așteaptă să se întoarcă în orașul cel mare unde își va petrece Revelionul împreună cu colegii ei de corporație, vor merge într-un club din Centrul Vechi și se vor face praf.

Ei bine eu nu mă prea uit la filme din astea. Prefer filme de acțiune. Primul a fost un serial franțuzesc produs de Netflix.


Pax Massilia

Pax Massilia sau pe englezește Blood Coast este un serial de acțiune care se petrece la Marsilia. Este o atmosferă tensionată, Marsilia este pe lângă locul echipei care a câștigat singurul titlu de campioană europeană la fotbal pentru Franța și locul unde se petrec războaie ale drogurilor. Marsilia este și un oraș al arabilor și magrebienilor, te izbește acest fapt cum cobori din  gara Marseille St Charles. Și acest film reflectă războiul dintre poliție și traficanți. Protagoniști sunt Lyes Benamar ( Tewfik Jallab) șeful unei grupări anti stupefiante și prietenul din copilărie Ali Saidi (Samir Boitard) capul distribuitorilor de droguri.  Dar șefia lui Ali este contestată de doi duri arabul Indianul (Mous Maaskri) și Frank Murillo (Nicolas Duvauchelle) și de aici un război cu victime. Echipei lui Benamar se alătură și Alice Vidal (Jeanne Goursaud), fiica unui polițist ucis de Murillo. Serial bine făcut sub egida lui Olivier Marchal, expert în acest gen de film dure.

 


Family Plan 

Acesta este o comedie simpatică dar cu dedesubturi thriller.  Dan Morgan (Mark Wahlberg)  este agent de vânzări auto. Este căsătorit cu  Jessica ( Michelle Monaghan), fostă heptatlonistă de 18 ani. Au trei copii Nina, 17 ani care vrea să devină jurnalistă la Stanford, dar are un iubi la Iowa State University, Kyle, 16, care este campion la jocuri de război electronice și micul Max de 1 an. Totul se dă peste cap când trecutul vine peste Dan, acesta fusese asasin plătit și foștii camarazi îl caută să se răzbune. Capul răzbunării este McCaffrey (Ciaran Hinds), care se dovedește a fi tatăl lui Dan. Confruntarea finală este în Las Vegas, dar până atunci sunt multe aventuri în drumul cu mașina de la Buffalo spre Las Vegas.



355

Acest film a fost o surpriză de Crăciun de la Protv. Este un film gen James Bond, dar protagoniste sunt agente de teren de la agențiile secrete. Mace (Jessica Chastain) este CIA și vrea împreună cu Nick Fowler ( Sebastian Stan - român!) să recupereze un sistem AI care poate provoca al Treilea Război Mondial. Același lucru îl vrea și Marie Schmidt (Diane Kruger) de la BND - securitatea germană. Ele vor fi ajutate de experta în IT de la MI6, Kadjiah (Lupita Nyong'o) . Pe fir intră și securitatea chineză prin  agenta Li Mi Sheng (Bingbing Fan). Filmul ne plimbă prin toată lumea, washington, Paris, Londra, Maroc, Shanhai cu aventuri și lupte îndârjite. Film bun, văzut cu plăcere!


6 comentarii:

  1. Ti-am mai spus parerea mea. Nu povesti filmele vazute sau cartile citite! Fa o prezentare care sa trezeasca interesul, dar fara a relata tot subiectul, mai ales poanta finala! Nimeni nu vrea sa citeasca subiectul unui film de aventuri si apoi sa se duca sa-l vada...
    Cu prietenie,
    Marius

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă observi la debutul prezentării am extras din articolul Adinei Popescu publicat în Dilema veche cum stăm cu filmele de Crăciun, extrem de ironică și haioasă. Iar apoi am prezentat filmele pe care le-am văzut eu. Nu am povestit filmele, doar o idee generală asupra filmelor ca să trezesc interesul celor care ar dori să le vadă.

      Ștergere
  2. Salut si la multi ani ! Mie de Craciun imi plac colindele. Din pacate calitatea interpretarii lor a scazut prea mult. / Anul asta grupurile de colindatori TV au semanat prea mult cu niste tarafe bine organizate ptr festivitati. O fi nevoia de bani sau indepartarea de scopul in sine al genului ? O tempora Trusca , Madrigal , Furdui Iancu etc ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Din contra Jo, povestesti cu prea multe amanunte filmele vazute. Spune dooar genul , in general despre actiune si daca merita sau nu vazut. Apropo,iti recomand un film de epoca EXCEPTIONAL ,se numeste ; EPOCA DE AUR ( nu te speria este american 2023, oamenii bogati ai anilor in jurul anului 1880-1900/ bogat d100 de ani din tata-n fiu si bogatii noi ,ai momentului ) NU RATA !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate am ratat acest blog la vreamea publicarii: cum suna titlul original in engleza al filmului EPOCA DE AUR? Multumesc

      Ștergere