luni, 3 aprilie 2023

Tom Clancy Red Winter de Marc Cameron




Ultimul roman de spionaj din seria Tom Clancy  - Jack Ryan intitulat Red Winter este un roman clasic din perioada Războiului Rece.

La finalul romanului se dau informații despre autori. Tom Clancy a fost un agent de asigurări, Publicarea primului său roman ecranizat The Hunt for Red October a un succes instantaneu, fiind remarcat de președintele Reagan. Clancy s-a stins din viață în 2013 și franciza lui Jack Ryan este preluată de editori și sunt scriitori care scriu romane având pe Jack Ryan personaj principal. Marc Cameron a fost polițist de meserie și s-a dedicat romanelor de acțiune. 

Red Winter se petrece la Berlin în 1985. O angajată de la Ambasada SUA din Berlinul de Est primește un disc cu mențiunea să fie decriptat la Langley în SUA de teama unui trădător din interiorul CIA. Ryan care este legătura cu MI6 în Londra primește ordinul să meargă în Berlinul de Est să contacteze sursa. În același timp în Nevada se prăbușește un avion invizibil și amatorii de UFO din zonă se grăbesc să ajungă la locul prăbușirii. Între ei este și un tânăr agent est german care recuperează o bucățică din aripa avionului invizibil și ucide prietena și un alt amator de UFO ca să păstreze această bucată valoroasă de avion. FBI începe să-l caute și să-l aresteze. 

În același timp Ryan și o altă agentă CIA intră în Berlinul de Est să contacteze sursa. Este început de iarnă este frig și sunt urmăriți de STASI și KGB. Între timp tânăra funcționară americană este răpită de STASI și torturată în pușcăria secretă STASI. Vor reuși agenții CIA să contacteze sursa și vor scăpa de urmărirea agenților comuniști? Asta aflăm în final. Berlinul de Est este urât cenușiu și nu miroase bine. Eu l-am văzut în 2001 și era un șantier.

Roman bine scris, roman clsic de spionaj din vremea Războiului Rece. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu